Ingrediente
1 găină, de preferat bătrână şi potrivit de grasă Zarzavat: 4 rădăcini de pătrunjel şi 4 morcovi, crestate şi tăiate pe lung, 1 rădăcina mică de ţelină, tăiata în bucăţi potrivite, 3 cepe întregi, curăţate sau nu de coajă, sare, frunze de pătrunjel din grădină tocate, opţional, dar tradiţional şi nu strică în oală cu supă: 1 cui mare ruginit care se înfige în pieptul de găină să ajute la frăgezire, o linguriţă de inox sau bicarbonat de sodiu.
Mod de preparare:
1. Pregăteşti găina, o tai în bucăţii. De regulă, de la găină folosim pentru supă carnea cu mai mult os. 2. Pui bucăţile de carne de găină la fiert în apa rece cu o linguriţă de sare, într-o oală de 10 litri neacoperită. Laşi să fiarbă la foc mediu. O găină dacă e bătrână fierbe în jur de 2-3 ore. Aduni spuma de la carne. 3. Truc. Dacă găina este bătrână pui în apa în care fierbe o linguriţă de inox, sau mai multe, pentru frăgezire. Unii mai pun o linguriţă cu bicarbonat, alţii înfig cuiul ruginit în pieptul găinii ca să se frăgezească. 5. Când carnea de găină este gata fiartă, adaugi ceapă, ţelina, morcovii şi rădăcina de pătrunjel şi o laşi să fiarbă la foc mic, acoperită cu capac pe jumătate. Dacă mai e nevoie completezi cu apă. 6. După ce a fiert zarzavatul, mai potriveşti de sare. Supă de găină se serveşte în special cu tăieţei de casă. 7. Iei supa de pe foc. O strecori de carne şi zarzavat. Carnea de găină o tai bucăţi şi o dai la cuptor. O vei servi apoi aşa drept felul doi împreună cu zarzavatul scos din supă. Mai delicios de-atât nu se poate!! 8. Pregăteşti tăieţeii de casă. Foloseşte întotdeauna ouă de casă. Înainte de a-i fierbe în zeama fierbinte să ai grijă să îi împrăştii pe masă sau pe un tocător de lemn pentru a se usca mai bine. În bolul cu supă, unii pun frunze tocate de pătrunjel proaspăt cules din grădină.
Claudia UNTARU, Adevărul, 13 sept. 2017
Sursă: http://adevărul.ro/locale/arad/supa-gaina-batrana-taietei-subtiri-casa-reteta-saseasca-delicioasa-nu-gaseste-nicio-carte-bucate-1_59b7ae975ab6550cb817465b/index.html