Măsuri și restricții aberante ale Guvernului liberal sanitar pentru redeschiderea sălilor de fitness [10 in Bistrita]: Preşedintele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness, Gabriel Toncean, a anunţat, joi seară, pe pagina sa de Facebook, iminenta redeschidere a sălilor de fitness, la data de 15 iunie. Pe lângă faptul că România e printre ultimele ţări din Europa care ia o astfel de măsură – încă o dovadă că sportul de masă nu contează pentru autorităţi! – Şochează unele dintre condiţiile care vor fi impuse pentru redeschidere. „Nu va fi permisă folosirea duşurilor “, a scris Gabriel Toncean, în postarea sa. Ceea ce se poate traduce altfel: în plină pandemie, când toţi medicii ne recomandă, aproape obsesiv, să ne spălăm pe mâini, Guvernul României, prin Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Sporturilor, îi îndeamnă pe oameni să meargă la sală şi să nu facă duş, după efort! Şi, atenţie, asta într-o perioadă a anului în care, din cauza temperaturilor tot mai mari, lumea va transpira abundent, în timpul efortului! Nu e clar de ce zona duşurilor, în care există săpun, şampon şi alte soluţii sanitare, urmează să fie scoasă din funcţiune, însă e clar că această măsură aberantă a declanşat o revoltă online, în rândul iubitorilor de fitness. Iată doar câteva comentarii apărute la postarea preşedintelui Gabriel Toncean: *Radu Valeriu Telcian – Mai bine plecăm împuţiţi, nespălăţi, murdari de sudoare, în condiţiile în care ni se tot spune de spălatul pe mâini, etc? *Marius Coman – Cum să nu ai voie să faci duş? Sunteţi bolnavi? Spălatul este principala măsură de siguranţă şi, implicit, igienă! *Marian Chivu – Fără duş! Asta da măsură sănătoasă! Şi ciudăţeniile redeschiderii sălilor nu se opresc aici! Gabriel Toncean a scris că „în prima etapă, vor fi redeschise doar sălile cu aparate de forţă, nu şi cele care oferă exclusiv spaţiu pentru aerobic “. Iată o serie de întrebări: *De ce, dintr-un foc, jumătate dintre cei care aveau abonament la sală, pentru a merge la clasele de aerobic, sunt excluşi şi discriminaţi? *De ce prezenţa la clasele de aerobic e considerată mai periculoasă, decât prezenţa în sală, la un antrenament de forţă, cu greutăţi? Mai ales că cei din industria fitness au fost dispuşi să reducă şi capacitatea claselor de group-training, pentru a asigura normele de distanţare socială… Sursa: https://adevarul.ro/news/sport/paradoxul-pandemiei-spalati-va-maini-nu-faceti-dus-1_5ed021165163ec427141ec0a/index.html
Pe de altă parte, la Bistrița nici copiii cu vârste între 3-12 ani nu au acces la locurile de joacă din Parcul Municipal! Micuţii însoţiţi de părinţi îşi îndreaptă paşii spre leagănele şi hintele din locurile de joacă, dar sunt traşi de mânuţe înapoi de bunici sau părinţi. Aceste locuri de joacă interzise pe nedrept în etapa de destindere şi revenire la normalitate sunt înconjurate încă cu benzile albe noi ale Poliţiei locale, perimetre considerate locuri de infracţiune. Invit şefii Primăriei să treacă pe lângă aceste locuri cu nepoțeii lor şi să vadă reacţia lor…
Timponline.ro, 30 mai 2020
***
Referitor la subiectul sensibil abordat mai sus semnalez celor avizaţi, iubitori de istorie și adevăr, o carte nouă inedită, care va provoca multe discuții PRO/CONTRA în spațiul public românesc și maghiar: „Războiul sfânt “al rasei: Eugenia şi protecţia națiunii în Ungaria, 1900-1919/TUDOR, Marius. – Cluj-Napoca: Editura Centrului de Studii Transilvane şi Editura Şcoala Ardeleană, 2020. Volumul analizează, între altele, evoluţia şi eşecul naţionalismului maghiar prin prisma trecutului eugenic al Ungariei.
Cuvântul eugenie este format din cuvintele greceşti „bun” şi naştere”, însemnând, aşadar, „naştere bună”. Cel care a folosit pentru prima dată termenul în 1883, Francis Galton – un om de ştiinţă englez şi văr al lui Charles Darwin – propunea prin eugenie „îmbunatăţirea omenirii”.
La întrebarea “Care au fost ideile eugeniste principale vehiculate în Ungaria în perioada studiată?” autorul acestei cărţi, istoricul român Marius Turda, profesor la Universitatea Oxford Brookes, răspunde: “Intervalul de timp de care mă ocup în această carte, şi anume primele două decenii ale secolului XX, are o importanţă aparte pentru istoria Ungariei. În 1900, Ungaria era o putere europeană cu pretenţii imperiale; în schimb, în 1919, ea era redusă la statutul unei ţări mici a Europei Centrale, zdrobită aproape de profundele schimbări teritoriale, sociale şi naţionale de după Primul Război Mondial. De-a lungul acestor două decenii, eugeniştii maghiari au propus o interpretare naţională a eugeniei având drept scop soluţionarea, pe durată lungă, a problemelor economice, sociale şi medicale care erau specifice societăţii maghiare. În Ungaria, ambiţia eugeniştilor (mai ales a celor de stangă) a fost, întâi de toate, aceea de a construi o ştiinţă socială ce putea constitui un instrument necesar pentru îmbunătăţirea naţiunii. Aceasta nu a însemnat că dimensiunile biologice şi medicale ale eugeniei erau ignorate. Dimpotrivă, alături de sociologie şi antropologie, biologia şi medicină erau privite ca două discipline esenţiale programului eugenic de reorganizare socială şi protecţie naţională. Principalele idei eugeniste ale perioadei: de la planificare familială prin intermediul programelor de sănătate şi asistenţă publică şi protecţia mamelor şi a nou-născuţilor până la colonizarea rurală cu indivizi din „rasă” maghiară şi sterilizarea celor cu dizabilităţi mintale şi fizice, s-au bazat pe această legătură strânsă dintre dimensiunea socială şi cea medicală a eugeniei.”
Pe 4 iunie 2020 se împlinesc 100 de ani de la semnarea tratatului de pace de la Trianon, moment care a consfinţit apariţia României Mari şi dezmembrarea Ungariei. Istoricul român Marius Turda a elaborat o lucrare în care identifică printre cauzele eşecului Ungariei la negocierile de pace şi faptul că a promovat argumente şovine şi rasiste. Semnarea Tratatului de la Trianon în 4 iunie 1920 a însemnat pentru România alipirea Transilvaniei, în timp ce, pentru Ungaria, pierderea a două treimi din teritoriul său şi a peste trei milioane de locuitori. Dacă în 1900 Ungaria era o putere europeană cu pretenţii imperiale, în 1919 a fost redusă la statutul unei ţări mici a Europei Centrale. În intervalul acestor două decenii, Ungaria cunoscuse o perioadă de dezvoltare remarcabilă. „Ungaria Mare “din primele două decenii ale secolului XX, care a fost dezmembrată în urma Tratatului de la Trianon, a devenit imaginea de referinţă a unei noi mitologii a statului maghiar care continuă să inspire naţionalismul maghiar şi azi.
Pentru a scrie această carte, istoricul MariusTurda a documentat 15 ani volumul, deoarece nu există nicio lucrare de specialitate care să trateze această temă, în ciuda importanţei mişcării eugenice maghiare. Unul dintre motivele pentru care istoricul a pornit demersul este invocarea argumentelor eugenice de către delegaţia Ungariei la negocierile de la Paris din 1919. Deşi la începutul secolului XX eugenia era un curent de idei influent printre intelectualii şi politicienii din întreaga Europă, a fost asociat cu nazismul şi rasismul abia după Al Doilea Război Mondial.
„Eugeniştii maghiari se străduiau să salveze naţiunea pentru a-i asigura un viitor rasial sănătos şi luminos. Pledoaria lor pentru un stat naţional maghiar s-a tradus printr-o căutare a comunităţii organice, rasiale, complet integrate în spaţiul ei bio-geografic. Dacă vrem să înţelegem anumite politici de populaţie adoptate în trecut şi în prezent în Ungaria trebuie să cunoaştem istoria mişcărilor eugeniste “, explică istoricul Marius Turda.
Am semnalat cititorilor acest eveniment editorial cu explicații adecvate pentru a afla unul din motivele pentru care Ungaria a pierdut Ardealul prin Tratatului de la Trianon în 4 iunie 1920. [Sursa principală: https://adevărul.ro/locale/cluj-napoca/cum-pierdut-ungaria-ardealul-trianon-urma-100-ani-a-fost-singura-tara-prezentat-argumente-eugenice-conferinta-pace-1_5ed77e8d5163ec427173f171/index.html]
Dezbinarea româno-maghiară dintre politicieni trebuie să înceteze! Să bem împreuna o palincă de prune de Zalău înainte de sarmale sau gulaș unguresc de porc și să încheiem cu un un vin de Tokaj! = A politikusok közötti román-magyar megosztottságnak abba kell hagynia! Igyunk együtt egy Zalău szilvapálinkát szarmale vagy magyar sertésborda előtt, és készítsünk egy Tokaji borot!
Timponline.ro, 4 iun. 2021
Va urma!
Ioan P. ALEXA