REPERE IN CEATA CRIZEI

In aceste luni din urma si in cele ce vor urma spatiul moral-spiritual al Romaniei este si va fi suprasaturat de nonvaloari, de nepasare si nesimtire, de aprecieri maneliste si fapte facile, de lipsa de discernamant in a gasi cai viabile de relansare, lucruri care s-au acumulat treptat, unii zic ca din 1946 cand au venit comunistii la putere sau, altii, din 1990 cand au fost inlaturati.

Masurile forte de austeritate ale actualului Guvern Boc se impun greu pentru ca lucrurile rele si gresite sunt prea multe si au fost facute in timpul guvernarilor anterioare, de la 1990 incoace. Nu am avut capacitatea de a ne

desprinde clar de comunism si nici sa implementam caile de dezvoltare sanatoase ale capitalismului. Nu am pastrat si dezvoltat lucrurile bune acumulate anterior, nu am gasit mijloace sa-i ajutam pe tineri sa se realizeze in viata, nu am gasit dupa 20 de ani calea proprie de dezvoltare si prosperitate. Am dorit sa devenim capitalisti postcomunisti intr-o singura noapte, fara munca cinstita, trainica si indelungata. De fapt nu am stiut cum sa o facem, alegand insa calea cea mai necinstita.

Cea mai mare vina pentru situatia in care ne aflam o au politicienii care au guvernat, a caror interese personale si de grup nu au corespuns cu cele ale cetatenilor care iau votat. Toate partidele au incurajat nemunca si neperformanta, milioane de oameni fiind asistati social fara sa o merite.

Multi tineri au plecat in alte tari pentru a trai decent prin munca cinstita si performanta. Cei care au ramas, oamenii in varsta de 40-50 de ani multumindu-se cu salarii mizere care sa le asigure un trai minim de supravietuire. La aceste doua fenomene s-au adaugat proasta gestionare a resurselor financiare ale statului, birocratia si legislatia stufoasa si lipsa investitiilor in infrastructura. Intr-o asemena situatie era normal sa ajungem in impasul de azi.

Greselile si raul facut pana in prezent este foarte greu de corectat si inlaturat. Sunt necesare innoiri radicale: noi politicieni, noi strategii, noi resurse umane si financiare, noi atitudini si comportamente. Si oarece timp pentru a vedea ceva rezultate. Din pacate, dupa cum se misca azi tara, nu prea sunt posibile sau vizibile curand schimbari radicale, de avengura.

Ne lipsesc solidaritatea sociala, viziunea progresului si eficientei, ne lipsesc oamenii instruiti si educati sa o faca, ne lipseste moralitatea sociala de a face lucruri bune si de durata.

Desi inca in criza, cheltuim banii statului roman pe lucruri si evenimente facile, inutile. Inaltam din grandomanie catedrale si cruci de mari dimensiuni, neadecvate spiritului crestinesc al poporului roman. Facem stadioane si scoli in sate in care nu mai locuieste nimeni. Punem ceasuri de aur in piete si schimbam la fiecare sase luni bordurile. Mancam pana ajungem la urgenta, la sarbatori sau in tot felul de festivaluri care se repeta an de an; pasim doi pasi, inainte si inapoi, in dreapta sau in stanga, in ritm de dans fara a progresa. Vorbim vrute si nevrute si facem promisiuni neacoperite de fapte palpabile. Platim facturi de miliarde de euro pentru drumuri neconstruite. Avem adevarate comori de patrimoniu cultural dar nu putem ajunge la ele din cauza drumurilor proaste. Ignoram sau dispretuim lumina, bunatatea, cinstea si adevarul cand ele se manifesta; proslavim la scara nationala incultura, minciuna si smecheria de a insela. Marea majoritate dintre noi nu stim unde suntem si unde sa ne indreptam pasii. Intunericul, nesiguranta si prostia ne sufoca inimile si gandirea. Traim intr-o lume cetoasa fara repere de lumina sau indicatoare de directie. Reca dem in treapta

de animal de pestera.

Exista insa si oaze de lumina (oameni cu afacerile lor), progres si sperante pentru Romania. E drept sunt putine inca, dar viitorul este al lor. Desprindeti-va de tiparele si lucrurile cunoscute, ajungeti la forma nativa si sincera a eului Dvs.  si le veti descoperi chiar in jur.

Din ele vor veni, incet, cu treaba buna, tratamentele sanatoase ale bolilor grave ale tarii.

Aceste surse care nu sunt promovate in media de balci si manele, cunoscute de putina lume, sunt o speranta pentru ziua de maine si ele se numesc afacerile sanatoase, cinstite, cu multa munca si daruire, cu mult respect pentru consumatori sau utilizatori.

Ce ne asteapta in viitorul apropiat? Inca multa incertitudine,  multi pasi de cautare si de regasire a eu-lui nostru ca popor. Ne asteapta dezamagiri, insatisfactii si chiar socuri sau violente sociale, multe incontrolabile. Si totusi, cat mai exista in viata, romanii sinceri, muncitori si de buna credinta spera sa vina timpuri mai bune, pentru ei si urmasii lor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *