PARANOICII PRINTRE NOI

Tarâmul bolilor sufletesti este atât de vast si de întunecat, încât semnele si amenintarile lor sociale apar sau rabufnesc în toate mediile.

Una dintre cele mai greu de dibuit de catre nespecialisti este paranoia. Sub aceasta denumire generica se grupeaza unele boli psihice cronice care se manifesta în principal prin lipsa de logica si continuitate în gândire si fapta, sustinerea unor idei fixe, susceptibilitate, orgoliu exagerat, mânia persecutiei. Cum depistam/recunoastem aceste manifestari la unii semeni din jurul nostr

u? Greu, noi cei fara scoala în stiinta psihiatriei; greu, pentru ca acest comportament al paranoicilor se manifesta în sfera normalului cotidian. Totusi, în timp sau în diferite ocazii, acesti oameni bolnavi se „deconspira”. Astfel, la unii observi ca îsi supraapreciaza propria-i persoana, dispretuind/negând valoarea celorlalti. la altii, observi erori elementare în gândire, ca o consecinta a lipsei capacitatii de a compara însusirile lor cu ale altora.

În acest caz, tendinta de absolutizare, exagerare, încapatânare, goana dupa argumente si detalii nesemnificative predomina.

În sfârsit, altora le descoperi faptul ca nu au supletea adaptativa la relatiile complexe si dinamice ale vietii reale. Acesti oameni bolnavi se gasesc în toate pozitiile sociale; din zona lor se nasc dictatorii fanatici, mai mari sau mai mici. Din pacate, chiar daca fac rau, medicii psihiatri nu pot face nimic… pentru ca multi ne conduc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *