Intrebari despre cartea si lectura secolului 21

Mi-a cazut in mana ( azi 2 dec.

2010!), cu mare intarziere, un numar de revista bibliologica, cu un titlu interesant, de mare actualitate si azi: Lectura si mediul electronic: O abordare psihosociologica / STOIAN, Victoria. In: Revista Bibliotecii Nationale a Romaniei, an.7, nr. 1/2001, pp. 30-32. Pentru a semnala complexitatea subiectului,  citez doar un paragraf:

“Vor supravietui cartile in secolul 21

? Vor continua bibliotecile sa existe? Vor mai fi bibliotecari

? Care vor fi asteptarile cautatorilor de informatii

? Ce rol vor avea, in acest context noile tehnologii de informare si de comunicare

? Care sunt consecintele, riscurile si oportunitatile aduse de acestea in spatiul economic, cultural si social? Cum sa acompaniem si sa gandim dezvoltarea cartii electronice pentru ca aceasta sa continue sa stimuleze creativitatea si talentul autorilor, si, mai ales, sa continue sa favorizeze gustul si placerea lecturii? Cum va contribui acest nou univers la edificarea unui univers al comunicarii, la dezvoltarea nevoii si aptitudinilor oamenilor de a comunica?”  (pp. 30-31).

Si unul din raspunsuri, tot in acest studiu:

“…multa vreme de acum inainte, textul imprimat si textul electronic vor continua sa existe intr-o relatie de complementaritate si nu neaparat de rivalitate.

Asa cum afirma Christian Vandendorpe,  < ne aflam intr-o etapa in care toata cultura formata in jurul cartii si textului in general va trebui redefinita…si, chiar daca hartia va continua sa existe ca forma complementara – pentru operele de prestigiu -, mutatia catre cerneala electronica pare inevitabila pentru ziare, reviste, cataloage, dictionare manuale etc., aceasta mutatie putand fi amanata, din ratiuni de ordin social, in cazul lucrarilor cu caracter general>”. (p. 32)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *