BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ BISTRIŢA-NĂSĂUD SE TOT MUTĂ …

Când într-un oras, resedinta de judet, un lucru nu este facut la timp sau se amâna mereu el nu prezinta importanta pentru puterea locala. Asa este si cazul noii constructii destinate Bibliotecii Judetene Bistrita-Nasaud. Dupa ce studiul de prefezabilitate platit a fost aprobat, dupa mai multe licitatii nereusite, constructia din Str. Alba Iulia înca treneaza! Si asta poate dura înca câtiva ani buni, pâna când. probabil, voi trece în octombrie 2016 în… pensie.

În ultimii ani s-a încercat în mod imperativ sa se gaseasca si un alt amplasament: fostul sediu al Bibliotecii Nationale din str. Al. Odobescu nr. 11 si, mai nou, Spitalul Judetean – sectiile de pe B-dul Independentei. Nici o cladire din aceste adrese sau altele asemenea nu sunt si nu vor fi cu adevarat adecvate Bibliotecii Judetene, tinând seama de importanta ei în comunitate, de sarcinile ei specifice în sistemul culturii si de fondurile de publicatii gestionate!

De ce? O cladire pentru Biblioteca se proiecteaza si se construieste în mod special. Înca nu cunoastem ca s-a facut asa ceva vreodata în Bistrita. Sediul principal, cu un dispecerat la intrare, cu sala de împrumut pe loc (Sala de lectura cu mai multe componente), sectii de împrumut la domiciliu (copii si adulti), depozite de carte si periodice, sali destinate evenimentelor culturale de promovare a cartii, servicii tehnice (achizitii, catalogare si clasificare, bibliografie locala, informatizare) si birouri administrative (conducere, contabilitate, îndrumare si control, marketing cultural etc.) trebuie sa aiba o anumita suprafata conform standardelor europene, un anumit amplasament si un acces logic si facil pentru utilizatori în Biblioteca. Aceste elemente esentiale nu se regasesc în cele doua cladiri propuse de autoritati, întrucât ele au fost construite (adaptate) exact pentru specificul activitatii lor, de banca si de spital, în cazul nostru.

O problema delicata este aici si Fondul de carte veche de 22 de mii de volume, ceea ce a mai ramas din vechea biblioteca a Gimnaziului german. Mutarea repetata nu este recomandata. Demontarea si montarea rafturilor metalice este dificila, iar crearea conditiilor de temperatura

si umiditate trebuie facuta profesionist.

Cladirea din str. Odobescu este aproape refacuta, dar nu are spatiu compartimentat cerut de legislatia europeana în materie; spitalul cu saloanele sale nici asa.

La cel din urma, mutarea sectiilor la sediul central si reparatiile capitale ale cladirii pot dura ani de zile si cei 750 de mii de lei alocati pentru 2011 sunt o picatura fata de ce trebuie.

Centrala termica din Str. Alba Iulia, pe locul careia ar trebui sa inceapa constructia noii cladiri

Constructia noii cladiri a Bibliotecii Judetene trebuie sa aiba o alta viziune din partea autoritatilor locale, mai pragmatica, mai realista, mai implicata. În primul rând, pe lânga fondurile locale modeste, trebuie aduse fonduri de la Guvernul României – Ministerul Culturii si Cultelor si accesate fonduri UE pentru a se ajunge la cca sase milioane euro, cladire si dotari. Apoi trebuie angajata pe durata determinata o echipa tehnica manageriala (Ministerul Culturii, Consiliu judetean – Serv. Financiar si juridic, Biblioteca, constructor si reprezentant local UE) care sa demareze proiectul aprobat cu documentatia facuta la destinatia fixata în str. Alba Iulia, sa-l urmareasca în etape si sa-l finalizeze în cel mult doi ani. Pentru asta trebuie oameni profesionisti, implicati si hotarâti, iar proiectul în sine sa fie sustinut de politicieni din arcul puterii sau din opozitie, indiferent de ideologie. Desigur, pot exista si alte optiuni.

Important este ca lucrarea sa înceapa si sa se termine!

Constructia sediului central al Bibliotecii Judetene Bistrita-Nasaud este o prioritate locala, amânata nepermis de mult! Activitatile specifice nu se mai desfasoara normal de zeci de ani.

Salile de acces si depozitele sunt blocate si inaccesibile regasirii cartilor. Periodicele stau în “chirie” la Arhivele Statului, peste drum. Salile de lectura sunt utilizate pentru manifestari si internet. Actiunile de promovare a cartii si lecturii se fac la sala de expozitii din Piata Centrala.

Bibliotecarii se înghesuie în tot felul de birouri cu destinatii multiple, holurile si caile de acces sunt blocate…

Trebuie sa se stie de catre toti puternicii zilei ca serviciile unei biblioteci publice, în principal de lectura, informare si divertisment, se adreseaza tuturor categoriilor de cetateni indiferent de sex, vârsta sau culoare politica, din municipiu si judet. Din acest motiv institutiile statului prin sefii lor bine platiti de comunitate trebuie sa accelereze transformarea proiectului în realitate si sa înlesneasca astfel accesul direct si democratic la carte si informatie!

Iar pentru a afla concret cum arata o biblioteca publica moderna, dlui Liviu RUSU, presedinte al CJ BN si consilierilor sai le sugerez sa faca cât mai repede o vizita cu microbuzul Centrului Judetean de Cultura BN la noile sedii de biblioteci judetene din Cluj si Baia Mare. Vor fi surprinsi ce vor vedea!…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *