- Simte-te liber să fii tu însuţi şi atunci când munceşti: ca un factor al schimbării.
- Dă-ţi seama ce se întâmplă, ce ţi-ar plăcea să se întâmple, care probleme au rezolvări şi care sunt inevitabile. Astfel vei şti dacă te afli în faţa a ceva mai bine pentru tine să schimbi sau să accepţi aşa.
- Fii atent la detalii: pentru a remodela realitatea, mai întâi trebuie să o cuprinzi.
- Află care sunt lucrurile pe care ceilalţi le presupun, sau care sunt subînţelese întotdeauna, fără a fi nevoie să fie probate şi care nu sunt nici măcar comentate.
- Vorbeşte într-un mod clar şi simplu, cei care te ascultă vor înţelege mai uşor şi vor crede mai mult ceea ce le spui.
- Afirma lucruri evidente pe care ei să le accepte, creează impresia că şi tu vezi lucrurile la fel ca ei.
- Subliniază că tu presupui că ceea ce spui se va adeveri, afirmând, semnalând şi amintind lucruri care s-au adeverit deja.
- Captează-le atenţia cu imagini care să le îndrepte gândurile către o nouă realitate.
- Aminteşte-ţi: cuvintele sunt realităţi care evoca anumite lucruri, aşa încât răspunsurile care se aud sunt identice cu obiectele sau conceptele pe care le reprezintă în mintea celui care aude răspunsul.
- Foloseşte argumente logice. Explicaţiile au efecte magice. Cu toţi rezistăm cu greu unei sugestii care vine urmată de o justificare sau de o explicaţie. Sună mai convingător: “Dă-ne informaţia pentru că exact în acest moment avem nevoie de ea”, în schimb ne convinge mai puţin formula” Dă-mi informaţia”, deşi ambele fraze afirma acelaşi lucru.
- Pândeşte situaţiile în care, odată în plus, ceilalţi să facă o eroare logică şi atunci arată cu fapte sau cuvinte felul în care vezi tu noua situaţie sau noua acţiune. Vechea situaţie va părea absurdă sau depăşită. Vor fi depăşite anumite limitări în care se trăia.
Sursa: Inteligenta emoţională la locul de muncă: Strategii pentru autorealizare, satisfacţie şi succes în profesie/TORRABADELLA, Taz. – Bucureşti: ALL, 2010, pp. 100-101.