Faptele
Potrivit DNA, Inspectoratul de Stat în Construcţii din România a organizat prin 2004 o gală unde biletul de intrare costa între 125 şi 400 de euro. Banii strânşi erau folosiţi în campania anti-Băsescu. În seara zilei de 20 iunie 2012 Adrian Năstase a fost condamnat la 2 ani închisoare cu executare de magistraţii Curţii Supreme, după trei ani şi patru luni de la trimiterea în judecata a dosarului Trofeul Calităţii. Magistraţii au decis şi interzicerea lui Năstase a unor drepturi timp de doi ani, printre care interzicerea dreptului de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice. Decizia este definitivă şi a fost luată cu unanimitate de completul de 5 judecători, după deliberări ce au durat mai bine de şase ore. A. Năstase a aşteptat verdictul acasă şi, după aflarea lui, nu a comentat despre el.
În cursul nopţii, în jurul orei 23,18, A. Năstase s-a împuşcat în în zona gâtului la reşedinţa sa înainte de a fi ridicat şi dus în arest de către poliţişti; glonţul a intrat în corpul acestuia prin partea stângă, zona muşchiului sternocleidomastoidian, a trecut pe lângă cartilagiul tiroidian, apoi a ricoşat sub claviculă şi a ieşit prin dreapta, prin muşchiul deltoid. S-a deschis un dosar penal. S-au confiscat 21 de arme. Ancheta este în curs de desfăşurare.
Ulterior, el a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde o intervenţie chirurgicală a îndepărtat ţesuturilor distruse pe traseul glonţului, o parte a acestora fiind foarte aproape pe laringe şi de glanda tiroidă. Nu au fost leziuni vitale. Starea pacientului este stabilă. La spital acesta va sta cel puţin 14 zile pentru refacere şi tratament psihiatric. Adrian Năstase suferă de afecţiuni tiroidiene, diabet, dislipidemie, hipertensiune.
Apărătorii fostului premier Adrian Năstase vor formula o cerere de întrerupere a executării pedepsei la Tribunalul Bucureşti. După spitalizare, Adrian Năstase va fi încarcerat la Penitenciarul Rahova.
Opinii raţional-echilibrate:
– Daniel MORAR, Procurorul şef (DNA): ” Referitor la acest dosar, vreau să vă spun că soluţia dată este mult mai importantă pentru sistemul judiciar din România, decât pentru evaluarea celor de la Bruxelles. Arată în primul rând că atunci când judecătorii au probe că s-au comis fapte de corupţie, nu mai au reticenţe în a aplica pedepse aspre, să spunem aşa, indiferent de poziţia pe care a ocupat-o sau o ocupă persoana dovedită ca fiind coruptă. În al doilea rând, e un precedent judiciar, oarecum e important pentru cazuistica judiciară din ţara noastră, pentru că această soluţie sancţionează o activitate de finanţare ilegală, ocultă, a unei campanii electorale”.
– Monica MACOVEI, europarlamentar PDL: „Această condamnare definitivă este un semnal pentru români că politicienii nu sunt deasupra legii. Modelul de independenţă al judecătorilor ICCJ trebuie urmat de toate instanţele, căci dosarele cu politicieni şi alţi demnitari sunt testul real al justiţiei”.
– Cristian PREDA, europarlamentar: „Condamnarea la 2 ani de închisoare a fostului premier Adrian Năstase e semnul clar al separării justiţiei de influenţa politică. Numirea lui Grăjdan la ISC se vădeşte a fi fost o încercare disperată de a bloca acest proces. Curajul justiţiei trebuie aplaudat!”
– Ilie SÂRBU, senator PSD:”Dincolo de partea juridică, pe care n-o comentez, pentru că nu am calitatea şi nici nu cred că e normal să fac lucrul acesta, e o tragedie, pe care mulţi dintre noi am anticipat-o, dar nu ştiam ce formă ia. Nu îl vedeam pe Adrian Năstase să meargă într-o celulă, ştiu eu, de la ce penitenciar din România. Nu ne împăcam cu ideea aceasta, din punct de vedere uman, colegial, prietenesc”.
– Cristian Tudor POPESCU, jurnalist la „Gândul”: „Se pare că acest sentiment l-a încercat şi pe Adrian Năstase. (…) Adrian Năstase, dacă avea de gând să se sinucidă, dacă şi-ar fi făcut un proces de conştiinţă, s-ar fi gândit şi ar fi luat această decizie, avea tot timpul să o facă probabil ireparabil, înainte să vină poliţiştii. Dar până în ultima clipă, până i s-a pus mandatul în faţă, nu a reuşit să cupleze la realitate ce se întâmplă. Cu toată maturitatea şi experienţa lui politică, probabil că nu i-a venit să creadă ‘cu mine se întâmplă asta, cu mine fost premier, aproape preşedinte, voi fi luat şi pus în zeghe’. (…) Apoi s-a produs şocul. În clipa în care i s-a pus în faţă mandatul, a realizat că lucrurile chiar se întâmplă şi că va fi pus în acea zeghe, în foarte scurt timp”. *
„Adrian Năstase a fost premierul României. Prin gestul său, el invalidează sistemul de justiţie din care face parte şi sistemul penitenciar peste care a fost premier. Un om care a avut asemenea responsabilităţi politice, după părerea mea, nu avea voie să abdice, să fugă, pentru că este un mod de a evada ce a făcut Năstase. A fugit de acest efectiv contact cu sistemul penitenciar. Dânsul ar fi trebuit ca fost demnitar să se supună deciziei justiţiei şi să intre în procedură. Mai ales că această condamnare, care înţeleg că se va reduce la 8 luni din cei 2 ani, nu reprezenta nici condamnare pe viaţă, era o condamnare de câteva luni. Ce l-a făcut pe dl Năstase să recurgă la acest gest este sferă în care a trăit de tânăr, în care nu putea fi atins de nimeni. Atâtea decenii, dl Năstase a fost învăţat să trăiască într-o asemenea sferă şi acum sticla, care părea incasabilă a acestei sfere, s-a spart. Dl Năstase pur şi simplu nu a suportat ideea umilinţei de a fi el, Adrian Năstase, băgat în maşina poliţiei şi îmbrăcat în uniforma de deţinut”. *
” Această situaţie este politizată grosolan de Victor Ponta. Să spui că Traian Băsescu e fericit… Eu bănuiesc că Băsescu nu e fericit. Dar să pui în spinarea unui om asemenea gest, pentru a câştiga un capital în defavoarea adversarului, mi se pare o manipulare ordinară. Nu se poate să fie manipulată opinia publică pe fond emoţional”.
Ion CRISTOIU, jurnalist: „Adrian Năstase e una dintre personalităţile care au marcat postdecembrismul românesc. Ministru de externe în 1990, în vremurile cele mai tulburi ale României, președinte al Camerei Deputaților, preşedinte de partid, şef de Guvern, făuritor al Stângii româneşti modernizate, autor de cărți, creator de şcoală politică. Era greu de imaginat că un asemenea om va intra la puşcărie. Ştiu. Ca politician, dar mai ales ca șef vremelnic, mi-a fost în multe rânduri adversar.
– Radu F. ALEXANDRU, scriitor: „O hotărâre a ICCJ nu poate fi comentată. Ca om, îmi pare nespus de rău.”
Mircea GEOANA, senator independent: „Orice comentariu politic într-o astfel de situaţie este fie indecent, fie ipocrit şi cred că singurul lucru pe care ar trebui să-l facem cu toţii, cei care suntem în meseria de politicieni, e să respectăm tragedia unui om. Mă rog pentru sănătatea şi libertatea lui Adrian. În rest, comentariile politice cred că ar trebui să fie puse undeva deoparte, situaţia este mult prea dramatică. Din perspectivă politică ar fi incorect să ne ducem şi să scormonim în necazurile şi drama acestui om, coleg şi prieten de-al nostru. Pentru noi, cei care am lucrat cu el ani de zile, cei care îl cunoaştem de ani de zile este cu atât mai dureros şi mai penibil să ne apucăm să ne suim mediatic pe o astfel de tragedie”.
– Vasile BLAGA, senator şi lider PDL: „Nici un politician nu-şi poate permite să comenteze în vreun fel o decizie definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi. Ce s-a întâmplat, însă, pe urmă cred că e vorba de o tragedie, dar nu pot să fiu de acord nici cu modul absolut incalificabil al domnului Ponta de a încerca să câştige capital politic şi dintr-o tragedie”.
– Hannes SWOBODA, liderul grupului socialist din PE:„După părerea mea, este un dezastru personal ce a făcut fostul premier, pentru că, indiferent cum a încălcat legea, a făcut multe pentru ţara sa, în special pentru apropierea ţării de Uniunea Europeană. Prin urmare, gestul său umbreşte situaţia politică din România de azi. Deplâng ce i s-a întâmplat lui ca persoană care a lucrat în beneficiul României atât de mulţi ani”.
– Ioan Hosu, sociolog: „Gestul lui Adrian Năstase reduce din impactul condamnării şi atenuează decizia instanţei, ceea ce dă imaginea unei victime, care stârneşte compasiune în rândul opiniei publice din România…” * „Românii sunt sensibili atunci când vine vorba de o persoană aflată în defensivă, fără posibilitate de apărare. În acest context, e posibil că starea de simpatie generată de situaţia în care se află Adrian Năstase să fie exploatată de susţinătorii săi politici”.
– Florin NEGRUȚIU, redactor-şef al ziarului Gândul: „Strict din perspectiva sentinţei date azi, avem de-a face cu o decizie istorică pentru România şi cu o raritate în Europa – pentru prima oară un peşte cu adevărat mare – aşa cum i se spune în limbajul de la Bruxelles unui înalt oficial guvernamental bănuit de corupţie – face închisoare. Vor urma şi alţii, eventual şi din partea cealaltă? Este reţeaua cu adevărat zguduită sau totul este o reglare de conturi în cel mai pur stil românesc? Justiţia din România are de jucat un meci mare în perioada următoare. Sentinţa dată astăzi zguduie serios reţelele subterane din România pentru că transmite următorul semnal: dacă lui Adrian Năstase i s-a putut întâmpla asta, nimeni nu mai e în „siguranţă”.
– Cristian CÂMPEANU, jurnalist la „România libera”:” Şi dacă ar fi fost o tentativă autentică de sinucidere din partea lui Năstase, tot un gest laş ar fi fost. Comuniştii nu dau doi bani pe creştinism şi, de aceea, nici măcar nu încercăm să aducem argumentele creştine împotriva suicidului. Dar există un argument suprem: Nu îţi laşi familia şi copiii în urmă. Dacă eşti bărbat şi dacă ai o sentinţă de condamnare în unanimitate dată de cea mai înaltă instanţă a ţării, atunci te duci umil şi penitent la închisoare şi îţi rogi copiii să te ierte. Nu faci circ la televizor.”
– Laurenţiu MIHU, jurnalist la „România liberă”: „… este un început – unul de bun augur. Un început care le poate servi procurorilor şi judecătorilor din această ţară în a-şi depăşi complexele şi unele prejudecăţi, astfel încât încrederea încă scăzută a populaţiei în actul de justiţie să ajungă lipsită de temei. Un început cât un debut de insomnii pentru mulţi moruni ai corupţiei care au reuşit să îşi tergiverseze dosarele de mare corupţie suficient încât eforturile lor în interes personal să contribuie la menţinerea monitorizării României pe zona justiţiei de către instituţiile europene. Ca asta să se întâmple, însă, trebuie ca năvodul să înghită şi alţi peşti din apele tulburi în care înoată răpitorii de talia lui Năstase. Altfel, e atât de simplu ca tot ceea ce s-ar fi putut câştiga de pe urma verdictului fără precedent din seara de 20 iunie 2012 să se piardă definitiv.
– Daniel DAVID, profesor, directorul Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai: „Orice om face un gest pentru că îi aduce un beneficiu. În cazul lui Adrian Năstase vorbim de reducerea unei stări generale de stres, o situaţie cu care un om ca fostul premier nu s-a mai confruntat şi atunci ai gesturi atipice”; *”O tentativă de suicid poate apărea în funcţie de reacţiile emoţionale pe care le va avea fostul premier, de aceea recomand consiliere psihologică.”
(Va urma)