Opinii emotiv-partinice:
– Ion CAZACU, avocatul lui Năstase: „O consider cea mai mare eroare judiciară de care eu am luat cunoştinţă, aşa că România va avea mult de plătit în urma contestării acestei decizii la CEDO”.
– Ion ILIESCU, fost preşedinte al României: “… judecătorii nu au probe pentru condamnarea lui Năstase… este vorba de o eroare judiciară. Năstase a fost cel mai bun premier. De ce aveam nevoie de aceasta dramă? Principal acum este sănătatea, salvarea vieţii lui. Toţi sunt supuşi legii, dar şi justiţia care aplica legea trebuie să o facă cu responsabilitate”
Victor PONTA, prim – ministru: „Mă gândesc dacă domnul Băsescu este fericit acum”. [Doi tineri au venit, miercuri noaptea, la spitalul Floreasca, purtând o pancartă pe care scria: „Eşti mulţumit, Băsescu? Câţi oameni ai omorât până acum?”]
– Crin Antonescu, lider PNL: Sunt impresionat de această întâmplare. De vreo şapte anişori şeful acestui stat a vorbit despre condamnarea lui Adrian Năstase. Faptul că un lider politic a fost condamnat nu mă entuziasmează. S-au făcut presiuni politice de tot felul în acest dosar.” *” E o noapte grea. Eu din nopţile din 13-15 iunie nu am mai avut astfel de nopţi. Mă tem că se deschide o pagină nouă şi tare urâtă în viaţa publică din România. Sunt uimit de cât de intensă poate să fie ura şi stupiditatea unor oameni care după 8-10 ani după ce Adrian Năstase a încetat să mai fie la putere îl urăsc canibalic”,
– Ecaterina ANDRONESCU, senator PSD: „Mi s-a părut într-adevăr cutremurătoare (sentinţa pronunţată de ÎCCJ – n.r.). A declarat domnul preşedinte Băsescu că a fost cel mai bun premier al României. Cred că un om este un om. Este fără îndoială un caz dramatic, mult mai dramatic decât exprimă cuvântul. Este o dramă pentru el şi familia lui. Nefiind jurist, mi-e greu să comentez ce s-a întâmplat, dar ceea ce spun avocaţii este cutremurător în legătură cu lipsa de probe. Nu mă pricep la lucrurile acestea, dar fără îndoială că au fost şapte ani în care Adrian Năstase a mers permanent în justiţie, uneori în toate zilele săptămânii. N-a fost o perioadă în care Adrian Năstase să nu fi suferit foarte tare”.
– Liviu DRAGNEA, lider PSD: „Vorbesc oficial în numele PSD, mă adresez membrilor PSD, din toată ţara şi simpatizanţilor noştri. În primul rând, vreau să le cer tuturor să dea dovadă de unitate, vorbim din punct de vedere uman, trebuie să fim alături de Adrian Năstase, care trece prin momente cumplite şi alături de familia lui. Nu comentăm decizia judecătorească, nu comentăm conţinutul hotărârii judecătoreşti, dar trebuie să fim alături de un om care a fost un lider simbol al acestui partid, unul dintre cei mai importanţi lideri politici ai României”. * „Constat un lucru cutremurător, adversarii lui Adrian Năstase care îşi exprimă de câteva ore, şi aseară, şi azi-noapte şi azi dimineaţă, ura faţă de acesta. Este inuman să încerci să spui că cineva şi-a înscenat sinuciderea. Este inuman să doreşti moartea unui om. Este inuman ce se întâmplă, faptul că în ultimele ore am văzut o dorinţă de sânge ce contrazice profund tradiţia creştină a poporului român”. * „Suntem în situaţia în care România îşi condamnă unul dintre cei mai buni prim-miniştri. (…) Gestul extrem al lui Adrian Năstase de aseară este al unui om care are conştiinţa nevinovăţiei, este gestul unui om care are percepţia că i se face o profundă nedreptate”.
Vasile DÂNCU, sociolog, membru PSD: „Aşa cum am anticipat acum două-trei zile pe blog-ul meu, cred că politica românească a luat-o razna. S-a intrat într-o spirală a violenţei, a lipsei de soluţii în rezolvarea conflictelor politice. Multe dintre achiziţiile democratice din ultimii 20 de ani încep să se ducă pe apa sâmbetei. În orice ţară democratică parlamentul e locul discuţiilor, al dezbaterilor politice, inclusiv locul în care se rezolvă disputele politice. A înlocui parlamentul cu puşcăria este în afara Europei, este o ieşire din cadrul obiceiurilor europene. Nu comentez sentinţa lui Adrian Năstase, dar nu pot să nu observ că justiţia românească uită de valizele cu milioane de euro ale lui Becali, dar dă o sentinţă cu executare unui fost premier. Aşa ceva se poate întâmpla doar într-o ţară bananieră. Politicienii – şi acum vorbesc de politicienii din toate partidele – au dus instituţiile statului în starea în care nu mai pot reacţiona normal. Tot ce se întâmplă în ultima vreme pe scena politică mi se pare excesiv, mi se pare că trăim schizofrenic, în afara cadrelor normalităţii”.
Aprecieri ale agenţiilor de presa străine:
AFP- Năstase este cea mai importantă figură politică care a fost condamnată de justiţia română de la căderea comunismului în 1989. “Verdictul deschide o nouă eră pentru România în care judecătorilor nu le mai este teamă să condamne oameni puternici”, a declarat pentru AFP Laura Ştefan, analist Expert Forum.
Associated Press: „Fostul premier Adrian Năstase este primul lider politic roman de rang în alt care ajunge la închisoare după înlăturarea regimului comunist în 1989.”
Reuters – Decizia de condamnare a fostului premier i-a surprins pe mulţi care credeau că politicienii sunt deasupra legii.
New York Times – Decizia Curţii Supreme şochează România, o ţară săracă în care politicienii au fost văzuţi întotdeauna că fiind deasupra legii. Jurnaliştii acestei publicaţii consideră că această decizie este un semn de maturitate politică într-o naţiune care se luptă cu o cultură a mitei şi fărădelegii moştenite din perioada comunistă.
Le Figaro: „Miercuri, el a devenit demnitarul cu rangul cel mai înalt condamnat până în prezent pentru fapte de această natură în România post-comunistă. (…) Orice ar fi, fostul premier nu a terminat-o cu justiţia română. El trebuie să compară în alte două procese. Primul se referă la controversata lui moştenire. În al doilea, care în primă instanţă i-a adus o condamnare la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, este acuzat că a primit 630.000 de euro mită. Nu în cele din urmă, numele lui Adrian Năstase a apărut luni în plină polemică pe altă temă: actualul premier, Victor Ponta, care aparţine aceluiaşi partid cu al lui Năstase, este acuzat de plagiat în redactarea tezei sale de doctorat. Or Adrian Năstase, profesor de drept, era conducătorul de lucrare al lui Ponta. Acesta din urmă s-a deplasat la miercuri la căpătâiul predecesorului său”.
Nepszabadsag: „Fostul premier este demnitarul român cu rangul cel mai înalt condamnat la închisoare în România după căderea regimului comunist din 1989. Năstase a fost chemat în instanţă în trei cazuri de corupţie, însă a fost condamnat în unul singur până acum”.
Televiziunea germană de ştiri n-tv: „Agitaţie în România, fostul premier a încercat să se sinucidă. Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru finanţarea ilegală a partidului. La puţin timp, el a încercat să îşi pună capăt zilelor. El este al doilea premier din istoria României condamnat la închisoare. Primul a fost Constantin Dăscălescu (1923-2003) care a fost condamnat în 1991 la închisoare pe viaţă pentru crimele comise în perioada dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu”.
(Va urma)
gelu
cind va fi judecat si condamnat pentru subminarea si distrugerea economiei nationale?????????? dar pentru tradare de tara????????