În urma unor experienţe întinse pe mai multe decenii, psihanalistul şi terapeutul sexual american Jack Morin a formulat zece reguli ale jocului, referitoare la comunicarea erotică în cartea sa numită Inteligenta erotică. Este vorba, de fapt, de trei interdicţii şi şapte sfaturi,…
Trei interdicţii în discuţia despre lucruri intime
Puteţi distruge rapid o relaţie intimă şi, de asemenea, puteţi produce o ruptură de lungă durată în parteneriatul dumneavoastră. Imaginaţi-vă că la intrarea în cort [Cortul dragostei – n.n.] ar exista trei mari panouri de avertizare.
- 1. Nu va jubjugati sexual partenerul. Jignirile şi atacurile performanţelor sale sexuale au un efect devastator asupra relaţiei, iar acest lucru este ireversibil. Pe acest teren, ofensele aduse se adâncesc tot mai mult. Lezarea sexuală duce la încheierea relaţiei fizice şi chiar a relaţiei propriu-zise.
- 2. Nu vă comparaţi partenerul cu iubiţii anteriori. Este moartea sigură a relaţiei. Acest comportament denotă lipsa de respect atât pentru partenerul anterior, cât şi pentru cel actual. Făcând abstracţie de imparţialitatea sexuală, veţi demonstra în acest fel că nu recunoaşteţi, nu preţuiţi şi nu puteţi proteja intimitatea unei relaţii de cuplu.
- 3. Nu vă plângeţi în faţa unui prieten sau în faţa unei rude despre viaţa dumneavoastră sexuală şi despre lipsa de performante sexuale ale partenerului. Şi în acest mod puteţi leza sfera intimităţii. În primul rând că l-aţi pune într-o situaţie penibilă pe cel din afară relaţiei, iar în al doilea rând puteţi paria pe faptul că plângerea dumneavoastră va deveni subiect de bârfa – adesea chiar sub forma distorsionată sau ca un comentariu negativ. Nici cel mai bun prieten sau cea mai bună prietenă nu sunt potriviţi pe post de confesori în problemele sexuale. Dacă aveţi nevoie de un sfat, adresaţi-vă unei persoane „neutre”, din afara cercului dumneavoastră. Cu foarte multe semne de exclamaţie, această interdicţie se referă mai ales la discuţia cu copiii dumneavoastră. Indiferent de vârstă şi precocitatea copiilor şi indiferent de cât de mult simţiţi nevoia, nu discutaţi despre viaţa dumneavoastră sexuală cu copiii – niciodată!
Şapte recomandări pentru discuţia despre lucruri intime
- 1. Oferiţi frecvent partenerului un feedback pozitiv. Verbal şi nonverbal. Dacă un lucru va face o plăcere deosebită, dezvăluiţi-i şi partenerului. Este bine să-i comunicaţi ceea ce vă place, şi mai bine este să-l ţineţi de mână în tot acest timp. Ideal ar fi să-i confirmaţi partenerului cu prima ocazie, când vă oferă o plăcere (“Ce frumos, exact asta era”). Prin aceasta întărire pozitivă se construieşte o legătură puternică şi plină de încredere.
- 2. Vorbiţi despre problemele şi nemulţumirile sexuale doar atunci când sunteţi aproape unul de altul. Şi nu atunci când unul dintre dumneavoastră este obosit, supărat, enervat, frustrat sau cu mintea în altă parte. Căutaţi permanent să înnodaţi discuţiile despre sex cu o situaţie plăcută. Cele mai bune ocazii apar după o apropiere pasională.
- 3. Dacă aveţi inhibiţii să vorbiţi direct despre sex, scrieţi mai întâi o scrisoare. Astfel veţi cântări mai bine cuvintele, iar partenerul poate reflectă în linişte la ce aţi scris. La finalul scrisorii rugaţi-l să purtaţi o discuţie despre ceea ce va frământă…
- 4. Dovediţi-vă un ascultător deosebit în timpul discuţiilor din Cortul dragostei. Nu intraţi în poziţie defensivă. Altfel veţi rămâne cu mintea la contraargumente şi nu mai pricepeţi ce vrea să zică celălalt. Mai degrabă schimbaţi la câte cinci minute rolurile de ascultător şi vorbitor.
- 5. Direcţionaţi conversaţia pentru a afla care sunt dorinţele erotice şi senzaţiile partenerului. Puneţi cu încredere întrebări directe. La întrebări vagi nu veţi primi răspunsuri concrete. Întrebaţi-vă partenerul ce ar dori să ştie despre dumneavoastră şi cercetaţi împreună ce vă face plăcere.
- 6. Vorbiţi cu pasiune. Prin preludiul propriu-zis, care îi trezeşte dorinţa sexuală, femeia trăieşte un intens schimb emoţional în care conştientizează sentimentele adânci şi speciale pe care partenerul le are pentru ea. Cu cât bărbatul îi demonstrează mai convingător ce simte, cu atât mai mult ea se deschide în timpul actului sexual. Regula de fier pentru bărbaţi: vorbiţi despre încărcătura emoţională de două ori mai mult ca de obicei. Ca urmare a educaţiei şi profesiei, bărbaţii sunt setaţi de obicei pe un comportament rece. Regula de fier pentru femei: când vă spune lucruri plăcute, lăudaţi-l de două ori mai mult decât o faceţi de obicei. Femeile se concentrează pe “dăruirea emoţională”. Sentimentele sunt percepute şi exprimate în mod diferit de către cele două sexe. Conştientizând acest lucru, veţi evita transformarea lipsei de sentimente într-un canion al relaţiei sexuale.
- 7. Învăţaţi să tăceţi. Dacă sunteţi o persoană volubilă şi va face plăcere să vă asaltaţi partenerul cu întrebări, la chestiunile sexuale vă recomandăm să schimbaţi rolurile. Timp de câteva secunde esenţiale, pe care de obicei le umpleaţi cu o cascadă de cuvinte (şi pe care le resimţiţi ca fiind ore de plăcere), rămâneţi in asteptare. Amintiţi-vă de momente pasionale petrecute în doi. Imaginaţi-vă cum împodobiţi interiorul Cortului dragostei cu astfel de tablouri erotice…
Sursă: Simplify your love: Cum să trăim fericiţi/KUSTENMACHER, Marion; KUSTENMACHER, Werner Tiki. – Bucureşti: ALL, 2012, pp. 110-114.