Despre Valea Bârgăului şi Prundu Bârgăului profesorul, scritorul şi omul de cultură bistriţean George-Vasile RAŢIU (1935-2010) a mai scris: “Elena Coşbuc – oaspete al Văii Bârgăului” (1998); “George Coşbuc – oaspete al Văii Bârgăului” (1996); “Soarele sta la Bargau” (2002) şi “O oază de căldură şi lumină: Casa de copii Prundu Bârgăului” (2009). Ultima sa carte despre aceste locuri a apărut recent, postmortem şi se numeşte “Valea Bârgăului în anii 1940-1944” *. Este de fapt o carte de istorie ce reflectă doar o pagină dureroasă, cea a românilor bargăoani, din perioada neagră a Ardealului de Nord aflat sub ocupaţie horthista.
Perioada horthystă este perioada delimitată între 30 august 1940 – 23 august 1944, perioadă în care Ardealul de nord-est a fost sub cedat Ungariei condusă de regentul Miklos Horthy. În această perioadă în cele 11 judeţe cedate Ungariei, românii au fost expuşi de către horthyşti la peste 22.700 de atrocităţi, din care 920 omoruri individuale şi colective; tot din aceste judeţe, aproape 160.000 de evrei au fost deportaţi în lagărele naziste ale morţii, iar 140.000 dintre ei pierind fără urmă.
Mărturiile, studiile şi documentele ocupaţiei horhyste în Valea Bârgăului în perioada 1940-1944 sunt grupate de autor în mai multe capitole. Textele în sine, particulare sau oficiale, jurnalistice sau literare, abordează evenimentele acestei perioade din mai multe unghiuri de vedere, insistând pe crimele horthyste, pe martiriul celor şapte eroi de sub Heniu (unul dintre ei fiind însăşi tatăl autorului cărţii, Vasile Raţiu), pe cei închişi sau deportaţi, pe durerea familiilor îndoliate, pe rezistenta maselor populare etc. Înţelegerea lucrării în sine este uşurată de documentele oficiale incluse, de fotografiile anexate şi de textele introductive sau finale semnate de Mircea Gelu BUTA, Adrian Liviu MĂNARCĂ şi Adrian ONOFREIU.
Lucrarea, îngrijită de prof. Dr. Mircea Gelu BUTA la îndemnul doamnei Ana RAŢIU, este scrisă de George-Vasile RAŢIU “Pentru toţi românii care au suferit în timpul prigoanei horthyste, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe front sau la munci chinuitoare, în lagăre de exterminare, pentru văduvele şi orfanii de război, pentru evreii de pe Valea Bârgăului masacraţi banditeşte de hitleriştii-horthyşti, pentru cei care au fost forţaţi să se refugieze, pentru sufletul zdrobit şi durerea care mai dăinuie şi astăzi, pentru că tot ceea ce s-a întâmplat să nu se uite, publicam această carte.”
Chiar dacă multe aspecte tratate sunt cunoscute de oamenii în vârstă, noua carte a lui George-Vasile RAŢIU, fără a cădea într-un naţionalism exagerat, merită citită şi de oamenii de azi. De ce? Pentru că este o rememorare sinceră în sufletele noastre a durerilor trăite de înaintaşii noştrii din Valea Bârgăului, pentru că ne învaţă, ca romani, să fim mai buni şi, mai ales, să ne iubim ţara în care trăim.
Ioan P. ALEXA
* Valea Bârgăului în anii 1940-1944: Mărturii, studii şi documente/RAŢIU, George-Vasile; Ed. îngrijită de Mircea Gelu BUTA.- Bistriţa: Charmides, 2013, 292 p. – ISBN 978-606-8513-12-6.