Cu cât zăbovim mai mult cu gândul asupra unei probleme, frământându-ne din cauza ei, cu atât ajungem să nu mai ştim nici ce vrem, nici cine suntem. Stresul ne risipeşte, ne istoveşte.
E vital să alungăm furia din noi înşine, să o exteriorizăm.
Primele sfaturi care trebuie respectate sunt acestea:
- Mâncaţi bine şi sănătos.
- Puneţi-vă corpul la treabă, ieşiţi la aer, înotaţi.
- Răsfăţaţi-vă, acordaţi-vă clipe de plăcere.
- Respectaţi-vă ceasul biologic: digestia, secreţia hormonală, sinteza colesterolului, reproducerea celulelor. Cea mai bună modalitate de a cunoaşte ritmul acestor procese este să ţineţi timp de o lună un jurnal în care să notaţi momentele când vă e foame şi somn, cele în care simţiţi o scădere de tonus, şi să încercaţi treptat să vă conturaţi alte obiceiuri sau să vă reglaţi activitatea în funcţie de ceasul dumneavoastră personal.
- Dormiţi suficient. Lipsa de somn provoacă stres.
- Culcaţi-vă şi treziţi-vă la ore fixe. Ciclurile de somn durează nouăzeci de minute. Dacă am pierdut un “tren”, trebuie să aşteptăm pe următorul.
- Savuraţi mâncarea, în linişte şi convivialitate. Evitaţi restaurantele zgomotoase, produsele semipreparate, alimentele prelucrate industrial.
- Alegeţi feluri de mâncare simple, legume proaspete, peste, uleiuri de calitate, fructe de sezon.
- Amintiţi-vă că o masă luată într-un ambient plăcut, pe îndelete şi cu plăcere, nu are aceleaşi repercusiuni asupra organismului că o masă luată în condiţii proaste, când digestia este perturbată, iar metabolismul încetinit.
- Transformaţi prânzul într-un moment special. Refuzaţi invitaţiile neplăcute, mâncărurile prea grase sau prea dulci.
- Permiteţi-vă din când în când puţină ciocolată, pentru aportul său de magneziu şi pentru un somn mai bun.
- Prea mult alcool perturba somnul şi diminuează recuperarea nocturnă.
- Nu mâncaţi niciodată prea mult sau prea puţin (în afară perioadelor de post). Cel mai des, creierului îi e foame, nu stomacului.
- Luaţi un mic dejun complet. La modul ideal, acesta ar trebui să reprezinte partea esenţială din hrana noastră zilnică şi să conţină preparate sărate şi consistente.
- Practicaţi o activitate fizică. Sportul este cel mai bun remediu antistres. Dar trebuie să fie practicat regulat, cu măsură şi în armonie. Mai bine faceţi câte zece minute de sport pe zi decât o oră pe săptămână.
- Mergeţi în natură. Mersul pune gândurile în ordine şi ajuta la relativizarea problemelor. De asemenea, nu uitaţi să vă duceţi din când în când pe malul unei ape, unde aerul este mai ionizat.
- Căscaţi, râdeţi, nu vă luaţi tot timpul în serios.
Dacă stresul începe să vă frământe, înseamnă că dumneavoastră îi permiteţi acest lucru. Învăţaţi să ridicaţi împotriva lui un zid de seninătate.
Sursă: Arta simplităţii/LOREAU, Dominique. – Bucureşti: Baroque Books & Arts, 2012, pp. 173-174.