Numele şi prenumele: ALEXA IOAN
Data şi locul naşterii: 28 octombrie 1951, Cluj.
Părinţi, după acte şi investigaţii: Teodor şi Paulina.
Viaţa până la 7 ani: copil din flori, părăsit de mamă, crescut în mai multe leagăne şi case de copii din Transilvania.
Starea civilă: căsătorit, doi băieți, doi nepoți.
Studii: Şcoala generală Prundu Bârgăului – Casa de copii Şcolari (1958-1966); Liceul „George Coşbuc” Năsăud (1966-1970); Şcoala de Specializare Postliceală în biblioteconomie (1970-1972), Universitatea „Babeş Bolyai -Facultatea de istorie (1982).
Domiciliul actual: Bistriţa, Str. Mihai Eminescu, nr. 3, judeţul Bistriţa-Năsăud, blog personal: www.delaomlaom.ro.
Profesia de bază: Bibliotecar, gr. S IA, specializare în clasificarea şi cotarea publicaţiilor.
Cariera profesională: Prin decizia nr. 82/din 16 mai 1972 a Consiliului popular al oraşului Bistriţa, semnată de primarul Andrei WEINGARTNER, este angajat ca bibliotecar la Biblioteca orăşeneasca (devenita biblioteca judeţeană) din 20 aprilie 1972 până prezent, inspector de specialitate (biblioteci şi librării) la fostul Comitet de cultură al judeţului Bistriţa-Năsăud (1 aprilie 1988 – 1 februarie 1990), şef-birou (1990-1994).
Activitatea principală în bibliotecă: indexarea şi cotarea cărţilor nou achiziţionate; în cei 44 de activitate, dintre cele 345922 de volume de carte inventariate până în present (29 iul. A.c.), 255771 volume, adică 73,93 %, au amprenta lui profesională.
Activitate publicistică: Lucrarea de diplomă, notată cu zece, cu care a absolvit facultatea a fost „Bibliografia anuarelor şcolare romaneşti din Transilvania până la 1918” (Cluj, 1982). În cotidienele locale „Răsunetul” şi „Mesagerul de Bistriţa-Năsăud” a publicat peste 200 prezentări de carte, studii şi articole culturale de interes local. În revista de specialitate „Biblioteca” a publicat 16 studii de specialitate, iar ca şi colaborator extern la citynews.ro şi săptămânalul “Mesagerul de Cluj”, alte 3000 de articole de popularizare despre sănătate, diete şi erotologie. Are postate pe blog-ul personal www.delaomlaom.ro, alte 1700 de articole de cultură, spiritualitate şi note de lectură din cărţi.
A fost singurul bibliotecar din instituţie menţionat într-un dicţionar de specialitate (Bibliologi romani [ALEXA, Ioan (28 octombrie 1951, Cluj).
Liceul „George Coşbuc” Năsăud (1966-1970) şi Şcoala de Specializare Postliceală în Biblioteconomie (1970-1972). Absolvent al Facultăţii de Istorie la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (1982). Începe activitatea profesională ca bibliotecar la Biblioteca Orăşenească Bistriţa (devenită Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud), 1972-1988, apoi inspector de specialitate (biblioteci şi librării) la fostul Comitet de cultură al judeţului Bistriţa-Năsăud (1988-1990) şi din nou bibliotecar, şef-birou (1990-1994). Debutează prin publicarea lucrării de diplomă: Bibliografia anuarelor şcolare româneşti din Transilvania până la 1918 (1982). În cotidianele locale publică peste 200 de studii, prezentări de carte şi ştiri culturale. Colaborează la revista Biblioteca, cu articole diverse (Indexarea şi reflectarea dicţionarelor de specialitate în catalogul sistematic, Gestionarea automată a indicilor CZU în baza de date TINLIB: Conversia retrospectivă, Indicii noi de limbă şi aplicaţiile lor în alcătuirea indexărilor de la Clasa 8, Bibliotecile publice – de la marginalizare la modernizare, Comunitatea locală şi finanţarea bibliotecilor publice, Organizarea şi aranjarea sistematic-alfabetică a publicaţiilor în biblioteca comunală). Sursă: Bibliologi romani: Dicţionar/BULUTA, Gheorghe; PETRESCU, Victor; VASILESCU, Emil. – Târgovişte: Bibliotheca, 2011.]
Este bibliotecarul cu cea mai îndelungată activitate din Biblioteca Județeană “George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.
Sfârşitul carierei profesionale şi ieșirea la pensie, după 44 de ani, 6 luni şi 8 zile: octombrie 2016.
P.S. Succinta mea prezentare profesională de mai sus este sinceră şi corectă şi a fost făcută critic şi la obiect. De ce? Pentru că sunt singurul care ştiu exact ce am făcut! Nu o consideraţi ca o laudă de sine, ci ca un bilanţ obiectiv al activităţii mele publice pentru binele semenilor mei. Este “semnul” meu anonim al contribuţiei mele în această VIAŢĂ!
Ioan P. ALEXA, Bistrița la 17 apr. 2016
Un adevărat profesionist de la care am avut foarte multe de învăţat, atât pe plan profesional cât şi moral. Mii de mulțumiri!
stiu foarte bine ca tot ceea ce ai scris este corect si asta pentru ca am avut posibilitatea sa cunosc OMUL-ALEXA., in acea postliceala de BIBLIOTECONOMIE din BUCUREST.
In acei doi ani,am impartasit ganduri frumoase despre lume si viata…am cunoscut profesori deosebiti si nu stiu cati or mai fi in viata! Am fost un colectiv frumos…au fost doi ani frumosi…
Nu-mi vine a crede ca au trecut 46 ani de cand ne-am cunoscut si am legat o buna prietenie…O, tempora!
As vrea sa fii sanatos si sa te poti bucura de copii si nepoti,este tot ceea ce mai ai de facut in aceasta viata!