Cele 10 “porunci” educaţionale:
1) Munceşte într-adevăr sau întru adevăr – savantul considerând că ”taina educaţiei e să munceşti în fiecare etate numai munci adevărate. Nimic nu îmbărbătează mai mult pe un copil decât o lucrare serioasă”.
2) Repetă munca până ce ajunge la deprindere şi caracter – Formarea caracterului prin deprinderi tari reprezintă garanţia personalităţii în diferitele situaţii ale existenţei.
3) Adaugă muncii iubirea – “ca să fii deplin încredinţat de caracterul cuiva, vezi care e munca pe care o împlineşte el cu cea mai mare plăcere”.
4) Înalţă munca ta până la creaţie – “Semnul muncii este fericirea.(..) Sporeşte deci munca ta până la hotarul unde începe creaţia originală, adică măiestria. Atunci să ştii că eşti cineva.”
5) Munceşte până la uitarea de tine – “dovada că ai ridicat munca până la sferă artei e tocmai acesta uitare de tine şi de ale tale. A săvârşi un lucru de dragul lui înseamnă a face cel mai mare bine neamului tău şi cea mai mare cinste ţării în care trăieşti”.
6) Munceşte şi pentru alţii – căci “ numai simpatia pentru altul e curată când vei munci pentru el, ca pentru tine însuţi”.
7) Nu-ţi face chip cioplit – “nu te deprinde a înşela muncă, deoarece te înşeli pe tine însuţi. De când e lumea, nicio greşeală n-a rămas nepedepsita. Superficialitatea e sinucidere. Când zici că ai făcut un lucru, amăgindu-te şi amăgindu-i pe alţii cu un simulacru de muncă, ai ieşit din sfera caracterului”.
8) Nu crede că poţi să furi munca altuia – “munca e binecuvântare numai pentru cel care o împlineşte el singur, iar pentru cel ce priveşte numai roadele ei, fără se ostenească, e un blestem”.
9) Nu risipi munca nimănui – este o impietate să nu recunoşti rezultatele muncii,căci” cine dă însă o grămadă ori zeci de grămezi de grâu pe un diamant acela nu e risipitor, ci ucigaş”.
10) Şase zile să munceşti, iar ziua a şaptea odihnindu-te cu gândul la ce-ai muncit şi, mai ales, la ce-ţi rămâne de muncit, pentru a te apropia de ideal şi a te îndruma spre marea armonie care stă dincolo de marginea vieţii tale pământeşti.
Sursa: http://adevarul.ro/locale/focsani/cele-zece-porunci-muncii-viziunea-savantului-simion-mehedinti-1_57c40f9a5ab6550cb830e830/index.html