… În cele trei ore în care a fost în vizită, Caragiale i-a povestit lui Goga şi un episod din vremea în care era revizor şcolar la Piatra Neamţ.
„Trenuri nu găseai prin Moldova, mergeam la inspecţii călare… Avea popa o iapă murgă… Zic,… Popa zâmbea.. Şi-am plecat…” Nenea Iancu avea însă destul de mult de furcă în a stăpâni iapa, după cum el însuşi povestea: „Cât m-a zolit iapa ceea, mă… Oricum dăm din căpăstru ieşea rău… N-o puteam cârmui nicidecum…”
La revenirea din inspecţie, Caragiale a purtat un dialog spumos cu preotul de la care împrumutase iapa, redat în amintirile lui O. Goga: „M-am întors la vreo două ceasuri tot apă: – Părinte, cât face iapa asta? – Face zece galbeni! – Ei, pui d-ta cinci, să pui şi eu cinci, s-o tăiem, a-n asta-i om…” Proprietarul iepei nărăvaşe i-a dat lui Caragiale şi soluţia pentru a o putea stăpâni şi conduce pe drumurile lungi din inspecţii: „Ba să n-o tăiem, domnule Iancule, mai bine să-i învăţăm năravul… Ştii ce? Când o încaleci şi ajungi la o răspântie, dacă vrei să apuce la stânga, tu să tragi de frâu la dreapta… Da’ să tragi cumplit, auzi… Să vezi c-o ia la stânga…” Caragiale a menţionat că i-a urmat sfatul preotului, iar concluzia sa a fost: „Ei vezi, la prost, trebuie meşteşug, nu glumă… Ascultă-mă…”
Povestea lui Caragiale s-a vrut o pildă pentru prietenul ajuns în închisoare în urma articolelor publicate de Goga în revista „Ţara noastră” unde a adoptat o poziţie critică faţă de exploatarea la care erau supuşi ţăranii din România şi faţă de guvernanţii de atunci. „Ţi-am spus de-atâtea ori, nu te mai bate cu proştii, că te răpun… Ce crezi tu, pe urma cui am suferit eu în viaţă? Pe urma deştepţilor? Prostia, suverana prostie, e totdeauna mai tare. În zadar lupţi frumos cu tăieturi fine de floretă, el loveşte greu cu lăstarul în moalele capului. Şi în zadar risipeşti spirit şi vervă, el e tare ca piatra. Cum să-ţi spun, prostul are o concepţie telurică a vieţii. Uite aşa îşi înfundă ochii şi urechile, îşi înfige capul în pământ ca struţul, ridică spatele şi trec pe deasupra lui toate curentele… Nimic mai greu decât să cârmuieşti proştii… Ei au un instinct de împotrivire organică”.
Florin JBANCA, Adevărul.ro, 29 oct. 2016
Sursă şi foto: http://adevărul.ro/locale/piatra-neamt/pataniile-marelui-caragiale-perioada-mergea-inspectii-scoli-la-prosti-trebuie-mestesug-nu-gluma-1_581323a15ab6550cb8fd1277/index.html