Nu cu mult timp în urmă, am participat la un eveniment TEDx şi imediat cum am intrat în clădirea care găzduia acest eveniment, am observat o masă uriaşă pe care se aflau teancuri de hârtii şi, spre surprinderea mea, creioane colorate. O mulţime de oameni se aflau adunaţi în jurul mesei şi aceştia umpleau modelele aflate pe hârtiile respective cu o varietate de culori. Nu mai colorasem de ani buni, din şcoala primară mai exact, dar imediat m-am alăturat şi la sfârşit am rămas uimit de rezultat.
Deşi nu am mai colorat de atunci, am avut plăcerea să aflu că această activitate a devenit o adevărată modă în rândul adulţilor care doresc să scape de stresul acumulat în timpul săptămânii, activitatea aceasta fiind considerată a fi cu adevărat terapeutică. Mai mult decât atât, peste ocean sunt organizate cercuri de colorat pentru adulţi.
Iată care sunt cele OPT beneficii la care ar trebui să te aştepţi dacă vei include această activitate terapeutică în rutina ta săptămânală:
#1. Vei da frâu liber creativităţii
Această activitate te ajută foarte mult să-ţi scoţi la iveală creativitatea. În timp ce colorezi, îţi poţi aprinde imaginaţia. Din moment ce această activitate te scoate din rutina obişnuită, ea te poate ajuta să te gândeşti la idei noi şi să priveşti lucrurile din noi perspective. Poţi alege să colorezi un contur existent cu stropi de culoare sau poţi colora pe coli albe de hârtie. Te poţi rezuma la a colora doar conturul sau poţi colora întreaga pagină. Această activitate te poate ajuta să scoţi artistul interior la iveală şi să creezi ceva special.
#2. Te poţi bucura de colorat oriunde şi în orice moment
Această activitate este o formă eficientă de relaxare. Este o activitate mult mai puţin costisitoare în comparaţie cu masajul şi nici nu îţi trebuie programare. Poţi colora oriunde. Îţi poţi lua cartea şi creioanele de colorat cu tine în vacanţă sau în parc. Nu ai hârtie şi creioane colorate la îndemână? Nici o problemă. Există chiar şi aplicaţii de colorat pentru telefonul mobil, cum ar fi Colorfy. Aceasta aplicaţie te poate ajuta să colorezi de pe telefonul mobil.
#3. Îţi poţi îmbunătăţi puterea de concentrare
Această activitate necesita concentrare şi atenţie la detalii. Poţi practica concentrarea în timpul acestei activităţi fără să te gândeşti la asta şi astfel îţi poţi îmbunătăţi productivitatea în alte domenii ale vieţii tale.
#4. Vei experimenta beneficii similare cu cele oferite de meditaţie
Beneficiile uimitoare ale acestei activităţi terapeutice au fost recunoscute şi acceptate de către lumea medicală de mai bine de o sută de ani. Este cunoscut faptul că psihiatrul Carl Jung le prescria ca tratament pacienţilor săi sesiuni de colorat, folosindu-se de multe ori de un design mandala ca şablon. Aici poţi găsi mandala gratuite pe care le poţi printa. În timpul acestei activităţi, vei practica mindfulness şi vei fi pe deplin prezent în momentul respectiv. Te vei putea calma cu adevărat după o zi agitată.
#5. Îţi vei îmbunătăţi abilităţile motorii
Coloratul necesita folosirea unor abilităţi motorii fine, mişcări care implică muşchii mici ai degetelor. Efectuarea acestor mişcări îmbunătăţeşte, de asemenea, coordonarea şi forţa mâinii dominante.
#6. Reducerea stresului şi a anxietăţii
“Ameliorarea şi vindecarea poate să apară în urma relaxării şi a activităţilor recreative.”, spune Lucy Mucklow, un terapeut artistic care proiectează cărţi de colorat pentru adulţi. Un al terapeut artistic, Marţi Faist, descrie beneficiile acestei activităţi declarând: “Am urmărit oameni aflaţi sub stres acut, aflaţi în pragul atacurilor de panică, colorând şi tensiunea lor arterială a scăzut foarte repede.”
#7. Vei elimina gândurile negative
Când colorezi, eşti concentrat pe alegerea diferitelor culori şi pe umplerea unui desen său model. Concentrându-te asupra sarcinilor specifice, îţi vei putea redirecţiona atenţia de la gândurile negative şi astfel, cu timpul, mintea ta va fi eliberată de acestea. Reducerea numărului de gânduri negative îţi poate îmbunătăţi semnificativ viaţa pe toate planurile.
#8. Vei avea satisfacţia completării unui proiect
Terminarea unui proiect de colorat îţi poate da un sentiment de mândrie. Sentimentul de a realiza un astfel de proiect artistic îţi poate stimula stima de sine într-un mod pozitiv.
Având în vedere toate aceste beneficii oferite de această activitate minunată, cred că este momentul să pui mâna pe nişte creioane colorate şi să-i permiţi copilului interior să se exprime.
Spor la colorat!
IoAnE, 13 iunie 2018
Sursă: https://e-dimineata.ro/de-ce-carl-jung-le-recomanda-pacientilor-sa-coloreze/