– “În cariera mea îndelungată, mereu am văzut acest mariaj dificil, între medicină şi economie. Şi, de cele mai multe ori, economia are prioritate în lupta cu medicina. De-a lungul carierei mele, a trebuit să fac tot felul de recomandări medicale despre riscurile aferente practicării sportului, în condiţii de poluare, de mare altitudine sau când temperaturile sunt extrem de mari. În cazul COVID-19 însă, nu mai vorbim, pur şi simplu, despre medicină, ci despre o situaţie de viaţă şi de moarte! Şi am sperat că sănătatea va avea prioritate, că va fi pusă înaintea banilor. Dar trebuie să recunosc că n-a fost aşa… “. – Michel D’HOOGHE, şeful Comisiei Medicale FIFA;
– „Un vaccin împotriva COVID-19 trebuie privit ca un bun public global, un vaccin pentru oameni”. – Antonio GUTERRES, secretarul general al ONU;
-” Masca de unică folosinţă este doar o altă greutate pe care o lăsăm generaţiilor viitoare”. – Gary STOKES, cofondator al OceansAsia.
-„Poate că avem de-a face cu un virus care a rămas mult timp adormit în întreaga lume şi care a apărut atunci când condiţiile de mediu au fost propice creşterii sale”. – Tom JEFFERSON, cercetător de la Universitatea Oxford.
– „În jurul anilor 2020 o boală severă ca pneumonia, se va răspândi în întreaga lume, afectând plămânii şi tuburile bronhice şi va rezista împotriva tuturor tratamentelor cunoscute. Între timp boala va dispărea brusc de la sine aşa cum a apărut, iar 10 ani mai târziu va apărea din noi, dispărând în cele din urmă definitiv”. – Sylvia BROWNE, psiholog
– „Niciodată nu vom eradica acest virus. Coronavirus poate fi comparat cu HIV. Va rămâne cu noi, până la sfârşitul omenirii. E un virus de care nu vom scăpa niciodată “- Michael Osterholm, directorul Centrului de Boli Virale, din cadrul Universităţii din Minnesota
– „Cred că, într-un final, vom ţine răspândirea coronavirusului sub control. Dar nu văd cum am putea să-l eradicăm. Cred că o combinaţie de măsuri sanitare, plus atingerea unui grad de imunizare de grup şi apariţia unui vaccin bun, aceste trei elemente, ne vor ajuta să avem un control eficient asupra situaţiei “- doctorul Anthony FAUC, expertul numărul 1 al americanilor în combaterea bolilor virale.
– “Sunt şi eu precaut, dar am altă părere despre problema bolii. Am văzut foarte mulţi oameni care au intrat într-o panică nebună. Efectiv au devenit isterici. Nu vin la biserică, nu se împărtăşesc, nu mă spovedesc, nu am curajul să ies din casă. Pe toate băbuţele mele le-am învăţat nişte măsuri de igienă foarte simple: În fiecare dimineaţă, prânz şi seară, să facă gargară cu apă caldă cu sare, ca să se cureţe zona bucală, pentru că sarea e cel mai bun dezinfectant bătrânesc de când e pământul. După aceea, o gură de ţuicuţă după ce ai luat aghiazmă şi anaforă, pentru că alcoolul este un bun dezinfectant. După aceea, mai avem o pastilă foarte simplă, decaseptul cu albastru de metil”. – Calistrat GHIFAN, părinte de la mănăstirea Vlădiceni din Iaşi (29 iul. 2020)
– „Mai multe vaccinuri se află acum în faza 3 a unor studii clinice şi sperăm cu toţii că vom avea câteva vaccinuri eficiente, care să îi ajute pe oameni să nu se infecteze. Totuşi, nu există nicio soluţie miraculoasă în acest moment – şi este posibil ca ea să nu fie găsită niciodată”. – Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS. (3 aug. 2020)
– “Dumnezeu i-a transmis, într-o viziune, că trebuie să organizez rugăciuni la nivel național, pentru ca El să ne salveze de pandemie. Astfel, declar ziua de sâmbătă, 29 august, zi de rugăciune și sărbătoare națională. Stați în case și rugați-vă”. – A declarat președintele Ugandei, Yoweri MUSEVENI
– “Virusul nu a dormit peste vară. Nu şi-a luat vacanţă”. – Andrea AMMON, Directoarea ECDC
– “Aceasta nu va fi ultima pandemie. Istoria ne învaţă că focarele şi pandemiile sunt un factor al vieţii. Dar când va veni următoarea pandemie, lumea trebuie să fie pregătită – mult mai pregătită decât a fost acum”. – Dr. Tedros Adhanom GHEBREYESUS (OMS, 7 sept. 2020)
– “Tunelul pandemiei este unul lung. Nu există cale de întoarcere. Nu revenim la atmosfera de dinainte. Vom ajunge undeva, nu știm unde, nu știm cum va arată realitatea de la capăt, dar sigur nu va fi la fel ca la intrare. Nu ne putem opri, nu ne putem întoarce în timp.” – Georgeta DENDRINO, coach şi trainer (8 sept. 2020)
– „Este o situaţie groaznică. O problemă de sănătate a scăpat de sub control şi face ca lumea nu doar să intre în recesiune, ci şi într-o contracţie economică uriaşă, care probabil ar dubla numărul oamenilor săraci, va dubla numărul celor subnutriţi şi va duce la falimentarea a sute de milioane de companii mici… Este mult mai rău decât orice film SF despre pandemii. Acest lucru este cu adevărat grav – nici măcar nu am ajuns la mijlocul pandemiei. Suntem încă la început şi începem să vedem ce pagube va provoca lumii. Şi devine din ce în ce mai grav pe măsură ce intrăm în această fază în Europa, unde cazurile cresc din nou”. – David NABARRO, emisar special OMS pentru COVID-19 (17 sept. 2020).
– La o jumătate de an de la declararea pandemiei, coronavirusul a infectat 30 de milioane de oameni la nivel global și a ucis aproape un milion. Mai exact, 30.064.848 de oameni s-au infectat cu SARS-CoV-2, 945.578 au murit în urma contractării virusului, iar 21.821.557 s-au vindecat. Mai mult de o jumătate dintre aceste cazuri vin din primele patru țări cele mai afectate: Statele Unite ale Americii (6.828.301), India (5.122.846), Brazilia (4.421.686) și Rusia (1.085.281). În acest moment, țara cu cele mai multe cazuri zilnice este India, care depășește aproape în fiecare zi 90.000 de cazuri. – (worddmeters.info, 17 sept. 2020)
– Acum se va crea o nouă perioadă bazată pe inteligenţa artificială şi vom avea schimbări absolut radicale în farma, medicină, dar şi în modul nostru de a trăi şi aşa mai departe. Noi, prin ce trecem acum, vedem Covidul. Dar în spatele Covidului se petrece o schimbare care vine ca un uragan, cu mult mai mare ca şi Covidul şi care practic va reseta totul. – George HABER, 1 0ct. 2020
-” Singurul mod în care oamenii se pot întoarce pe drumul cel bun este de a obține un vaccin foarte eficient și accesibil”. – Bill GATES (13 sept. 2020).
– „Analizele noastre se aliniază opiniei potrivit căreia există consecinţe cognitive cronice ale COVID-19. Oamenii care şi-au revenit, inclusiv cei care nu mai manifestă simptome, au prezentat deficite cognitive semnificative”. – Studiu condus de Adam Hampshire, medic la Imperial College London (28 oct.2020)
– „Mă simt bine şi sănătos! Forza Juve! PCR e o porcărie!”- mesajul postat de Cristiano Ronaldo pe Instagram (28.10.2020)
– ACTUALIZARE 28 OCTOMBRIE: În ultimele 24 de ore au fost raportate 5.343 de cazuri noi de COVID-19, un nou record al infecțiilor cu coronavirus de la începutul pandemiei. De asemenea, 107 români au murit în ultima zi, cel mai mare număr de decese înregistrat până acum. (digi.ro)
– Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), până în prezent au fost înregistrate peste 50,2 milioane de infectări cu SARS-CoV-2 şi peste 1,2 milioane de decese provocate de COVID-19, în întreaga lume. (digi24, ro, 17 nov.2020)
– Situația pandemiei de coronavirus la zi: Până în prezent peste 55 de milioane de oameni au fost infectați cu noul coronavirus. Dintre aceștia, 35,4 milioane s-au vindecat, iar peste 1,3 milioane au murit.
Cele mai afectate țări, după numărul total de cazuri, sunt SUA (11,2 milioane de cazuri), India (8,8 milioane), Brazilia (5,8 milioane), Franța (1,9 milioane), Rusia (1,9 milioane), Spania (1,5 milioane), Marea Britanie (1,4 milioane) și Argentina (1,3 milioane).
Cele mai afectate țări, după numărul deceselor, sunt SUA (246.000), Brazilia (166.000), India (130.000), Marea Britanie (52.000), Franța (44.000), Spania (41.000), Argentina (35.000) și Rusia (33.000). [sursă: digi24.ro/17 nov. 2020)
– „Istoria ne-a învățat că mari catastrofe pot avea loc dacă societățile alunecă într-o zonă conflictuală. Unele conflicte sunt recurente și pot degenera, așa a izbucnit și Primul Război Mondial. Felul în care țările au gestionat problema pandemiei atât la nivel de necesități sanitare interne, cât și la nivel de comunicare cu restul lumii, le poate afecta poziția pe plan mondial. Dar nu cred că pandemia de COVID-19 ar trebui gestionată din acest unghi, ci ca o lecție care ne transmite că anumite probleme nu pot fi rezolvate decât în comun, poate chiar cu o soluție globală”. – Henry KISSINGER, fost secretar de Stat al SUA (18 nov. 2020)
(VA URMA)
Selecţie şi editare de Ioan P. ALEXA