Si Legislaţia aferenta Stării de urgenţă este stufoasă şi complexă pentru oamenii simpli dar şi pentru cei care trebuie să o aplice, poliţişti, jandarmi şi… jurişti. Iar modalitatea de a fi comunicată public (declaraţia Preşedintelui, Şedinţa de la Cotroceni, declaraţiile unor miniştri, apariţia în Monitorul Oficial seara târziu, precizări şi lămuri ulterioare, reveniri…), în aşa zise etape psihologice, te face să te tulburi la minte şi să te sperii de ce probleme periculoase te aşteaptă din partea acestui virus biologic, devenit rapid politic. Noi, romanii avem plăcerea şi tendinţa de a despica firul în patru şi apoi în opt s.a.m.d., aducând argumente de tot felul, cu trimiteri la articole de legi vechi, irelevante şi neaplicabile la situaţiile concrete întâlnite în viaţa de zi cu zi. Aşa se explica multe aberaţii întâlnite în aplicarea lor. Doar un singur exemplu: într-un sat fără reţea de apă, o bătrânică de 80 de ani este amendată de un poliţist cu 2000 de lei. De ce? Pentru că a ieşit în afara “programului legal” la fântâna aflată la 200 m de casă, după o găleată de apă. Dacă azi legislaţia este aşa de neclară şi contradictorie ce se va întâmpla după ridicarea Stării de urgenţă, când vor începe numeroase procese juridice de tot felul?
Preocupările exagerate şi întinse pe o lungă perioadă de timp, cu ţinte politice ascunse acum, vezi Doamne, să ni se apere sănătatea cea de toate zilele şi să nu murim înainte de termenul natural, fac ca acest COVID-19 să devină irelevant în imaginarul colectiv. În unele momente ale zilei de pandemie Coronavirus, chiar NU ŞTIU cine conduce această ţară: Guvernul Liberal, Preşedintele Johannis, Parlamentul PSD, UE, Covid-19…
Şi ce se întâmplă acum în România este doar începutul! După problemele mari legate de sănătatea publică, vor urma cele din economie, învăţământ, finanţe, agricultură, turism, comerţ etc. Mi-e frică de ce ne aşteaptă! Mi-e frică să ştiu că nu avem lideri şi partide care să accepte sincer că s-au făcut greşeli de politici social-economice “strategice” de care au beneficiat puţini oameni, dar care au “lovit” la sânge pe cei mulţi, drepţi, cinstiţi şi muncitori. Chiar nu putem să ne revenim pe drumul drept, democratic, civilizat şi european, nici ACUM când dl. Covid-19 ne-a avertizat clar că am mers greşit în ultimii 30 de ani? In unele momente ale zilei chiar NU STIU cine conduce aceasta tara Guvernul Liberal, Presedintele Johannis, Parlamentul PSD, UE, Covid-19
PS. – Pentru cei care citesc şi comentează pe site-uri: “Distinși cititori, se poate să nu am dreptate în cele ce am spus mai sus. Aștept să fiu contrazis cu date sigure, mai bune decât cele găsite de mine. Voi recunoaște cel dintâi că am greșit și îmi voi cere scuze. Firește nu îmi voi cere scuze față de cei mă contrazic cu invective, cu jigniri, răstălmăciri sau cu apostrofări. Cel mai ușor lucru pe lumea asta este, dincolo de sfaturile date altora, să facem ironii gratuite. Ne-am cucerit dreptul de a nu fi de acord întotdeauna unii cu alții, dar dezacordurile se produc în condiții civilizate, de respect. Altminteri nu au rost.” – Ioan-Aurel POP, Președintele Academiei Române.
Semnal editorial. A primit premiul Booker în 2019: Testamentele/Margaret ATWOOD.- BucureştI; Art, 2020. Sănătate! La bună… revedere! Timponline, 28 apr. 2020
***
Clanul familiei COVID-19, apărut pe neaşteptate, a adus oamenilor decese, dureri, panică, frici şi… multe alte schimbări în societate. Dar şi unele beneficii planetei noastre. Stratul de ozon al Pământului continuă să se repare, susţin specilistii mediului. Scad masiv emisiile de dioxid de azot, gazul nociv aruncat în aer mai ales de motoarele cu ardere internă ale mașinilor și de centralele electrice pe bază de combustibil fosil. Ca urmare a reducerii traficului de maşini, poluarea în oraşe a scăzut, aerul e mai curat. “Scăderea turismului a readus apele cristaline ale lagunei din vremurile antice și cele post-belice, când în canale te mai putea scălda”, scrie ziarul local, La Nuova di Venezia e Mestre. Animale sălbatice încerca timid să se plimbe şi pe drumurile rutiere… Păcat că aceste semnale nu sunt luate în mod serios şi după pandemie, de noi oamenii, mai ales cei ce se ocupa cu afaceri.
PS. Gânduri alese:
– „A şti cum să îmbătrâneşti este o capodoperă a înţelepciunii şi unul din cele mai dificile capitole din marea artă de a trăi”. – Filosoful elveţian Henri-Frederic AMIEL.
– „Garantarea libertății de exprimare și securitatea juridică sunt esențiale în aceste vremuri incerte. Nu a fost nicicând mai important ca jurnaliștii să fie în măsură să își desfășoare activitatea în mod liber și cu exactitate, astfel încât să combată dezinformarea și să le asigure cetățenilor noștri accesul la informații vitale.” – Ursula von der LEYEN, președintele Comisiei Europene.
Trei anecdote din vremea pandemiei COVID-19:
# “Rolul măștilor este să obișnuiască cetățenii cu botnița, ca apoi să accepte lesa!” (un banc de la M., Olanda);
# “Unde mergeţi, doamnă?
– La spital..
– Pe declaraţie nu scrie…
– Păi mi s-a făcut rău acum când m-aţi oprit! Singura persoană care s-a bucurat când m-a văzut cu mască a fost mama! Era visul ei de-o viaţă să mă vadă doctor!”;
# Maşina mea de spălat nu mai acceptă decât pijamale. Am băgat o pereche de blugi şi mi-a apărut pe ecran: „Stai acasă! “
Recomandare de lectură: Supranatural: Cum pot oamenii obişnuiţi să facă lucruri deosebite/DISPENZA, Joe. – Act şi Politon, 2020 (59 lei).
O seară bună tuturor, cu sănătate şi voie bună! Aveţi grijă de Dvs. şi de cei din jur… respectând regulile!
Timponline.ro, 6 mai 2020.
Va urma!
Ioan P. Alexa