Problemele care au apărut în actuala criză de pandemie COVID 19 sunt numeroase şi ele pot fi discutate numai de epidemiologi sau de specialişti în politici de sănătate publică. E bine de cunoscut public doua adevăruri simple semnalate de dr. Tom FRIEDEN, fost director al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea bolilor din SUA: 1) Persoanele vulnerabile, din categoria 65+, trebuie să fie protejate de boală. În plus, printre persoanele vulnerabile se află și cele cu sistemul imunitar slăbit, cum ar fi suferinzii de astm, boli de inimă, hipertensiune arterială sau diabet. 2) Nu trebuie să ignorăm afecțiunile care nu au legătură cu COVID-19. Mulți pacienți cu diverse afecțiuni medicale își amână tratamentele, de teama infecției.
Decidenţii politici de tot felul ar trebui ACUM să păstreze tăcere şi să rămână în anonimat cu alte probleme de legate de viitoarele alegeri sau de promovare a unor politici de manipulare publică; acum prioritatea este SĂNĂTATEA cetăţenilor! Ca să poți invăța, să poți lucra la firme, în instituții publice sau pe ogoare, să petreci cu familia și prietenii, sa alergi pe stadion… TREBUIE sa fi sanatos! Cine se află la Putete sau în Opoziție și nu înţelege mersul lucrurilor şi priorităţile momentului, riscă să dispară din peisajul public.
Luați aminte: „Orice mască ajută. Ce ajută și mai mult e menţinerea unei distanţe fizice. Peste 1,80 metri scade vertiginos transmiterea virusului. Portul măştii este un gest de bun-simţ, e o dovadă de responsabilitate. Dacă tuşesc, masca opreşte picurii de salivă şi-i protejez pe ceilalţi”. – Ovidiu OLEA, clujean, om de afaceri in Hong Kong.
Sincere felicitări personalului medical, poliţiştilor şi jandarmilor, ingrijitorilor de curățenie, eroii luptători din prima linie a frontului ANTI COVID19! Timponline.ro, 8 mai 2020
***
Noi oamenii avem şi o mască psihosociala, sub care ne ascundem, din diferite motive, tot felul de defecte sau interese nespuse clar. Acum, peste aceasta fizionomie [Dex: Totalitatea trăsăturilor feței cuiva care determină expresia ei particulară; chip.] punem o alta masca, de pânză. Ea îi va ajuta pe unii să nu fie recunoscuţi ca făptaşi, când săvârşesc o fărădelege.]
La început de relaxare… limitată, cu masca sau fără mască? Purtarea măștilor de protecţie pentru a preveni răspândirea coronavirusului a devenit o obligație de sănătate pentru majoritatea oamenilor. Obligativitatea purtării ei pune însă unele probleme în viaţa de zi cu zi.
„Orice mască ajută. Ce ajută mai mult şi menţinerea unei distanţe fizice. Peste 1,80 metri scade vertiginos transmiterea virusului. Portul măştii este un gest de bun-simţ, e o dovadă de responsabilitate. Dacă tuşesc, masca opreşte picurii de salivă şi-i protejez pe ceilalţi.”, afirma Ovidiu OLEA, clujean, om de afaceri în Hong Kong.
Donald Trump, preşedintele SUA a dezvăluit apropiaților că îi este teamă de faptul că ar arăta ridicol purtând masca și că imaginea ar fi difuzată în campanii negative. Politicienii noştri, care se bat cu pumnul în piept că vor să ne salveze, nu prea respectă obligativitatea purtării măştii, când au evenimente de comunicare publica. Ei doresc să ne “imprime” forţat imaginea lor, in mod subliminal [DEX: adj., termen psihologic care înseamnă inferior pragului conştiinţei, ceva care nu devine conştient] pentru a nu le uita “fotografia” când decidem aplicarea stampilei de vot. Ce mai, se acţionează deja pe termen luuung…
Probleme cu masca o au și actorii. “A spus-o și domnul Arafat, nu putem să jucăm cu mască. La repetiții, OK, dar la spectacole? De exemplu, în “Romeo și Julieta”, nu trebuie să se pupe actorii pe scenă? Cum să se sărute, cu masca pe figură?! Ar fi culmea, transformăm tragedia în comedie neagră?!”, zice într-un interviu Ion CARAMITRU, director TNB.
… Dar fiecare dintre noi putem alege. “Ce funcționează contra coronavirusului? „Bunul simț și competența”. – WASHINGTON POST, 31 martie 2020.
PS. Gândul zilei cu… o carte nouă: “Fericirea constă în viața simplă, obișnuită pe care o duce fiecare om, în fiecare clipă, în fiecare moment în care omul a câștigat o victorie împotriva lui însuși, împotriva firii sale, împotriva habitudinilor sale. Eu cred că asta este viața împlinită, viața care se viețuiește, care se duce în pofida greutăților, în pofida resentimentelor altora, în pofida gândurilor negre. Eu cred că un om care este sănătos și-și trăiește viața din plin preferă pământul, preferă pământul așa cum este.” – Mircea CĂRTĂRESCU, scriitor. Ultima lui carte:” Creionul de tâmplărie”. – Bucureşti: Humanitas, 2020, 35 lei.
O seară excelenta tuturor! În zilele următoare, relaxaţi-vă cu grijă şi responsabilitate, respectând distanţa fizică… prin mişcare!
timponline.ro. – 9 mai 2020
Va urma!
Ioan P. ALEXA