Accepta-ti cu seninatate sfarsitul!

Pentru multi dintre noi, viata dupa 70 de ani este o corvoada, o decadere, o coborare. Suntem din ce in ce mai slabi, mai neputinciosi, mai bolnavi. Nu mai putem duce o plasa de alimente de la piata, nu mai putem merge pe doua picioare fara un baston, uitam tot mai des sa inchidem apa sau gazul. Devenim tot mai inactivi, motaind mai mult in fotoliu sau in pat, avem tot mai mult nevoie de ajutorul celor din jur pentru a face lucruri elementare, pe care in tinerete le faceam cu usurinta.

Si totusi si pentru o amenii de v

arsta a treia exista sperante! Totul este o chestiune de spirit! Daca te-ai pregatit din timp, e mai usor sa-ti traiesti viata la batranete; daca nu ai facut-o este mai greu. Dar se poate! Trebuie sa fi constient de ce se intampla in jurul tau, de schimbarile, tendintele si pulsatiile vietii sociale din jur.

Sa redevii activ! Sa te alimentezi echilibrat! Sa faci miscare multa si exercitii fizice!

Sa iti menti spiritul deschis prin activitati intelectuale si recreative de tip hobby (lecturi, excursii, sporturi accesibile, lucrul la calculator chiar). Sa ai credinta in ceva! Sa nu te izolezi de societate, sa ti legatura cu familia, cu prietenii care mai sunt, sa cunosti noi oameni, sa ajuti pe cei care sunt in nevoie, si multe altele.

Si viata merge inainte, chiar si in aceste conditii.

Devine mai simpla! Incepi sa te debarasezi de multe lucruri pe care le-ai strans: carti, mobile, fotografii, haine, portelanuri, scrisori. Ierti mai repede, accepti mai usor. Conduci pe ultimul drum pe ultimii prieteni. Incepi sa devii mai constient ca nu vei mai trai asa de mult.

Si vine clipa decesiva: sa accepti ca deja nu mai poti sa te conduci singur! Ca nu mai poti decide sau impune celor din jur multe lucruri! Ca ai nevoie si tu, precum copilul care ai fost candva, de ajutorul celor din jur. Nu te speria!

Este ceva firesc, ceva ce face parte din normalitatea vietii: sa fi si tu ajutat sa sfarsesti linistit, precum ai facut-o tu pentru copiii tai sau pentru cei din jur!

Acceptand aceste lucruri inseamna ca esti inca constient de puterea si intelepciunea ta!

Inseamna sa fi de acord ca moartea este un nod al vietii din care, probabil, te vei indrepta spre alte directii…

Am scris aceste randuri, poate triste, dar adevarate, sub impulsul unor momente dureroase de viata traite langa oameni care nu mai sunt.

Cand oameni dragi din jurul nostru dispar, in locul lor in mod sigur se nasc altii. In ceea ce ma priveste, aflandu-ma abia la inceputul varstei a treia, sunt pregatit si optimist: ma asteapta inca ani buni de viata, linistiti si fericiti langa cei dragi. Sunt constient si sigur de asta! Si nu uitati: pregatiti-va din tinerete pentru… batranete!

One Comment

  1. Cleopatra Lorintiu

    E un eseu de o frumusete tragica, dureroasa ,uimitoare. oricum, o pagina care merita citita la orice varsta .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *