DESCOPERIRE BOMBĂ: MĂRTURII DESPRE ULTIMII ANI AI LUI IISUS

O colecție unică de 70 de cărți din tăblițe de plumb legate cu sârmă. Ar putea conține relatări ale contemporanilor despre ultima perioadă din viața lui Hristos.

O descoperire care ar putea aduce informații prețioase despre primii ani ai creștinismului. Foto: Daily Mail
Oamenii de știință au păreri împărțite în ceea ce privește autenticitatea, deși primele cercetări par să o confirme. Dacă aceste cărticele se vor dovedi adevărate, valoarea lor ar putea fi comparată cu a Manuscriselor de la Marea Moartă, în 1947.
Pe pagini nu mai mari decât o carte de credit apar imagini, simboluri și cuvinte care par să se refere la Mântuitorul și, posibil, chiar la Răstignire și Înviere.
Multe dintre cărți sunt sigilate, ceea ce i-a făcut pe unii oameni de știință să presupună că ar putea fi cărțile pecetluite pomenite în Apocalipsa lui Ioan, scrie Daily Mail.

Cercetătorii spun că ar putea fi vorba despre codicele pecetluite de care vorbește Apocalipsa. Foto: Daily Mail
Cărțile au fost descoperite acum cinci ani într-o peșteră din Iordania, într-o zonă în care se știe că s-au refugiat creștinii după căderea Ierusalimului în anul 70 d.H. De altfel, aici au mai fost găsite documente importante datând din aceeași perioadă.
Primele teste metalurgice arată că unele cărți ar putea data din primul secol al creștinismului. Estimarea se bazează pe coroziunea metalului, despre care experții spun că nu se poate imita.

Împreună cu cărțile au fost găsite pergamente, tăblițe și alte artefacte, ca de exemplu o cădelniță. Foto: Daily Mail
Dacă, așa cum indică primele cercetări, datarea se va dovedi autentică, atunci cărțile s-ar număra printre cele mai timpurii documente creștine, precedând epistolele Sfântului Pavel. Perspectiva ca aceste cărți să conțină mărturii ale unor contemporani asupra ultimilor ani ai lui Iisus i-a încântat pe oamenii de știință, chiar dacă entuziasmul lor este temperat de faptul că au mai fost cazuri în trecut când experții s-au lăsat păcăliți de falsuri.
David Elkington, un savant specializat în istoria religioasă antică și arheologie și unul dintre puținii care au studiat cărțile, spune că ar putea fi “cea mai mare descoperire privind istoria creștinismului”. “Gândul că aceste obiecte au aparținut primilor sfinți ai Bisericii îți taie răsuflarea.”
Dar conținutul paginilor nu este singurul mister legat de cărticelele de metal. Împrejuările descoperirii sunt ele însele o enigmă. După găsirea de către un beduin iordanian, tezaurul a fost cumpărat de un beduin evreu, care l-ar fi trecut fraudulos în Israel, unde a rămas până în prezent.
Guvernul iordanian face demersuri la cel mai înalt nivel pentru a repatria și salva colecția.
Philip Davies, profesor emerit în cercetări biblice la Sheffield University spune că sunt dovezi puternice ale originii creștine a cărților.

Pictură din sec XVI. Cărțile de plumb din Iordania conțin imagini asemănătoare. Foto: Daily Mail
“Cum am văzut asta, am rămas trăsnit. M-a frapat evidența faptului că era o imagine creștină. Este o cruce în prim plan, iar în spate apare ceva ce trebuie să fie mormântul (lui Iisus), o construcție mică, cu o deschidere, și în spate zidurile unui oraș. Sunt ziduri înfățișate și pe alte pagini ale cărților și aproape sigur este vorba de Ierusalim. Se vede și o răstignire, undeva în afara zidurilor orașului”, spune Davies.
Echipa britanică de cercetători se teme că actualul deținător israelian ar putea vinde unele piese pe piața neagră sau, mai rău, le-ar putea distruge. Dar deținătorul respinge acuzațiile și pretinde că ele ar aparține familiei sale de 100 de ani.
Dr. Margaret Barker, fost președinte al Societății pentru Studiul Vechiului Testament, spune: “Apocalipsa vorbește despre o carte pecetluită care a fost deschisă doar de Mântuitorul. Alte texte din acea perioadă vorbesc despre cărți pecetluite ale înțelepciunii și de o tradiție secretă transmisă de Iisus ucenicilor săi apropiați. Acesta este contextul descoperirii”.

Grota din Iordania unde a fost făcută descoperirea. Foto: Daily Mail
Profesorul Davies spune: “Posibilitatea unei origini iudeo-creștine este sugerată clar de imagistică și, atunci, sunt toate șansele ca aceste codice să arunce o nouă și dramatică lumină asupra felului în care înțelegem o foarte importantă, dar atât de puțin înțeleasă perioadă a istoriei.”
Cercetătorul David Elkington, care conduce eforturile britanice pentru repatrierea colecției în Iordania, declară: “Este vital ca tezaurul să fie recuperat intact și păstrat în siguranță în cele mai bune condiții, atât în beneficiul proprietarului cât și al uriașului potențial de audiență internațională”.
Adrian PĂTRUȘCĂ – http://www.ziuaveche.ro/stiinta-it/stiinta/descoperire-bomba-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *