Când te expui benevol în public, marele şi unicul Dumnezeu social, cu voinţa ta proprie, ar trebui să fi excelent pregătit din toate punctele de vedere: psihic, social, material, juridic, etc., indiferent că eşti Băsescu, Ponta, Ungureanu sau badea Ion de la primăria Runcu Salvei din judeţul Bistriţa-Năsăud.
A veni cu ideile, proiectele şi viziunile tale în faţa unui public numeros, necunoscut, complex, prietenos sau duşman, impulsiv, indiferent, violent, educat sau nu, spre a-l influenţa în bine sau rău, este un curaj deosebit mai ales în sfera politică. Hazardul, emoţiile, lipsa de comunicare şi toleranţă în contactul cu acesta nu ar trebui se le ai. Raţiunea ar trebui să fie determinanta! De ce? Simplu, pentru că “lucrezi” cu mulţi oameni, nu cu o persoană particulară, unică.
În demersul tău social, public, cu mase necunoscute de oameni, contează cel mai mult sinceritatea şi dorinţa de a face un bine pentru cei mulţi. Marele public. Marele şi unicul cetăţean ANONIM, care nu apare ca nume şi fapte în mass-media, care nu îşi etalează maşini, case de lux şi fapte măreţe de înscris în cronica istorică a lumii. Contează să te adaptezi la diferite grade de comunicare ale oamenilor care îl alcătuiesc. Contează mesajul lansat în concordanţă cu dorinţele sau speranţele celor care îl ascultă, îl înţeleg şi îl acceptă. Contează faptele pe care le-ai făcut înainte de a începe slujba publică pentru simplu cetăţean, anonim, necunoscut, de rang mediu; contează interesul necondiţionat pentru rezolvarea problemelor majore cu care ei, oamenii de tot felul, se confruntă în viaţa lor existenţiala, reală, de azi: papa, serviciu, relaţii, fericire personală, facturi, timp liber. Nu filozofii sociale îndepărtate şi utopice pentru timpul actual trăit, trecut său viitor, poluarea mediului, cine să fie reprezentat în UE, drama familiei Năstase, preşedenţia lui Crin, sinuciderea unei artiste renumite sau copiii înfometaţi din Bangladesh.
A veni în faţa cetăţenilor sau unui grup social bine determinat este un act de curaj şi responsabilitate. Cu riscuri, bineînţeles, pe care trebuie să le accepţi de la început până la sfârşit. Oamenii te vor urma şi accepta dacă ceea ce promovezi în limbajul lor interior, personal corespunde idealurilor şi speranţelor lor. Iar, când ceea ce ai promovat se împlineşte în viaţa lor reală, personală, de zi cu zi, i-ai câştigat de partea ta. Cam aşa ar trebui să se facă politica actuală…
Când te hotărăşti să intri în viaţa socială a lumii în care trăieşti ar trebui să fi tu însăţi, cu toate lucrurile bune sau rele pe care le ai în momentul respectiv, fără influenţe ideologice, de grup sau aiurea. Când te exprimi ca OM în sfera socială în care trăieşti, vei câştiga!
Ioan P. ALEXA