Există o formulă pentru succesul personal sau în afaceri: “Planificarea iniţială corectă previne performanţa slabă.”
Sunt şapte avantaje ale “planificării iniţiale corecte”:
Mai întâi, procesul de planificare te obliga să-ţi organizezi gândirea şi să identifici toate punctele cheie ce trebuie avute în vedere, dacă vrei ca în cele din urmă să ai succes.
În al doilea rând, gândindu-te la ce trebuie făcut pentru realizarea obiectivelor, ai posibilitatea da a-ţi planifica acţiunile cu grijă, înainte de a începe să acţionezi, economisind astfel enorme costuri de timp, oameni şi bani.
În al treilea rând, un plan bun, discutat şi evaluat în amănunt, îţi permite să identifici fisurile şi erorile ce se pot dovedi fatale mai târziu pentru respectiva afacere, îţi dă posibilitatea de a gândi în termenii “Care/dacă”. De exemplu” “Care sunt cele mai rele lucruri care se pot întâmpla, dacă trebuie să dai un anumit curs acţiunii?”
Al patrulea beneficiu adus de planificarea iniţială corectă este că îţi dă posibilitatea să identifici deficienţele planului şi să te pregăteşti să le compensezi. Adesea, poţi identifica o “fisură fatală”, care poate conduce la eşecul întreprinderii. Acest lucru e posibil prin procesul de planificare.
În al cincilea rând, planificarea îţi permite să identifici forţa oportunităţilor potenţiale, de care poţi beneficia pentru creşterea probabilităţii succesului. Deseori, nu devii conştient de forţă oportunităţilor care există în situaţia dată, dacă nu treci prin procesul de planificare.
Al şaselea beneficiu al planificării este posibilitatea de a folosi timpul, banii şi toate resursele pentru a realiza unul sau două obiective, ca să ai succes. Astfel, exista tendinţa de a risipi energia pe o arie largă de obiective şi de a realiza foarte puţine din ce ţi-ai propus.
Al şaptelea beneficiu al planificării corecte este importantă economie de ore, săptămâni şi luni de confuzie, greşeli şi pierderi în ceea ce priveşte banii şi energia.
Sursă: Realizarea telurilor. Cum să obţii tot ce-ţi doreşti – mai repede decât te-ai fi gândit că e posibil/TRACY, Brian. – Bucureşti: Curtea Veche, 2005, pp. 166-167