Puterea Autenticităţii
Cel mai mare dar pe care ni-l putem face este să ne luăm angajamentul de a duce o viaţă autentică. A fi sincer cu tine însuţi nu este însă un lucru uşor. Trebuie să ne eliberăm de seducţiile societăţii şi să ne trăim viaţa aşa cum înţelegem noi, conform propriilor valori şi fără a ne trăda visurile cu care am pornit în viaţă. Trebuie să ne exploatăm resursele lăuntrice; să ne explorăm speranţele, dorinţele, calităţile şi slăbiciunile de la nivelul cel mai profund, care ne fac să fim ceea ce suntem. Trebuie să înţelegem de unde venim şi încotro mergem. Fiecare hotărâre pe care o luăm, fiecare pas pe care îl facem trebuie să fie determinate de dorinţa noastră de a duce o viaţă autentică, sinceră şi onestă faţă de noi înşine şi numai de noi. Mergând pe acest drum, cu siguranţă vom cunoaşte o fericire mai mare decât ne-am fi putut vreodată imagina.
Îmbrăţişează-ţi temerile
Ceea ce ne ţine pe loc în viaţă este păienjenişul invizibil al temerilor. Acestea ne menţin în interiorul zonelor noastre de confort, care sunt, de fapt, cele mai puţin sigure în care poţi trăi. Într-adevăr, cel mai mare risc în viaţă este să nu-ţi asumi riscuri. Dar, ori de câte ori facem un lucru de care ne temem, ne recăpătam puterea pe care acea teamă ne-a furat-o – căci dincolo de temeri este puterea. Nu există niciun fel de scuze. De câte ori păşim în zona de disconfort produs de creştere şi de progres, devenim tot mai liberi. Cu cât ne înfruntăm mai multe temeri, cu atât mai multă putere recâştigam. În felul acesta, devenim atât curajoşi cât şi puternici, şi astfel putem trăi viaţa la care am visat.
Trăieşte cu bunătate
Este important să-ţi aminteşti că, după cum cuvintele noastre sunt materializarea gândurilor noastre, la fel faptele noastre sunt materializarea convingerilor noastre. Nicio acţiune, oricât de mică, nu este nesemnificativă – felul în care tratăm o persoană demonstrează felul în care îi tratăm pe toţi, inclusiv pe noi înşine. Dacă nu respectăm pe altul, nu ne respectăm nici pe noi. Dacă nu avem încredere în altul, nu avem încredere nici în noi înşine. Dacă suntem cruzi cu altul, vom fi cruzi şi cu noi înşine. Dacă nu ştim să îi apreciem pe cei din jur, atunci nu ne apreciem nici pe noi. Cu fiecare persoană cu care interacţionam, în orice facem, trebuie să fim mai buni decât se aşteaptă, mai generoşi decât anticipa, mai pozitivi decât credeam chiar noi că este posibil.
Fă mici progrese în fiecare zi
Modul în care facem lucrurile mărunte determina felul în care facem totul. Dacă ne îndeplinim bine sarcinile lipsite de importantă, atunci vom excela şi în cele mai importante. Astfel, perfecţiunea devine un mod de a fi. Dar mai mult decât atât – fiecare mic efort îl pregăteşte pe următorul, aşa încât cărămidă cu cărămidă, poţi crea lucruri magnifice, câştigi o mare încredere în tine însuţi şi îţi îndeplineşti visurile cele mai îndrăzneţe. Cei cu adevărat înţelepţi ştiu că micile progrese de zi cu zi duc întotdeauna la rezultate excepţionale.
Ca să ai cea mai bună viaţă, da tot ce ai mai bun
Nu există munca lipsită de importanţa pe lumea asta. Orice muncă este o ocazie de a-ţi exprima talentele personale, de a-ţi crea operele de artă şi de a-ţi dezvolta potenţialul de geniu cu care te-ai născut. Trebuie să lucrăm aşa cum a pictat Picasso: cu devotament, cu pasiune, energie şi excelentă. În acest fel, productivitatea noastră va deveni nu doar o sursă de inspiraţie pentru alţii, ci va avea şi capacitate de influenţa – va conta în vieţile celor din jurul nostru. Unul dintre cele mai mari secrete ale unei vieţi trăite frumos este că munca ta să conteze. Şi să te ridici la o asemenea măiestrie, încât lumea să nu-şi mai poată lua ochii de la tine.
Alege bine oamenii care te influenţează
Nu trăim singuri, sau despărţiţi de lumea din jus. De aceea, trebuie să fim totdeauna conştienţi de lucrurile şi oamenii pe care îi primim în viaţa noastră. Este un semn de înţelepciune să alegi să-ţi petreci timpul în locurile care te inspiră şi te energizează, şi cu acei oameni care te înălţa şi te inspiră. Fie în muncă, fie în viaţa personală, aceşti prieteni şi colegi benefici ne vor îndemna să dăm tot ce avem mai bun şi să avem cea mai frumoasă viaţa posibilă.
Bucuriile cele mai simple ale vieţii sunt şi cele mai mari
Majoritatea oamenilor nu descoperă ceea ce este mai important în viaţă până ce nu îmbătrânesc prea mult ca să mai poată schimba ceva. Îşi petrec mulţi dintre cei mai buni ani de viaţă urmărind lucruri care, în fond, valorează prea puţin. Deşi societatea ne îndeamnă să ne umplem vieţile cu obiecte materiale, în adâncul sufletului, partea cea mai bună din noi ştie că bucuriile cele mai simple sunt cele care ne îmbogăţesc şi ne susţin. Oricât de grea sau de uşoară ar fi situaţia noastră din prezent, cu toţii avem la îndemână o mulţime de bucurii simple care nu aşteaptă decât să observăm că există şi să le apreciem. Şi pe măsură ce facem acest lucru, suntem tot mai fericiţi. Suntem tot mai recunoscători. Şi fiecare zi devine un dar uimitor.
Scopul vieţii este să iubeşti
Cât de bine îţi trăieşti viaţa echivalează cu cât de mult iubeşti. Inima este întotdeauna mai înţeleaptă decât mintea. Respect-o. Ai încredere în ea. Urmeaz-o.
Să reprezinţi ceva mai presus de tine însuţi
Nimeni nu este în plus astăzi. Fiecare om există pentru un anumit motiv, un scop anume – cu o misiune a lui. Da, să-ţi faci o viaţă frumoasă, pentru tine şi pentru cei dragi. Da, să fii fericit şi să te bucuri cât mai mult. Şi da – să reuşeşti în viaţă. Să obţii ceea ce consideri tu a fi succesul, mai curând decât ceea ce îţi impune societatea. Dar, mai presus de toate, să însemni ceva. Viaţa ta să conteze – şi să fie utilă. Şi să le fii de folos cât mai multor oameni. Astfel, fiecare dintre noi poate ieşi din sfera comună, înălţându-se la nivelul extraordinarului. Şi se poate număra printre cei mai buni oameni care au existat vreodată.
Sursă: Scrisorile secrete ale călugărului care şi-a vândut Ferrari-ul/SHARMA, Robin. – Bucureşti: Finnmedia, 2012, pp. 188-190.