MOTTO-uri: “Imaginaţia conduce lumea”. – NAPOLEON BONAPARTE; “Un om fără imaginatie este un om fără aripi”. – MUHAMMAD ALI
Imaginaţia reprezintă o parte practică a vieţii noastre; totul porneşte de la ea. Atunci când avem o relaţie de dragoste cu o anumită persoană ne închipuim cum ar fi dacă ne-am căsători cu ea înainte de a ne lua un angajament. Înainte de a-ţi cumpăra casa visurilor tale, trebuie să ţi-o imaginezi mai întâi. Înainte de a construi o afacere, trebuie mai întâi să-ţi formezi o imagine mentală despre ea. Înainte de a realiza imposibilul, trebuie să ţi-l imaginezi mai întâi în tine. Aşa cum producătorii de filme şi scriitori ne oferă acces la imaginaţia lor, tot aşa imaginaţia noastră are puterea de a inspira viziunile altora.
Să apelăm la un exemplu.
În 1974, echipa de baschet a UCLA câştigase 88 de jocuri la rând. The Bruins păreau de neînvins. În ciuda şanselor evident potrivnice, Digger Phelps, antrenorul echipei Notre Dame, a avut încredere că ecipa să îi putea învinge pe neînfrânţii Bruins. Tot ce trebuia să facă era să-i determine pe jucătorii lui să creadă în şansele lor.
În finalul primei zile de antrenament din săptămâna meciului, Phelps le-a cerut jucătorilor să-şi imagineze cum s-ar simţi dacă i-ar învinge pe cei de la UCLA. Le-a spus să se bucure că şi cum tocmai ar fi câştigat meciul cel mare. La început, echipă nu s-a chinuit prea tare, gândindu-se probabil că acest exerciţiu este stupid şi că reprezintă o pierdere de timp. Dar antrenorul Pheps a perseverat şi, în fiecare zi după antrenamente, echipa sărbătorea de parcă tocmai i-ar fi învins pe Bruins.
Ajunşi la ultimul antrenament, jucătorii nu mai aveau nevoie de îndemnurile antrenorului. La terminarea antrenamentului, începeau imediat să se bucure, sărind în sus şi-n jos, ţipând şi îmbrăţişându-se cu sentimental imaginat al victoriei asupra legendărilor rivali.
Până la momentul jocului, echipa Fighting Irish îşi reprezentase cu atât de mult entuziasm şi claritate Victoria, încât înfrângerea nu reprezenta o opţiune. Notre Dame a înscris ultimele 12 puncte ale meciului, învingând UCLA, lidera clasamentului, cu 71 la 70 şi punând capăt dominatiei-record, timp de 88 de meciuri, a celor de la Bruins. Cei de la Fighting Irish au câştigat pentru că au crezut că pot câştiga. Şi au crezut pentru că şi-au imaginat asta de atâtea ori.
Mulţi lideri s-au folosit de această poveste drept sursă de inspiraţie pentru a dovedi cât de important este să crezi în oamenii tăi. Însă eu îl consider pe Phelps un lider care a utilizat imaginaţia pentru a ghida sufletele jucătorilor săi care realizarea imposibilului.
Sursă: Fă imposibilul: Cele 25 de legi ale realizării imposibilului/PET-DAVID, Patrick. – Bucureşti: Curtea Veche, 2014, pp. 67-68.