M-am gândit că ar fi util să rezum sfaturile din această carte într-o listă simplă de indicaţii. Iată-le:
1. Urmaţi o dietă cu efecte antiinflamatoare.
2. Folosiţi suplimente dietetice în mod inteligent, pentru a vă întări sistemele de apărare ale organismului şi puterea sa naturală de vindecare.
3. Luaţi cum trebuie medicamentele de prevenire: aflaţi care sunt riscurile bolilor bătrâneţii, solicitaţi un diagnostic corect şi efectuaţi teste de screening [examinare inițială] şi de imunitate şi trataţi-vă afecţiunile (cum ar fi hipertensiunea şi colesterolul crescut) din stadii incipiente.
4. Pe tot parcursul vieţii faceţi regulat mişcare.
5. Odihniţi-vă şi dormiţi suficient.
6. Învăţaţi şi practicaţi metode antistres.
7. Antrenaţi-vă atât mintea, cât şi corpul.
8. De-a lungul vieţii, păstraţi-vă relaţiile intelectuale şi sociale.
9. E bine să aveţi un trup şi o minte flexibilă: învăţaţi să acceptaţi pierderile şi renunţaţi la comportamentele inadecvate vârstei voastre.
10. Gândiţi-vă la beneficiile îmbătrânirii şi încercaţi să le găsiţi pe cele care vă corespund.
11. Nu negaţi faptul că îmbătrânirea este reală şi nu vă consumaţi energia în încercări de a o opri. Folosiţi experienta îmbătrânirii ca stimulent pentru împlinirea şi dezvoltarea spirituală.
12. Păstraţi o consemnare continuă a lecţiilor pe care le învăţaţi, a înţelepciunii câştigate şi a valorilor pe care le deţineţi. În momentele critice din viaţă, recitiţi-le şi împărtăşiţi-le oamenilor la care ţineţi.
Sursă: Să îmbătrânim frumos: Cum să-ţi păstrezi tinereţea fizică şi spiritual/WEIL, Andrew. – Bucureşti: Curtea Veche, 2010.