Este înrădăcinată în inimile multor hinduși credința că, dacă respiri ultima dată în Kashi (Varanasi) vei atinge ceea ce este cunoscut sub numele de „Kashi Labh “sau „fructul Kashi’-moksh”// “eliberare din ciclul de renaștere impulsionată de legea karmei “.
Kashi Labh mukti Bhawan în Varanasi este unul dintre cele trei azile (pensiuni) din oraș unde oamenii vor să moară. Celelalte două sunt Mumukshu Bhawan și Ganga Labh Bhawan. Înființată în 1908, mukti Bhawan este bine-cunoscut în oraș și în afară.
Bhairav Nath Shukla a fost manager de mukti Bhawan timp de 44 de ani. El a văzut pe cei bogați și săraci care se retrăgeau în casa de oaspeți [Camera de deces] în zilele lor finale, deoarece acestea așteaptau moartea și sperau să găsească pacea. Shukla asista acolo şi îi consilia. El stă pe banca de lemn din curte [vezi foto], lângă perete de cărămidă roșie și împărtășește cu mine 12 lecții de viață recurente de la 12.000 de oameni decedaţi pe care i-a asistat în experiența sa ca manager de mukti Bhawan:
1. Rezolvați toate conflictele înainte de a pleca
Shukla relatează povestea lui Shri Ram Săgar Mishr, un savant sanscrit al timpurilor sale. Mishr a fost cel mai mare dintre șase frați și a fost cel mai aproape de cel mai tânăr. Cu ani în urmă o ceartă între ei a dus la împărţirea casei şi la construirea unui zid între cei doi fraţi. Simţind că îi vine sfârşitul, Mishr a mers la casa de oaspeți şi l-a rugat pe managerul Shukl să îi transmită fratelui său mai tânăr următorul mesaj: „Cere fratele meu înstrăinat de 40 de ani de mine să vină să mă vadă. Această amărăciune face ca inima mea să fie grea. Sunt nerăbdător să să rezolve orice conflict.” O scrisoare a fost trimisă şi cel mai tânăr frate a sosit. Mishr i-a ținut mâna și i-a cerut să dărâme zidul care împărțea casa. El a cerut apoi fratelui său iertare. Ambii frați au plâns, după care Mishr a încetat subit din viaţă. Fața lui a devenit calmă…
Shukla a văzut această poveste în mai multe forme de-a lungul anilor. „Oamenii transportă atât de mult bagaj inutil în viaţa lor şi doresc la sfârșitul călătoriei lor să scape de el. Trucul nu constă în a nu avea conflicte, ci în rezolvarea lor cât mai repede posibil “, spune Shukla.
2. Simplitatea şi puţinul sunt adevărul vieții
„Oamenii se opresc din a consuma alimente dăunătoare atunci când ştiu că sunt pe finalul vieţii. Ei înţeleg prea târziu cât de importantă este simplitatea vieţii. Regretă enorm că au aflat acest lucru aşa târziu “, spune Shukla. O viaţă simplă, aşa cum explică el, poate fi atinsă cheltuind mai puţin. Cheltuim mult pentru a avea mai mult, iar asta ne face să credem că avem nevoie în permanenţă de ceva. Secretul este să ne mulţumim cu puţin.
3. Excludeți trăsăturile rele ale oamenilor şi vedeţi partea frumoasă a lor
Shukla susține că fiecare persoană are părţi bune și rele. Dar, în loc de a respinge oamenii „răi” pentru defectele lor, noi ar trebui să căutăm calitățile lor bune. Tristeţea interioară a multor oameni vine de la concentrarea lor pe părţile negative. Dacă vă încredeţi pe calitățile lor bune, puteţi să-i cunoaşteţi şi să-i înţelegeţi mai bine, acceptându-i şi chiar iubindu-i cu timpul.
4. Fiţi dispuşi să căutaţi la alţi ajutor şi să îl primiţi
A şti şi a dori să faci totul de unul singur poate părea o dovadă a puterii, însă acest lucru te face să pierzi posibilitatea de a învăţa din experienţa celor din jur. Shukla crede că este important să înveţi să-i ajuţi pe cei din jur, dar şi să ai curajul să ceri/să accepţi ajutor atunci când ai nevoie. Fiecare persoană din lume știe mai multe decât noi în anumite privințe. Și cunoștințele lor ne poate ajuta, numai dacă suntem deschiși către ea.
5. Găsiți frumusețea în lucruri simple
„Mulţi dintre cei care au trecut pragul templului mi-au spus să găsesc frumuseţea din lucrurile simple. Bucură-te de sunetul instrumentelor muzicale, de natură, de sunetul ploii sau de frumuseţea florilor şi găseşte tot ce este simplu şi frumos în viaţă. Dar asta nu e valabil pentru toată lumea, adaugă el. “Oamenilor care sunt prea critici sau prea mândri le este greu să găsească bucuria în lucrurile mici, deoarece mintea lor este preocupată cu lucruri aparent mai importante “, a spus Shukla.
6. Acceptarea este eliberarea
Cei mai mulţi oameni nu acceptă cine sunt. Această negare constantă le afectează extrem de tare starea emoţională. Numai în momentul în care îţi accepţi calităţile şi defectele devii cu adevărat liber. Atunci când negi existenţa unei probleme, nu vei avea cum să găseşti o rezolvare pentru aceasta. Indiferența, evitarea, și negarea unui anumit adevăr, crede Shukla, provoca anxietate; acceptarea unor situaţii personale, bune sau rele, te vor elibera şi te vor întări, te vor face să gândeşti liber. Când nu negi o problemă vei avea puterea de a găsi o soluție la ea.
7. Acceptarea şi tratarea egală a tuturor oamenilor uşurează munca
Secretul pentru dedicarea şi determinarea neperturbata față de locul tău de muncă solicitant pe care l-ai avut, poate fi înțeleasă prin această lecție de viață. Shukla admite că viața lui ar fi fost dificil de parcurs, dacă internarea/acceptarea oamenilor la mukti Bhavan s-ar fi făcut în mod diferit, în funcție de castă, crez, culoare sau statutul lor social-economic. Categorizarea ar fi dus la complicații și la un sfârşit care nu serveşte bine nimănui. „Ziua în care toată lumea este tratată la fel este ziua în care respiri lumină și ai mai puține griji cu privire la cum s-ar putea simți un om jignit sau nu. Face munca mai uşoară “, spune el.
8. Dacă sau când îţi gasest scopul, fă ceva
O mulțime de oameni, spune Shukla, ştiu sau îşi dau seama de scopul lor în viaţă, dar nu fac nimic ca să-l împlinească. Pur şi simplu nu fac nimic pentru chemarea pe care o au. Dedicaţi-vă timp şi faceţi eforturi pentru a afla care este scopul vieţii voastre şi duceţi la îndeplinire sarcinile primite de la divinitate. O perspectivă spre scop va ajuta să măsurați timpul și efortul necesar. Luați măsuri pe ceea ce contează cu adevărat.
9. Obiceiurile sanatoase devin valori
Shukla recomandă cultivarea obiceiurilor sănătoase pentru că acestea vor deveni valori benefice. Trebuie lucrat zilnic la consolidarea lor. „Pentru a dezvolta o anumită grupă de muşchi, trebuie să lucrezi periodic, constant, sincer, onest şi cu compasiune; la fel se întâmplă şi cu valorile vieţii “, a spus Shukla.
10. Alege ce vrei să înveți
În infinitul de informaţii disponibile în zilele noastre este uşor să te pierzi şi să devii confuz. „Lecția cheie este aici să fi conștient în a alege ceea ce simţi profund că va fi de folos sau de valoare pentru tine “, spune el. Oamenii pot avea diverse subiecte și filozofii pentru tine, repecta-le şi ascultă-le, dar, cele care te interesează, este înţelept să le filtrezi atent şi să le depozitezi în inima şi mintea ta.
Cu un zâmbet pe fața, Shukla spune: „În ultimele zile ale vieții lor, o mulțime de oameni nu pot vorbi, merge sau comunica cu alte persoane cu probleme la fel de mult cât au putut, mai devreme. Acei oameni, deci, se întorc spre interior. Și încep să-și amintească lucrurile care au făcut ca inima lor să cânte o dată, lucruri despre care nu au încercat să afle mai multe pe parcursul vieții lor, care le îmbogățește zilele lor acum. “
11. Nu rupe legăturile cu oamenii pe care îi iubeşti
Anumite nepotriviri de ideologii sau de opinii îi determină pe unii oameni să se distanţeze de persoanele pe care le-a iubit, să nu mai comunice cu ele şi chiar să să rupă relaţiile cu acestea. Dacă între aceştia a existat odată o strânsă legătura, simplul fapt că nu îşi mai vorbesc nu înseamnă că nu mai sunt sufleteşte asociate de acele persoane. Anumite nepotriviri de ideologii îi determină pe oameni să rupă relaţiile dintre ei. Divorțul, afirma Shukla, este cu gândul și nu cu persoana. Un divorţ niciodată nu ar trebui să se finalizeze cu durere şi răzbunare.
12. 10 % din ceea ce câștigi împarte cu cei din jur
“Dharma”, Shukla nu o definește ca fiind ceva religios său spiritual. În schimb, el spune că obiceiul de a oferi 10% din câştiguri este asociat sentimentului de altruism şi responsabilitate. Acest lucru este posibil atunci când nu mai te agăţi de tot ce ai, ci laşi o parte din ea pentru alții. Mulţi oameni fac donaţii şi acte de caritate spre sfârşitul vieţii lor, pentru că, în suferinţă, ei încep să empatizeze cu suferinţa altora. El spune că cei care îi au aproape pe cei dragi şi binecuvântările oamenilor anonimi pe care i-au ajutat, au parte de un final mult mai uşor.
Deepak Ramola, 15 MAI 2016
Sursă adaptată paralel după: 1) http://projectfuel.în/blog/2016/05/15/12-life-lessons-from-a-man-who-has-seen-12000-deaths/ şi 2): http://adevărul.ro/life-style/stil-de-viata/10-lectii-viata-budist-stat-1200o-oameni-ultimele-clipe-1_58cea0965ab6550cb87b8606/index.html [cu atenţionarea că este vorba de hinduism şi NU budism!]
Tags: Deepak Ramola, lecţii de viaţă, hinduism, Bhairav Nath Shukla, Kashi Labh mukti Bhawan, azile, vârstnici, deces, dharma, karma,