Faptul că eşti puternic mental nu se reflectă întotdeauna în ceea ce faci, ci mai degrabă în ceea ce nu faci. Conform cercetătoarei Amy Morin, puterea mentală vizează trei domenii: al gândurilor, al comportamentului şi al emoţiilor.
1. Oamenii puternici mental nu irosesc timpul victimizându-se. Ei ştiu că acest lucru este dăunător pentru sine, creează emoţii negative şi distruge relaţii. Cheia situaţiei date este să observăm binele din lume şi să apreciem ceea ce avem. Ideal ar fi să se înlocuiască compătimirea proprie cu aprecierea.
2. Nu renunţa la putere. Oamenii renunţă la puterea lor în momentul în care le lipsesc barierele fizice şi emoţionale. Trebuie să continui să crezi în tine şi să tragi linii atunci când este necesar. Exemplul dat de cercetătoare o vizează pe Oprah Winfrey, o persoană care a pornit din sărăcie şi abuzuri sexuale şi care totodată nu a renunţat la putere.
3. Nu ignoră schimbarea. Sunt cinci paşi către schimbare: pre-contemplare, contemplare, pregătirea, acţiunea şi susţinerea. Cu cât durează mai mult, cu atât schimbarea se va produce mai greu.
4. Nu se focalizează asupra lucrurilor pe care nu le pot controla. E un sentiment confortabil să ai lucrurile sub control, dar crezând că avem puterea de a ţine toate situaţiile sub control, poate deveni deseori un subiect problematic, provocând anxietate.
5. Nu se gândesc să mulţumească pe toată lumea. Deseori ne judecăm pe noi înşine prin prisma a ceea ce cred ceilalţi despre noi, ceea ce reprezintă opusul puterii mentale. Morin evidenţiază patru elemente de luat în calcul pe tema acestui subiect: este o pierdere de timp; oamenii care încearcă să mulţumească pe toată lumea sunt uşor de manipulat; este în regulă ca ceilalţi să se simtă nervoşi sau dezamăgiţi şi nu poţi mulţumi pe toată lumea.
6. Nu le este teamă să ia riscuri calculate. Oamenilor le este deseori teamă să rişte, fie din punct de vedere financiar, fizic, emoţional, social sau relaţionat afacerilor. Lucrul acesta se întâmpla deoarece se cunoaşte foarte puţin despre controlul riscurilor şi prin urmare creşte senzaţia de teamă. Pentru a analiza mai bine un risc, pune-ţi următoarele întrebări:
Care sunt costurile posibile?
Care sunt beneficiile posibile?
Cum mă va ajuta lucrul acesta să îmi ating scopul?
Care sunt alternativele?
Cum ar arăta situaţia în care idealul s-ar întâmpla?
Care este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla şi cum aş putea preveni lucrul acesta?
Cât de rău ar fi dacă scenariul cel mai negativ ar deveni realitate?
În ce măsură decizia aceasta va conta în următorii cinci ani?
7. Nu trăiesc în trecut. Trecutul e trecut şi nu există nicio posibilitate de a schimba cele întâmplate. Reflectând la lecţiile învăţate, luând în considerare faptele în comparaţie cu emoţiile şi văzând situaţia dintr-un punct de vedere nou poate fi folositor, spun cercetătorii.
8. Nu fac aceleaşi greşeli la nesfârşit. Atunci când reflectezi asupra celor întâmplate, te ajuţi să nu repeţi aceleaşi greşeli. E important să analizezi ce nu a mers, ce ai fi putut face mai bine şi cum ar trebui să fie lucrurile făcute diferit în viitor. Oameni puternici din punct de vedere psihic îşi asumă responsabilitatea pentru greşeli şi îşi creează un plan mental pentru a evita comiterea aceloraşi greşeli.
9. Nu sunt invidioşi pe succesul altor oameni. Invidia este precum furia care rămâne ascunsă şi bine păstrată, spun cercetătorii. A te focaliza pe succesul altcuiva nu te va ajuta pe propria traiectorie, existând şi posibilitatea că, făcând acest lucru, să îţi ignori talentele şi să îţi abandonezi valorile şi relaţiile.
10. Nu renunţa după prima înfrângere. Succesul nu vine imediat iar eşecul este aproape întotdeauna un obstacol pe care va trebui să îl depăşeşti. A te gândi că eşecul este inacceptabil sau că înseamnă că tu nu eşti suficient de bun nu reprezintă o putere mentală.
11. Nu se tem de timp în singurătate. A avea timp pentru sine, cu gândurile tale poate fi o experienţă puternică, te poate ajuta să îţi atingi scopurile. Mai mult, singurătatea la birou te poate ajuta în creşterea eficienţei, iar timpul petrecut cu sine îţi creşte nivelul de empatizare, stimulează creativitatea şi ajuta sănătatea mentală.
12. Nu considera că lumea le datorează lor ceva. Este uşor să te înfurii pe lume pentru propriile eşecuri sau lipsa succesului. Toate acestea trebuiesc câştigate, iar viaţa nu este neapărat corectă. Este vital să te focalizezi pe eforturile tale, să accepţi critică, să conştientizezi propriile lipsuri.
13. Nu aşteaptă rezultate imediate. Este necesar să ai aşteptări realiste şi să înţelegi că succesul nu vine peste noapte atunci când doreşti dezvoltarea întregului tău potenţial.
Oamenii slabi din punct de vedere mental sunt deseori nerăbdători. Vor fi greutăţi de întâmpinat pe drum, însă dacă îţi urmăreşti progresul şi vezi imaginea de ansamblu, succesul va deveni uşor de atins.
Sursă: http://www.psychologies.ro/cunoaste-te/13-lucruri-pe-care-oamenii-puternici-mental-nu-le-fac-2149204
N.B. Amy MORIN este psihoterapeut American şi autoarea câtorva bestseller-uri de specialitate și speaker de success (ex. „13 Things Mentally Strong People Don’t Do “)