MOTTO: “Când cartea te citeşte pe tine înseamnă că e o carte bună”. – Soren KIERKEGAARD
Plante pe birou: Plantele sunt benefice pentru mediul de lucru. Este dovedit faptul că dacă avem plante la locul de muncă, acesta este un factor pozitiv şi creativ. Nu schimbă doar starea noastră de spirit, ci putem deveni mai productivi. Culoarea verde duce la creşterea puterii noastre de concentrare, dându-ne astfel o anumită linişte şi stare de bine.
Încrezător, în momente dificile: După o depresie cruntă, care a durat ani de zile, un star de film se simte mai bine şi vrea să îi inspire şi pe alţii să îşi păstreze încrederea ca totul va fi bine, chiar dacă trec prin momente dificile: „Totul va fi bine. O să-ţi găseşti un grup de oameni care să te înţeleagă, să te iubească şi să te celebreze exact aşa cum eşti”, deşi „Din păcate, e puţin greu să găseşti în realitate un grup de oameni care să te înţeleagă din prima. Pentru o vreme, va trebui probabil să fii doar tu cu tine, să fii tu cel mai bun prieten pe care îl ai”, a adăugat starul. [>>> „Prison-break” – sezon 2017!!]
Gândul vesel: Nu ştii nimic despre o femeie până n-o întâlneşti la tribunal. – Norman MAILER; Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, octombrie este luna în care se pronunţă cele mai multe divorţuri.
Dieta astrologică: Semnele de apă, Racul, Scorpionul şi Peştii sunt schimbătoare şi emotive. Se recomandă legume la aburi, fructe care nu fermentează, linte. Să evite lactatele, uleioasele, patiseria, pâinea cu drojdie, sarea în exces.
Prima povestea a zilei: DREPTATE DUPĂ JUDECATA LUI DUMNEZEU
Între doi țărani a izbucnit o sfadă. De la un măr. Săracul pom a făcut atâtea mere că le-a rostogolit, o bună parte din ele, pe proprietatea celuilalt țăran. Proprietarul mărului cerea toate merele înapoi, sau măcar o parte din ele. Celălalt susținea că este norocul lui că vântul a bătut și a făcut că merele să se rostogolească pe pământul lui. Nu ajungeau la pace, când iată, pe drum, trece Nastratin Hogea. Țăranii, bucuroși nevoie mare aleargă și-l opresc. Și îi povestesc toată tărășenia. Nastratin i-a ascultat cu atenție și apoi i-a întrebat:” Vreți să se facă dreptate după legile omeneşti sau după judecata Lui Dumnezeu?”.” După judecata Lui Dumnezeu!” – au spus într-un glas țăranii.” Gândiți-vă bine! Să nu vă pară rău! Să nu aveți ceva de spus.”” După judecata Domnului și nu o să spunem nimic” au spus țăranii.
Nastratin Hogea a făcut două grămezi, una mare-mare, cealaltă din trei mere. Le împarte la țărani fără să se uite la ei, se urcă pe măgar și își continuă drumul!
Oare să tragem concluzia că judecata Domnului este greu de înțeles de oameni? Poate…
Spune o vorbă veche din Azerbaidjan: “Necinstit nu este cel care este sărac ci cel care cere prea mult”
Ce ar trebui să facă un manager ca angajaţii să îi arate respect, dar şi să muncească cu entuziasm şi plăcere? Organizaţia Gallup a făcut cercetări aproape 25 de ani la peste 100.000 de manageri şi peste 6 milioane de angajaţi din 66 de ţări şi a ajuns la 12 lucruri despre care angajaţii au zis că dacă se va ţine cont de ele, ei pot avea succes. (…) Cele 12 sunt:
– concentrează-te asupra mea, echipează-mă – dă-mi dotările de care am nevoie să-mi fac slujba,
– cunoaşte-mă – creează o relaţie cu mine, ajută-mă să caut valoare, să-ţi pese de mine, să mă ajuţi să cresc/să mă dezvolt,
– ascultă-mă – lasă-mă să-mi spun părerea, să-mi spui de ce nu vei folosi părerea mea, să mă ajuţi să văd importanţa slujbei mele în cadrul organizaţiei (n. r. să mă faci să mă simt apreciat),
– ajută-mă să mă simt mândru că sunt parte din această echipă,
– ajută-mă să construiesc o relaţie bazată pe încredere reciprocă,
– ajută-mă să-mi revăd regulat propriile contribuţii şi motivează-mă să fac mai mult. (..)
Managerilor care le pasă cu adevărat îşi întreabă angajaţii cum se descurcă în privinţa celor 12 lucruri, îi ajută, când e cazul, să îşi îmbunătăţească munca… etc
Menirea fotografiei: „Fotografiile sunt martori care nu vorbesc neîntrebaţi. Fiecare dintre ele are reputaţia izvorâtă din clişeu de-a înlocui o mie de cuvinte. Dar nu asta e menirea lor, ci proptirea istoriei unui război, a unei generaţii, a unei rivalităţi. Uneori fotografia locuieşte în manuale, alteori în albume, iar alteori la un click distanţă. Ea aşteaptă să fie cercetată, interpretată şi lăsată apoi să-şi ducă mai departe viaţa în discreţia încremenirii”. – Radu PARASCHIVESCU
Gândul momentului: „Pe patul de moarte, îi dai un pahar de apă şi duşmanului tău”. – ANONIM
Kindle Oasis, a opta generație de carte electronică (eBook Reader) lansată de Amazon, va fi pusă în vânzare în SUA, pe 27 aprilie, la prețul de bază de 290 de dolari.
A doua poveste a zilei (în 2 variante): SECRETUL PLICULUI ISTORIC DE LA VATICAN
Oare să tragem concluzia că judecata Domnului este greu de înțeles de oameni? Poate… mai ales că următoarea povestire este de la Vatican. La Sfântul Scaun era un obicei ciudat. De fiecare Paște Iudeu, Marele Rabin al Romei se prezentă la Papă cu un plic și i-l înmâna cu deosebit ceremonial. Atunci, un anume cardinal care știa secretul, se apropia de Sfântul Părinte și îi spunea ceva la ureche. Papa, cu multă politețe, îi dădea înapoi plicul rabinului. Secretul era mereu transmis, de la un cardinal, la altul, iată, de aproape două mii de ani.
Insă, un accident auto a pus capăt vieții cardinalului deținător al secretului, înainte să-și desemneze un urmaș. Așa că, atunci când rabinul s-a prezentat în fața Papei Francisc, niciun cardinal nu a venit să-i șoptească ceva la ureche. Papa a luat plicul, a mulțumit, iar rabinul, uimit, dar bucuros, s-a retras cu spatele, ca să fie gata dacă papa s-ar fi răzgândit.
Papa s-a retras în cabinetul pontifical unde a convocat mai mulți cardinali și teologi ca să asiste la deschiderea plicului istoric. Plicul conținea un document antic, în arameică, evident o adunare de cifre, sau un bon de cumpărături. Din fericire, în cea mai pură italienească toscană, alături, era o scrisoare de prezentare. Documentul antic era nota de plată de la Cina cea de Taină! Apoi urmă o mică” actualizare” a sumei, făcută de o mare casă de audit financiar, la care se adăuga dobânda, riscul, importanța istorică, cheltuielile de reprezentare, de păstrare, de confidențialitate etc etc Când papa Francisc și cardinalii au văzut suma finală le-au ieșit ochii din cap, ca la melci! Au trimis repede după rabin și i-au dat plicul înapoi. Comentariul rabinului a fost simplu:” Am fost sigur că o să primesc plicul înapoi!”
VARIANTA găsită în 2008: NOTA DE PLATĂ PENTRU CINA CEA DE TAINĂ (Poveştile lui OSHO)
Am auzit o poveste… se întâmplă de secole ca în fiecare an, într-o anumită zi, la Vatican, rabinul-şef al oraşului vine cu un sul în mână în Piaţa Sfântului Petru, unde îl aşteaptă Papa. Evreii şi creştinii se adună cu miile să vadă această întâlnire a Papei cu şeful rabin, dar nimeni nu ştie ce discuta cei doi între ei. Rabinul se pleacă până la pământ şi îi dă sulul Papei. Papa se înclină şi el adânc – asta-i tot.
A doua zi dimineaţă, sulul este trimis înapoi rabinului care îl păstrează un an întreg. Timp de două mii de ani, nici un papă nu şi-a bătut capul să se uite ce scrie în el, însă un papă a fost curios; ce mai e şi asta? Ce fel de convenţie mai e şi asta, care durează de atât de mult timp? Şi de fiecare dată rabinul îi dă sulul Papei, iar a doua zi dimineaţă îi este trimis înapoi, ceremonios – acelaşi sul este trimis înapoi. Ce scrie în el? A deschis sulul. Era vechi – două mii de ani. Şi ştiţi ce a descoperit? Nota de plată pentru Cină cea de Taină! Evreii mai cer încă” Plătiţi măcar asta”. Desigur, Iisus a murit fără să plătească. (Sursă: Întâlniri cu oameni remarcabili/OSHO.- Bucureşti: Pro Editura şi Tipografie, 2008, p. 119.)
Haide-haide, doar suntem cajun este un refren la un cântec ce susţine că Înţelepciunea cajun este bunul simţ al poporului: Sunt multe vorbe. Care, de obicei, se spun pe o melodie gen country, de dans, dar cu acompaniament, neapărat, de acordeon: „Respectă-ţi părinţii, învaţă cât trebuie, mulţumeşte învăţătorilor tăi, allez-allez, haide-haide, doar suntem cajun, găseşte fata care ţi se potriveşte, iubeşte-o şi respect-o, fă patru copii, haide-haide, doar suntem cajun, construieşte o casă, sădeşte mulţi pomi, du-te duminica la biserică, haide-haide, doar suntem cajun, apără-ți familia, prietenii și patria, nu da înapoi, haide-haide, doar suntem cajun…” şi aşa mai departe, cam o jumătate de oră!
Despre diete: „Nu căutaţi reţete minune. Nu există. Nu căutaţi medicamente minune. Nu există. Cine vrea să slăbească trebuie să îşi pună obiective mici. Este o motivaţie puternică. Nu trebuie gândit că un proces care durează doar o mică perioadă de timp. Este un proces care durează o viaţă întreagă şi de asta măsurile nu trebuie să fie drastice. Motivaţia pentru care vrei să slăbeşti este, de asemenea, foarte importantă”, a avertizat tânărul care a reuşit să dea jos 65 de kg cu multă voinţă. (Daniel Zah)
Lao Tzu continua să aibă ultimul cuvânt şi azi când se discuta problemele lumii [Pregătiţi-vă de CRIZĂ în 2017: Nici nu ştiţi ce vă aşteaptă!]: „Viaţa e o serie de schimbări naturale, spontane. Nu te împotrivi lor – asta creează numai durere. Lasă realitatea să fie realitate. Lasă lucrurile să decurgă natural, aşa cum îşi doresc ele să o facă.”
… Dumnezeu caută la lucrarea tainică a inimii: Acum, da, se deschid multe mănăstiri. Se scriu multe cărţi. Se ţin multe conferinţe de pace între religii. Se înfrumuseţează bisericile cu felurite podoabe, cu aur şi argint… Dar Dumnezeu nu caută la acestea… Dumnezeu caută la lucrarea tainică a inimii; la lucrarea cea dinlăuntru, nu la cea dinafară. Când se exagerează cu lucrarea de dinafară, cum se întâmplă acum, e semn că s-a părăsit lucrarea lăuntrică… – Părintele SELAFIIL din Siberia
LECTURA: Romanii nu sunt mari consumatori de cultură şi nu citesc, arata concluziile Barometrului pentru Consum Cultural pentru 2015, potrivit căruia 34% din populaţie nu a citit cărţi în ultimul an.
Telefonul şi tableta: Cele cinci ore pe care le petrece, în medie, un copil pe reţelele de socializare pot crea dependenţă, atrag atenţia specialiştii.
Andrei Pleşu despre DEMISIE: „Îmi amintesc că cele mai frumoase momente „profesionale” din propria mea biografie au fost cele în care am părăsit, prin demisie „demnităţile” la care consimţisem: Ministerul Culturii, Ministerul de Externe, CNSAS-ul, consilieratul de la Cotroceni. Revenirea la sine e o sărbătoare. O sărbătoare despre care cele mai multe dintre vedetele noastre politice nu au nici cea mai mică idee: visează să moară în post. Nu ştiu să plece sau pleacă dintr-un loc ca să se aciueze în altul; vor mereu ceva, încă ceva, chiar când trec de 70 de ani. A avea o funcţie e conţinutul lor de viaţă.”
ÎNTREBARE: Pe Eminescu îl cităm cu orice ocazie. Dar oare îl mai şi citim?
Lumea se schimbă! Statul, inclusiv prin autorităţile locale, trebuie să devină un partener al oamenilor nu un «stăpân», să-i susţină, nu să-i încurce, să-i respecte, nu să-i sfideze. Încercaţi să fiţi parte a acestei schimbări chiar dacă, nu-i aşa, obişnuinţa e a doua natură.
Baza diplomaţiei în viziunea Papei FRANCISC I: „Trebuie construite punţi. Pas cu pas. Până se ajunge să fie strânsă mâna celui care se află de cealaltă parte. Punţile sunt durabile şi contribuie la pacea (în lume). Zidurile, nu. Acestea trebuie distruse, nu construite. Ele sunt sortite căderii, unul după altul. Să ne gândim la cel de la Berlin. Părea etern şi a căzut într-o zi”.
Cuvinte înaintea execuţiei: Richard Cobb, un tânăr de 29 de ani din Texas, a fost condamnat la moarte pentru omucidere, după un caz petrecut în urmă cu 11 ani. Execuţia sa, care a avut loc în aprilie, i-a şocat pe martorii oculari. Întrebat dacă are ceva de spus, înainte de a primi injecţia letală, Cobb a declarat: „Viaţa este moarte, moartea este viaţă. Sper ca într-o bună zi, această absurditate pe care umanitatea a ajuns să o trăiască va ajunge la un sfârşit”. „Viaţa este prea scurtă. Sper ca cei care au energii negative din cauza mea să treacă peste asta. Viaţa este prea scurtă să ţinem în noi sentimente de ură şi furie. Asta e tot, gardian”, a mai spus condamnatul.
5 lecţii ale succesului pe care Temper, un tânăr de 17 ani (ce câştigă 30000 euro pe luna) le-a învăţat şi pe care le respecta cu sfinţenie:
1. Acţionează! „Dacă nu acţionezi, nu vei avea succes”.
2. Nu te teme de eşec! „Eşecul este un avantaj. Înveţi din greşelile tale şi devii mai bun”.
3. Rămâi concentrat! „Cel mai important lucru pe care îl poţi face este să te concentrezi pe un singur lucru”.
4. Înconjoară-te de oameni pozitivi! „Oamenii pozitivi te vor sprijini şi te vor ajuta să rămâi concentrat”.
5. Nu deveni confortabil! „Dacă nu devii confortabil îţi creşti şansele de a-ţi îndeplini obiectivele şi poţi să creşti în continuare”.
Profeții lăsate de Baba Vangă înainte să moară. Clarvăzătoarea din Bulgaria a prevăzut vremuri grele pentru omenire în anii următori. Din previziunile Babei Vangă:
2018-China va deveni nouă putere mondială
2076-Lumea va fi condusă din nou de comuniști.
2111-Oamenii vor deveni roboți
2154-Animalele devin pe jumătate oameni
2167-O nouă religie
2170-Mare secetă
2273-Se va naște o nouă rasă.
2288-Se va reuși să se călătorească prin timp. Se vor stabili noi contacte cu extratereștrii.
3797-Nu va mai există viață pe Terra. Însă oamenii vor reuși să locuiască pe alte planete din sistemul solar…
– Secretul vieţii lungi şi fericite: Efectele nebănuite ale relaţiilor asupra creierului şi memoriei În urma celor 75 de ani, concluziile studiului – care continuă – sunt cât se poate de clare: nu vorbesc despre bani, celebritate sau muncă pe brânci. „Cel mai clar mesaj al acestui studiu, lung de 75 de ani, este acesta: relaţiile bune ne menţin mai fericiţi şi mai sănătoşi. Punct “, afirmă directorul studiului. Trei lecţii se desprind din această concluzie foarte generală: legăturile sociale fac bine şi singurătatea ucide, nu numărul de prieteni contează şi nu faptul că eşti sau nu într-o relaţie stabilă, ci calitatea relaţiilor tale apropiate, respectiv relaţiile bune protejează nu doar corpul, ci şi creierul, şi memoria pe termen lung. Relaţiile sociale apropiate de calitate prelungesc viaţa, păstrează bună dispoziţie chiar şi în zilele când durerile fizice (ale bolilor bătrâneţii) sunt mari. În schimb, experienţa singurătăţii e de-a dreptul toxică: sănătatea decade la mijlocul vieţii, capacitatea creierului scade mai repede decât la cei cu relaţii sociale fericite, iar durata de viaţă e mai scurtă…
„Asta este bucuria vieţii, să faci ce-ţi place. Şi dacă-ţi dă Dumnezeu să nimereşti pe calea ta, acolo e energia, acolo e bucuria. Eu ştiu, în fiecare zi când mă trezesc, că sunt foarte norocos, că am nimerit acolo unde trebuia să nimeresc. Dacă m-ai întreba acum ce aş vrea să schimb la viaţa mea, nu aş vrea să schimb nimic.”– Actorul Marius MANOLE. De acord cu el!
Primul cuvânt rostit de fiica lui Mark Zuckerberg nu a fost „mama”, „tata”, ci „câine”.
Motto final: Totul este efemer, şi cel care îşi aminteşte, şi cel care este amintit. Este aproape clipa când vei uita de toate, este aproape, de asemenea, clipa când toţi vor uita de tine. Gândeşte-te că nu peste mult timp nu vei mai fi decât nimeni de nicăieri. – MARC AURELIU, Gânduri către tine însuşi
FINALUL MEU: O NOUĂ FOAIE DE PARCURS CU MARCAJE CĂTRE UN VIITOR CONFORTABIL ŞI PLIN DE SPERANŢĂ: „Drumul vieţii are în timp multe cărări de parcurs, cu suişuri şi coborâri inerente. Pentru mine, ultima etapă, de 44 de ani, de 6 luni şi 8 zile, cea a muncii pentru societate, s-a încheiat. Când finalizezi ceva în viaţă, imediat începi ceva nou şi inedit, ceva care să te liniştească şi să te relaxeze, să te simplifice şi să te echilibreze interior, să te facă să înţelegi că şi tu, ca OM, ai un sfârşit divin în această lume. Asta este etapa de pensionar, etapa în care nu mai eşti încorsetat într-un sistem social cu condica de prezenţa, cu reguli şi obligaţii impuse. Este etapa în care devii mai liber în acţiunile tale atât pentru cei din jur şi pentru tine însuţi; în aceste momente de viaţa revii treptat la anii copilăriei ca să-ţi trăieşti visurile trăite sau neterminate…”
MESAJUL pentru auditoriu de la CURIER: Arheologii din Turcia au primit un sfat înţelept de la strămoşi prin intermediul unui mozaic antic grecesc, vechi de 2.400 de ani. Mozaicul a fost descoperit în provincia grecească Hatay, din apropierea graniţei cu Siria, şi arată un schelet care are lângă el o sticlă de vin şi o pâine, alături de mesajul: “Fii vesel, bucură-te de viaţă”.
Adunate şi amestecate de Ioan P. ALEXA
NB. Prezentat doar parţial la 25 oct. 2016
Model De Discurs Pentru Ieșirea La Pensie: Cum Să îți Exprimi Recunoștința și Să Te Desparti într-un Mod Pozitiv De Compania Ta
[…] 5 sept. 2017 … MOTTO: “Când cartea te citeşte pe tine înseamnă că e o carte bună”. – Soren KIERKEGAARD. Plante pe birou: Plantele sunt benefice pentru … – http://www.delaomlaom.ro […]