Nu prea intru în polemici cu oamenii pe care nu îi cunosc la înfăţişare sau după vorbe spuse, dar acum fac o excepţie. Ce se repetă ca o moară stricată… nu e bine.
Nu îi cunosc personal nici pe dvs. şi nici pe cel la care faceţi referiri cu ură şi dispreţ. Deci fac aprecieri doar după comentariul Dvs., d-le Ilf. Este de fapt un atac direct şi iresponsabil la persoana respectivă şi nu merită să iniţiaţi asemenea comentarii, dl. Ilf… [Cine e peroana sub care semnaţi? Din dicţionarele literare sau din spaţiul Internet, puteţi afla că se numeşte Ilia ILF care împreună cu un alt scriitor rus, Evgheni PETROV, a scris două romane satirice de renume: „Douasprazece scaune” şi “Viţelul de aur”. Iar expresia pe care o repetaţi des în comentariile Dvs. “Ciuma roşie” este de sorginte nazistă, utilizată de extremişti în zilele noastre sub forma „PSD – ciuma roşie “. Vă sugerez sincer să NU o mai folosiţi… inadecvat.]
Nu a-ţi înţeles nimic din cele citite mai sus. După atâtea îngrădiri sociale şi frici colective, jurnalistul a încercat să reintre în atmosfera de normalitate după cea de restricţii de 60 de zile. Sunt trecute sugestiv şi în secvenţe de cinematograf primele activităţi vizibile pentru a-i primi pe cetăţenii urbei în spaţiul comunitar public. Nu există critici sau ostilităţi față de nimeni, doar fapte cotidiene, încurajări şi informaţii referitoare la ce ar trebui să facem şi să respectăm în vremurile de pandemie. Sunt fire de iarbă verde şi raze de soare pline de speranță că totul va fi bine, că ne vom schimba comportamentul faţă de Natură şi mediul în care vieţuim, că vom fi mai buni, mai toleranţi unul faţă de celălalt.
Consider ca după pandemia COVID-19 se vor schimba multe lucruri în viaţa noastră, dar cinstea, adevărul, omenia, respectul, toleranţa şi bună înţelegere vor rămâne. Probabil că voi primi critici sau aprecieri faţă de cele scrise mai sus. Am primit de toate, am trecut peste ele si le-am acceptat ca parte din riscurile normale ale vieţii.
PS. Un Motto al timpurilor actuale de pandemie: “Profitați de timpul ăsta liber și citiți, gândiți mai profund, apropiați-vă mai mult de cunoaștere! Citiți, învățați, să puteți ajunge într-o zi la maturitate, să spuneți că știți că nu mai știți nimic. Abia atunci poți să spui că ai atins geniul.” – Ion CARAMITRU.
Sănătate tuturor! La bună revedere!
Timponline, 12 mai 2020
***
Daaa… mulţi bani de la UE! Anunţul Primăriei, dat la sfârşitul Stării de urgenţă, NU urmăreşte obţinerea unor voturi înaintea Alegerilor locale! Dar, azi 05/14/2020, întreb cu îngrijorare: 1) Ce firme de buzunar vor câştiga la licitaţii? 2) Câţi dintre cei care îi vor administra financiar, sub acoperişul politic, de azi sau de mâine, se vor înfrupta ilegal din ei? 3) Va putea Laura Codruța Kovesi, șefa primului Parchet European care se va ocupa cu anchetarea fraudelor fondurilor Uniunii, să îi descopere la timp şi să-i pedepsească? Răspunsurile le vom afla… pe parcurs, după finalizarea proiectului, după 5 ani sau… niciodată.
Timponline.ro, 14.05.2020
***
Inerent, când se schimba regulile într-o activitate, în cazul nostru cele legate de tradiţiile şi procedurile religioase, apar probleme. Presa a dezvăluit tot felul de opinii şi reacţii la amânarea împărtăşirii credincioşilor în perioada pandemiei; iată una dintre ele: “Ei bine, una din două: ieşiţi, fiecare în eparhia lui, şi explicaţi cum vine treaba că noi invocăm Duhul Sfânt, prefacem, cu putere de Sus, darurile, dar le ţinem doar pentru noi. Explicaţi care este raportul dintre igienă şi minune, dintre linguriţă şi alte forme de părtăşie la cina cea de taină, dintre comuniunea euharistică şi flămânzii Domnului… Da, respectăm rigorile sanitare, dar nu lăsăm Biserica la cheremul unor scleraţi care se urcă, demonic, cu bocancii pe Sfânta Masă. Fiecare preot, la parohie, are abordarea lui pastorală, găseşte soluţii, alină, mângâie şi hrăneşte. Da, hrăneşte, nu pune stavile, nu pune pe fugă, nu dezertează, nu se ascunde, nu amână, nu se eschivează. Curaj! Că nu suntem noi în chestiune, ci Altcineva.” (Radu PREDA, preot şi teolog orthodox)
Timponline.ro, 15 mai 2020
***
Ştim că este greu pentru mulţi dintre noi să revenim la o viaţă normal, onestă şi civilizată. Acceptăm mai greu noul şi schimbarea. Însă, ACUM, cuvântul de ordine al zilei este “RESPONSABILITATE”! Puţini dintre noi îi înţeleg sensul şi mai ales cum să îl transpună practic în viaţa cotidiană în diferite momente.
Bistriţenii au uitat deja de unele restricţii şi reguli de igiena publică şi revin la unele obiceiuri proaste. Pe străzi sau în parcul redeschis au apărut pe jos din nou ambalajele de produse comerciale la care s-au adăugat mănuşi şi măşti folosite. În unele împrejurări nu se respectă distanţa fizică (termen mai adecvat decât distanţa socială) de 1,5 – 2 m. Cerşetorii stradali au revenit parcă mai agresivi, iar inşi suspecţi noi, în formula de clan familial, adulmeca prada de la cei slabi sau neatenţi. În magazinele Second hand încălţămintea are noroi încă din ţară de unde a fost adusă. În acest sens, în opinia mea, cei în drept cu igiena colectivă a municipiului, trebuie să acţioneze prompt, sever şi… responsabil.
PS. Un aforism adecvat: “Libertatea nu înseamnă lene şi nepăsare. Libertatea este responsabilitate. Dacă tu nu-ţi asumi responsabilitatea, o face altcineva pentru tine. Aşa devii sclav. – OSHO
Dar să ne şi înveselim. Un banc semnalat de Cristian PREDA:” Suntem în 2035. Un ins merge la un interviu pentru job. Un tânăr specialist în resurse umane priveşte dosarul şi-l întreabă: „din CV-ul dumneavoastră lipseşte anul 2020. Ce aţi făcut în acel an?”. Candidatul răspunde: „m-am spălat pe mâini!…”.
Un dialog fiu-mamă: >>Îngerașul pe care ajungeai să-l pupi doar în somn, în izolare se dovedește un pisălog: „Mămico, ce e aia Grupul de Comunicare Strategică?” – „Termină cu prostiile, puișor! Nimeni nu știe ce este Grupul de Comunicare Strategică.” >> (Adrian PATRUȘCĂ)
Avertizări serioase. Virgil MUŞTĂ, medic la Spitalul de Boli Infecţioase” Victor Babeş” din Timişoara, cel care a reuşit să vindece peste 400 de pacienţi infectaţi cu coronavirus, a tras un semnal de alarmă pentru noua etapa de criză: “ „Odată cu măsurile de relaxare trebuie să nu uităm că totuși suntem într-o pandemie, și suntem încă într-o fază de platou, care poate fi în continuare în scădere, dacă respectăm cu strictețe regulile, sau poate să crească. Consider că în acest moment soluția este individuală…”; “Marea responsabilizare şi nu marea relaxare! Poate că unora li se pare că insist prea mult pe această idee de a continua să rămânem şi după 15 mai foarte atenţi şi să păstrăm la nivel personal şi familial majoritatea măsurilor de prevenţie şi precauţie cu care deja ne-am obişnuit.”
La întrebarea “Este criza aceasta în măsură să modifice structural relaţiile interumane?” scriitorul şi jurnalistul Radu PARASCHIVESCU (Ultima lui carte: Recviem vesel pentru tata. – Bucureşti: Humanitas, 2020) răspunde astfel: “Mă feresc să spun că o să arătăm mai bine după criza asta, dar probabil nici mai rău. Cred că vom rămâne cam tot pe acolo, poate că o să obţinem nişte reglaje de comportament, şi anume să nu mai stăm în ceafa celui din faţa noastră dacă stăm la rând, să nu mai dăm buzna, să devenim ceva mai precauţi în gesticulaţia noastră de zi cu zi. Dar caracterial şi structural cred că vom fi tot aceiaşi. A trecut o revoluţie peste noi şi nu mi s-a părut că am devenit dintr-o dată albatroşi, suntem tot acolo.”
O săptămână excelenta tuturor! Fiţi responsabili!
timponline.ro, 18 mai 2020
Va urma!
Ioan P. ALEXA