În ritualul meu cotidian, azi dimineaţă, când citeam Revista presei, aflăm că în zece judeţe din ţară nu există nicio persoană infectată de noul virus; printre ele şi Bistriţa Năsăud; la ora asta avem oficial deja un “client”, care nu va fi ultimul. Ştirea, ceva normal că se putea întâmpla, a declanşat emoţional “pe repede” comentarii de tot felul. Cu tot respectul pentru toţi cititorii, consider că raţiunea, bunul simţ şi echilibrul pentru o comunicarea publică de tip social media lipsesc la multe comentarii…
Încă nu înţelegem şi nu acceptăm că bolnavul în cauză este un individ, un semen de-al nostru care are dreptul la intimitate şi anonimat, că nu merită judecaţi publice, că dl. Corona virus se putea “agăţa” de oricine din jurul nostru… Nu ştim sau nu vrem să recunoaştem eforturile autorităţilor locale abilitate care s-au făcut şi se fac pentru a tempera extinderea epidemiei în oraş. Azi am văzut cu ochii mei cum, în Parcul municipal, trei lucrători ai Primăriei dezinfectau cu aparatură specifică instalaţiile de joc ale copiilor şi aparatele fitness pentru adulţi. Iar când am vrut să iau o pâine mi s-a cerut la magazin să îmi dezinfectez mâinile…
Nu înţeleg, pe de altă parte, de ce ACUM în vremuri de criză reală, “atacăm” public reprezentanţii puterii locale sau partidele care o susţin. Nu văd… motivul! Nu înţeleg de ce ACUM şi AICI, noi cetăţenii bistriţeni nu suntem în stare să lăsăm PENTRU UN MOMENT deoparte sfada şi injuria, să găsim în mod uman și prietenesc căi de înţelegere, compromis reciproc şi acţiuni comune pentru a ieşi cât mai sănătoşi din această etapă neaşteptată care a apărut în viaţa noastră…
PS. “Vaccinaţi-vă cu informaţii oficiale!” – Dagoș RĂZVAN (NCN TV)
La bună vedere!
Timponline.ro, 17.03.2020
***
Denumiţi în sens depreciativ pe scara socială încă “oameni de serviciu”, îngrijitorii de curăţenie din serviciul public (exterior şi interior) şi din Asociaţiile de locatari nici ACUM, când dl. Corona virus are planuri agresive de invazie pentru a cuceri imunitatea oamenilor, NU prea sunt luaţi în seamă de şefii lor! Majoritatea pe care îi văd zilnic NU au echipament de protecţie adecvat (cel puţin măşti şi mănuşi!) dar nici unelte şi substanţe specifice de dezinfecţie. CINE îi poate ajuta concret în această perioadă, restabilindu-le prestigiul, respectul şi importanţa muncii lor în comunitatea bistriţeana?
Cei care lucrează la SUPERCOM sunt umiliţi zilnic de cetăţeni care arunca ambalajele de tot felul în locuri necuvenite; înainte de intrarea la cursuri, în Parcarea din spatele Colegiului “A. Mureșanu” (zona Eminescu, containere) elevi de liceu (F+B) după ce iși fumează “Ultima ţigară” înainte de prima oră, arunca chiştoacele chiar în fața îngrijitorului care mătura umil în faţa lor…
La mine în Asociaţie, îngrijitoarea de curăţenie, o femeie în vârstă, îşi exercită îndatoririle cu multă greutate. Nu are detergenţi suficienţi şi mai ales… APĂ!! Locatarii NU sunt atenţionaţi de Administraţii să lase la fiecare etaj o sticlă de doi litri de apă pentru curăţenia săptămânală. Păstrarea curăţeniei şi dezinfecţia corectă în spaţiile comune ale blocurilor în acest sezon epidemic este importantă pentru sănătatea tuturor, constituind PARTE componentă obligatorie din Planul de măsuri anunţat mai sus.
Amintiţi-vă mereu de aceşti oameni prin respect şi ajutor acordat permanent! “Trăim pentru noi doar atunci când trăim pentru alţii”. – Lev TOLSTOI
Sănătate tuturor! La bună vedere!
Timponline, 18 mart. 2020
***
Apariţia şi răspândirea galopantă a virusului COVID-19 a declanşat în întreaga lume, reală sau digitala, raspandirea a tot felul de statistici, stiri si informatii medicale (20%) si conexiuni cu tot felul de subiecte din activitatea umana (80%), adevarate, mincinoase sau fanteziste. Dar, pentru a se apara de acest nou virus, omul obisnuit alege si accepta intelept numai pe cele reale…
Tot ceea ce era considerat trainic, vesnic si functional se schimba si se reseteaza. Oportunitatea pentru Reforma administrative. Guvernele si cetatenii din tarile puternic afectate vor chibzui mai bine utilizarea banului public si a veniturilor lor personale. Multe evenimente violente din diferite tari arată că pandemia de coronavirus scoate la iveală fațete ale umanității pe care le credeam îngropate. Una dintre ele, mentalitatea de tipul „fiecare pentru el” pare să devină din ce în ce mai frecventă.
Fara locuri de munca din tarile unde lucrau, cetatenii romani intorsi in tara nu vor gasi repede surse de trai. Sa recunoastem sincer, official si responsabilca Salariile si pensile NU au cum sa mai creasca acum in 2020! Criza Covid-19 provoca reduceri de venituri ale angajatilor, atat la stat, cat si la privat, va lovi mai ales turismul, transporturile si activitatile firmelor mici si mijlocii. Criza va trece! Dar ce facem DUPA, Avem o startegie corecta, sigura si sanatoasa pentru anii urmatori? Nu cred!!
Retineti ca recomandarile in ceea ce priveste Covid-19 pot suferi modificari pe masura ce aflam mai multe despre noul virus si, prin urmare, este important sa urmariti constant actualizarile din partea institutiilor abilitate. Dar există viaţă şi după această criză
***
În această etapă esenţială de stopare a infecţiei COVID-19 în comunitatea noastră, de răscruce chiar, când cuţitul a ajuns la os, nu pot încă să înţeleg acest tip iraţional de comportament agresiv din partea unor comentatori de promovare/condamnare ale unor partide care au fost/sunt la PUTERE. Cred că unii semeni din jurul nostru NU ÎNŢELEG/NU VOR SĂ ÎNŢELEAGĂ sau NU CONŞTIENTIZEAZĂ ce se întâmplă ACUM, lângă NOI…
Un cetăţean italian spunea într-un interviu TV cu durere ca una din rudele lui apropiate a plecat din locuinţa la spital în halatul de casă, cu actul de identitate şi cheile de acasă în buzunar. După câteva ore a decedat. Nu l-a mai putut vedea pentru că se afla într-un sicriu sigilat…
Măsurile preventive luate de Guvern prin instituţiile abilitate trebuie adaptate la condiţiile specifice de autorităţile locale care cunosc cel mai bine ce se întâmplă. Acum vorbim de situaţii concrete de întrajutorare a unor persoane aflate în dificultate sau de prevenire a unor posibile drame personale şi colective. ACUM nu este cazul să facem politică!..
Încercaţi să înţelegeţi ce spun aceste cuvinte: „Când casa arde, nu stăm să numărăm câți litri de apă folosim ca să stingem focul”. – Gérald DARMANIN, ministru francez
ADAGIO. În actuala situaţie de criză şi în activităţile lor cotidiene, Centrul American pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), recomandă „adulţilor vârstnici” (persoanele care au de la 60 de ani în sus) următoarele sfaturi specifice:
– Achiziţionează produse alimentare şi de curăţenie şi de toaletă suficiente pentru „o perioadă prelungită”;
– Evita spaţiile publice aglomerate sau clădirile slab ventilate, unde riscul transmiterii virusului sunt mai ridicate;
– Nu trebuie să te izolezi complet, ci doar să fii vigilent în legătură cu locurile în care mergi;
– Încearcă să faci mişcare şi să mănânci sănătos, aşa cum ar trebui să faci în orice altă perioadă;
– Chiar dacă eşti în autoizolare, păstrează legătura cu familia şi cu prietenii. (Studiile arată ca izolarea socială în cazul vârstnicilor atrage după sine depresia, cu „riscuri uriaşe de mortalitate”);
– Poţi participa în continuare la întâlnirile grupurilor din care faci parte, atât timp cât niciunul dintre membri nu este bolnav;
– Evita călătoriile cu avionul care nu sunt esenţiale şi amâna eventualele planuri de a pleca în croazieră. [Sursă: Ziare.com]
Sănătate tuturor! La bună vedere!
Timponline.ro 19 mart. 2020
***
Va urma!
Ioan P.ALEXA