A sta „forţat de lege în izolare sau carantină un timp limitat, a respecta distanţa fizică pentru protecţia sanitară a tuturor şi alte interdicţii sunt destul de greu de pus în practica în rutina noastră cotidiană, încălcând libertăţile şi drepturile câştigate de noi după 1990. Priviţi în alte locaţii de pe Terra ce se întâmplă şi învăţaţi din greşelile făcute de oamenii de acolo! Trebuie să ne obişnuim însă rapid cu aceste interdicţii şi cerinţe sociale. De ce? Pentru a fi în continuare sănătoşi!…
PS. Două întrebări şi răspunsurile lor date de singurului fotbalist japonez din campionatul intern, Takayuki Seto, 34 de ani, de la Astra:
1) Japonia are acelaşi număr de infectaţi precum România, deşi are o populaţie de peste 6 ori mai mare?! Poate că în Japonia oamenii aveau deja în sânge, în cultura lor, lucrurile elementare despre ce înseamnă să te protejezi. Chestii care poate par mărunte, să porţi mască, să te speli des pe mâini, să fie curat oriunde.
2) Apropo de măşti: voi, japonezii, le purtaţi foarte des şi înainte de această pandemie, de ce? Fiindcă aşa eşti crescut acolo, dacă ai o răceală sau o altă viroză respiratorie, să îi protejezi pe alţii. Aşa am fost crescuţi, aşa am fost educaţi, să ne punem mască dacă avem şi o simplă răceală, pentru a nu infecta şi pe altcineva. Deci lucrurile astea, care văd că în Europa acum sunt recomandate, odată cu acest virus, acolo, în Japonia, erau o obişnuinţă. Poate să fie şi acest lucru o explicaţie, de ce nu s-a răspândit mult la mine în ţară în comparaţie cu ce e în Italia, unde e foarte, foarte rău.
… Pe acest subiect actual de criză se anunţa deja o carte: „Coronavirus, inamicul nevăzut: Povesti din Wuhau 2020”. – Bucureşti: Corint, 2020. Până va apare pe piaţa cărţii, pentru a cunoaşte şi alte perspective prezenta pandemie, recomandam celor care stau mai mult acasă: a) să citească/recitească romanele (unele PDF) „Ciuma” (1947) /Albert CAMUS (Obs. Epidemia de coronavirus a generat vânzări spectaculoase în Franţa!), “Apocalipsa”/ Stephen KING,” Ochii întunericului”/ Dean KOONTZ, “Decameronul”/ Giovanni BOCCACCIO, “Ciuma stacojie”/ Jack LONDON, “Jurnalul anului ciumei”/ Daniel DEFOE, “Eseu despre orbire”/ Jose SARAMAGO… /şi 2) să vadă/revadă filmele “Alerta” (1995) şi „Epidemia: Pericol Nevăzut/Contagion”, de Steven Soderbergh, lansat în 2011, aflat acum în fruntea descărcărilor pe iTunes.
… Şi recomandarea unui bistriţean, cu care sunt de acord: – “Eu am petrecut 10 ani în şapte metri pătraţi! Mie, dacă îmi zic mâine autorităţile: «Măi, Tibi, stai un an în baia ta şi trece pandemia asta», eu mă duc şi stau în baie fără nimic. Asta este omenirea, în momentul ăsta. Avem nevoie de motivaţie ca să ne putem creşte copiii, pe viitor, din ceea ce învăţăm acum. Nu o să mai fie nimic la fel”. – Tibi UȘERIU, maratonist Polul Nord.
O seară liniştită în famielie! La bună vedere!
Tmponline.ro – 28.03. 2020
***
Cazul prezentat mai sus stârneşte o revoltă interioară în suflet (te întrebi: „CUM se poate întâmpla aşa ceva?). De fapt este o „anomalie” [DEX: Abatere de la normal. 2. Abatere de la regulă. 3-4. Defect (patologic)] de sistem care are loc în clipe de criză pandemică, în cazul nostru. O autoritate, prin nişte reprezentanţi ai statului român, nu şi-a îndeplinit corect şi profesionist sarcina. Într-un contact social cetăţean-instituţie de stat, mai ales în astfel de situaţii de urgenţă, obţinerea unei simple adeverinţe sau a unei explicaţii/motivări oficiale clare este un drept. Din această cauză un OM, care a dorit să fie corect şi responsabil, a fost “pedepsit”, printre altele, şi prin interdicţia de a sta cu familia. Asemenea situaţii se petrec şi în timpuri obişnuite “de pace”. Vor urma, bineînţeles, explicaţii şi motivări de „abureală”, poate chiar acuzaţii din partea instituţiilor responsabile. După cercetările “normale” “CINEVA” va plăti sau… va “scăpa din cuşca” nevăzut. Orice se poate AZI în România!…
Îmi pare rău de situaţia în care vă aflaţi, dle Gavrilă EPURE! Vă sugerez să vă angajaţi un avocat pentru ca cei vinovaţi să îşi primească pedeapsa meritată! Aveţi răbdare şi încredere! Vă doresc SĂNĂTATE şi să vă reîntâlniţi RAPID cu membrii familiei Dvs.! Timponline.ro 29 martie 2020 În aceste „clipe” cotidiene de cumpănă pentru Homo Sapiens provocate de dl. COVID-19, cu evenimente mari şi mici la scara Planetei, derulate neplanificat, în viteze şi ritmuri ameţitoare, în contexte diferite, cu reacţii lucide sau necontrolate din partea autorităţilor guvernante sau al semenilor din jurul nostru, cea mai bună „mişcare” de vieţuire, pentru cei mai mulţi dintre noi, este să acţionezi, adică să opreşti, să eviţi şi să înlături RAUL pornit! Apoi, pentru alţii, să stai la casa ta calm, liniştit şi lucid şi, cu multă speranţă şi încredere, să ajuţi. De fapt, este un nou examen de maturitate pentru toate naţiunile Terrei şi, mai ales, pentru fiecare OM al ei.
Va fi greu să îl trecem, dar îl vom trece ÎMPREUNĂ! De moment, vom accepta să ni se ia din drepturile cetăţeneşti câştigate, vom pierde fiinţe dragi din jurul nostru, vom fi privaţi de anumite plăceri, lucruri materiale sau servicii, ne vom schimba rutina vieţii cotidiene, vom suporta cu stoicism unele „efecte psihologice negative” (tulburări emoționale, depresie, stres, insomnie, furie, iritabilitate, etc.), vom cunoaşte şi vom rezolva situaţii noi, prin noi sau prin cei din jur…
Când se va sfârşi „furtuna”, când Soarele va trona din nou CERUL ALBASTRU şi când IARBA VERDE de acasă va colora puternic din nou SPERANŢA şi ÎNCREDEREA pe pământurile în care locuim, vom râde, ne vom îmbrăţişa apropiaţii şi străinii, vom bea o bere „Korona” împreună cu ei, vom regăsi, cu învăţămintele câştigate din „Furtună Covid-19”, noi direcţii umane de vieţuire în armonie şi echilibru, pace şi linişte sufletească…
PS. În altă ordine de idei, legat tot de Coronavirus, Ioana PETRESCU, senior Fellow ne atenţionează: “Fiţi cumpătaţi şi păstraţi distanţa şi faţă de problemele financiare!” şi ne răspunde la întrebarea: “Cum să ai grijă de banii tăi pe timpul crizei? Iată cum: 1. Dacă aveţi posibilitatea, plătiţi în continuare ratele la bancă. 2. Încercaţi să puneţi o parte din economii în valută. 3. Nu faceţi în acest moment nicio achiziţie mare. 4. Îmbunătăţiţi-vă aptitudinile, mai ales cele digitale. 5. Gândiţi-vă serios de azi să vă reprofilaţi dacă aveţi una în meseriile serios afectate de izolare/criza medicală…
În rutina mea de navigare cotidiană “Revista presei” am descoperit un text jurnalistic formidabil pe care vi-l recomand sincer să îl lecturaţi: Mesajul din Italia al scriitoarei Francesca Melandri adresat britanicilor: https://www.g4media.ro/veti-dormi-prost-va-veti-ingrasa-va-va-fi-frica-veti-avea-o-viata-sociala-intensa-pe-messenger-whatssapp-skype-zoom-lumea-lovita-de-coronavirus-vazuta-de-o-scriitoare-celebra-din-italia.html
Ce va urma MÂINE? Ne atenţionează: Donald TRUMP, preşedintele SUA:” Urmează două săptămâni teribile.” şi astrologul Radu Ştefănescu (Horoscop, Evz., 2 apr. 2020): “Avertismentul meu este foarte clar și bazat pe tot ceea ce știu eu și colegii mei: activitatea normală în România trebuie reluată până cel târziu luni, 27 aprilie 2020. Este the point of no return [punctul de neîntoarcere]… Repet, dacă nu se ridică starea de urgență și de asediu, ca să se reia complet activitatea, cel mai târziu pe 27 aprilie, o să fie de rău. Cât de rău? FOARTE RĂU, nu am mai trecut prin așa ceva… Nu uitați,” nu vă fie frică” este primul lucru pe care trebuie să-l faceți! “… Vom trăi şi vom afla răspunsurile… la timpul potrivit.
… Şi înainte de despărţire, să ne amuzăm un moment cu Bancul zilei: “Când pacientul 0 își revine din comă” de I.B. (HotNews.ro): “Pacientul zero își revine după câteva săptămâni de comă. În timp ce este consultat de medic, întreabă:
– Domnule doctor, ce am avut?
– Ehe… Ce-ai avut, ai avut… Stai să vezi ce-ai făcut…”
Aveţi grijă în continuare de cei din jur, rude, prieteni sau străini! O seară bună tuturor! La bună vedere!
Încă odată, mulţumesc sincer TIMPONLINE.RO pentru spaţiul acordat!
timponline, ro, 2 apr. 2020
Va urma!
Ioan P. ALEXA