De la la Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, dl. Klaus Johannis, Preşedinte al României dar şi cetăţean al municipiului Sibiu, în vremuri de pandemie COVID-19, ne cere noua cetăţenilor să respectăm riguros în continuare regulile autorităţilor… Foarte curios, cum se “potrivesc” uneori lucrurile în viaţa unei naţiuni…
Ce ii sfătuia, după epidemia de gripă spaniolă din 1918-1920 (cu victime in întreaga lume intre 50-100 milioane) un medic sibian pe transilvaneni: „Se pune acum întrebarea, cari ar fi măsurile de apărare în contra acestei molime primejdioase? Înainte de toate ne vom feri de a veni în atingere cu aceia despre cari știm că sunt atinși de această boală. În timp de epidemie, vom ședea frumușel acasă, vom ținea în jurul nostru cea mai mare curățenie și nu vom intra nici în cârciumă, nici la șezătoare și nici într-alt loc, unde se adună lume multă și de tot felul. Vom aierisi des odăile în cari locuim, ne vom spăla mânile de mai multe ori pe zi. […] Ne vom feri de răceli, iar când suntem siliți, totuși, să stăm între oameni mai mulți, cari vorbesc, tușesc și strănută, ne vom păzi și vom ținea o batistă curată înaintea gurei și a nasului”. – Dr. Iosif STOICHIȚIA, inspector sanitar general („Ce trebuie să știm despre boalele molipsitoare”. – Editura Asociațiunii Astra, Sibiu, 1931).
Nu credeți că putem învăța și din trecut? Cred că DA! Obsevați cu atenție că demersul de mai sus este impresionant de asemănător cu ceea ce ne sfătuiesc pe noi autoritățile medicale ACUM… si Președintele ales!
8 apr. 2020, timponline.ro, 8 apr. 2020
***
Mulţi dintre credincioşii ortodocşi sunt reticenţi faţă da aceste noi ritualuri bisericeşti de a lua Paște sau Lumină Sfântă fără a participa, din motive obiective de prevenție sanitară, la Slujba de Înviere. Este ceva normal! Trăim vremuri deosebite care cer modalităţi de trăire diferite faţă de rutina religioasă pe care o practicam anual. Poate că în acest comportament intervine şi frica de contaminare cu Covid-19, deşi există reguli publice de igienă preventivă foarte clare. Fiecare credincios poate însă alege! Iată şi o altă variantă de a ne conecta sufletele la acest eveniment unic:
“Luăm lumină de la chibrit. Eu o să fac așa: o să sting toate luminile în casă. Scot wifi din priză. Nimic să nu zornăie, să nu miște și o să aprind de la un chibrit o candelă. Și de acolo o să luăm lumina și o să zic eu: veniți să luați Lumină.
Nu e păcătos? Gestul ăsta nu e deloc păcătos, e cât se poate de canonic. Luăm lumină! Este un gest simbolic care produce realitate în interiorul nostru. Și noi avem nevoie de simboluri. Avem nevoie de foarte multe-multe simboluri. Pentru că modific realități în noi. Se nasc realități noi. În cazul acesta putem fără probleme să luăm lumină de la candela noastră, de acasă, ba chiar că este ceva foarte frumos aici în această recluziune. În această proprie inferioritate. Ne luăm lumină, în casa noastră, în sufletul nostru…” – Andrei GĂITĂNARU, psihoterapeut (interviu recomandat de a fi lecturat pentru bogăţia de idei pe Hotnews.ro, 14 apr. 2020).
În vremuri normale de existenţă, fiecare cetăţean cu orice religie asumată a fost liber să participe la ritualurile specifice de Paşte. Acum când Covid-19 ne asaltează şi ne infectează comunitar, fără discernământ, nu mai putem în public să facem ceea ce simţim. Avem sărbători de Paște complet atipice. În aceste împrejurări pandemice şi periculoase, pentru sănătatea şi vieţuirea noastră şi a celor din jur, suntem nevoiţi să ne adaptăm, adică să stăm acasă, să aprindem în tăcere, în linişte şi în credinţă sufletească o lumânare şi să ne mărturisim sincer “Hristos a înviat!”, iar mamei noastre de departe să îi reamintim, acum prin telefon, versurile lui George Coşbuc: “Sunt Paștile! Nu plânge, mamă!”
PS. Gândurile altora pentru aceste vremuri:
1) “Totul e rânduit de la Dumnezeu, şi boala, şi vindecarea. Dumnezeu are pentru fiecare planul Lui, ne urmăreşte pe fiecare şi vrea să ne mântuiască pe toţi. Să nu trecem nici unul în partea cealaltă”. – IEROTEI, călugăr (Peștera Sfântului Andrei).
2) „Nicăieri şi niciodată nu ne-a cerut Hristos să fim proşti. Ne cheamă să fim buni, blânzi, cinstiţi, smeriţi cu inima, dar nu tâmpiţi. Mii de draci mă furnică văzând cum este confundat creştinismul cu o cucernicie tâmpă şi laşă. Dumnezeu iubeşte nevinovăţia, nu imbecilitatea. Dumnezeu, printre altele, ne porunceşte să fim inteligenţi “. – Nicolae Steinhardt (“Jurnalul Fericirii”).
3) “Eu cred că Isus, în bunătatea, milă și iubirea lui infinite, de dragul nostru al tuturor, ne-ar cere acum să dăm Cezarului ce-i al Cezarului și să stăm acasă, mulțumindu-ne cu lumina pe care o avem în aceste zile în sufletul nostru și primind, deopotrivă, lumina rațiunii care salvează vieți.” – Gabriel LIICEANU, filozof.
4) “Nu avem timp pentru conflicte interne, pentru că timpul nu ne așteaptă. Riscul rămâne ridicat în continuare. Singura noastră speranță este ca oamenii să aibă înțelepciunea necesară și să evite expunerile inutile în fața virusului care nu discriminează. Toți suntem egali în fața virusului și trebuie să depășim cu bine această criză. – KELEMEN Hunor, lider UDMR.
5)” Mai înainte de orice vă reamintesc de 27 aprilie [a. c], data la care România trebuie să înceapă să muncească și să învețe cu motoarele în plin, mai mult, să recupereze pierderile.” – Radu ȘTEFĂNESCU, astrolog.
Recomandări de lectură: “Izolare, distanțare, speranță: O antologie ebook de la scriitorii români”. – Bucureşti: NEMIRA, 2020, 25 lei; “Chemarea tribului”/ Mario Vargas LLOSA.- București: Humanitas, 2019.
Recomandări ale Inspectoratul General al Poliției Române pentru cetățeni: “Sfătuim oamenii, preventiv, să fie foarte atenți la persoanele care le bat la ușă şi la intențiile acestora. Este dreptul lor să ceară o legitimație și un act de identitate, dar recomandarea noastră este să nu le primească în casă”.
Mulţumiri publice tuturor instituţiilor şi persoanelor care gestionează cu responsabilitate şi profesionalism actuala criză medicală în folosul şi beneficiul tuturor! Mulţumiri sincere şi TIMPONLINE.RO pentru informarea corectă, promptă şi echidistantă a cetăţenilor din municipiul Bistriţa şi judeţul Bistriţa-Năsăud cu ştirile momentului!
STAŢI ACASĂ, în siguranță și cu speranța că TOTUL VA FI BINE! HRISTOS A ÎNVIAT! Doamne, ajută România! La bună revedere, tuturor, prieteni sau duşmani! Timponline.ro – 17.04.2020
***
Oamenii în vârstă, numiţi în alte ţări seniori, luaţi în parte, sunt diferiţi ca educaţie, experienţa de viaţă, stare de sănătate, obiceiuri sau rutine zilnice, etc. Păstrând regulile de igiena personală şi colectivă, trebuie găsit de către autorităţi un numitor comun, rezonabil şi acceptabil în privinţa ieşirii lor zilnice din locuinţe. Timpul este frumos şi cald, cerul este albastru, aerul se mişca încetişor ca o boare, iarba înverzeşte, copacii înfloresc, păsările ciripesc… Aceste minuni ale naturii nu le găseşti în locuinaă în care stai, acum forţat de Coronavirusul Covid -19.
Ieşirea din locuinţa a seniorilor de peste 65 de ani se face în timpuri obişnuite pentru multe motive, nu numai pentru aprovizionare cu alimente sau lucruri de strictă necesitate sau pentru menţinerea sănătăţii. Se iese şi pentru plata facturilor la utilităţi, pentru scoaterea banilor de la bancomate, pentru mişcare şi relaxare, pentru vizitarea rudelor de familie sau a prietenilor, pentru reparaţia unui obiect casnic, pentru taifas în parc sau în faţa blocului, pentru… multe alte treburi. Introducerea unor restricţii pentru protecţia lor este binevenită; dar alegerea intervalului de intervalul de ieşire ar fi trebuit mai atent aleasă în urma unor cercetări elementare de psihosociologie comunitară. În opinia mea, ea ar putea cuprinde de la 15 mai a.c., două etape: una de dimineaţă, între orele 9-11si alta, după amiază, între orele 17-19. Dar pot exista şi alte opinii…
Gândurile zilei: a) „Haideţi să vedem şi jumătatea plină a paharului. În izolare avem mai mult timp pentru a ne împăca, în primul rând, cu noi şi mai apoi cu cei de lângă noi, timp pentru suflet. Haideţi să fim noi lumina, să fim un strop mai buni, să ajutăm, să dăruim, să ne gândim şi rugăm pentru cei care luptă. Pe patul spitalului sau în halat. Şi să fim responsabili “. – Alex DIMA, jurnalist PROTV. B) „Stăm acasă şi după weekend, după perioada de carantină, să ne speriem de cifrele de pe cântarul de la baie, nu de cele din termometru”. – Volodimir ZELENSKI, preşedintele Ucrainei. C) „Criza medicală nu s-a încheiat. Sigur că marcăm puncte împotriva epidemiei. Situaţia se îmbunătăţeşte lent, dar sigur. Dar nu am ieşit din criza medicală. Această criză medicală va genera o criză economică ce abia începe. Va fi brutală.”- Edouard PHILIPPE, premier Franţa.
O seară liniştită tuturor! Aveţi grijă de Dvs.! Aveţi speranţa că TOTUL se va rezolva şi că vom reveni la normalitate cu… multe schimbări în viaţa noastră cotidiană.
timponline.ro, 23 apr. 2020
Va urma!
Ioan P. Alexa