Motto: “Dacă-l vei urî pe vrăjmaşul tău, ura va creşte şi nu vei avea linişte. Dacă îl vei învinge, nu vei avea somn cu gândul că el se va răzbuna. Liniştea o vei dobândi doar când îl birui cu dragostea ta”. (Părintele Constantin VOICESCU)
Pelicula “Patimile lui Hristos” în versiunea lui Mel Gibson este o operă de artă de o luciditate paralizantă dar şi de un profund umanism, care igienizează conştiinţe şi le eliberează de prejudecăţi. Este o creaţie cinematografică care are şi o legătură de suflet cu noi, romanii, deoarece în distribuţie se afla şi Maia Morgenstern în rolul Fecioarei Maria, rol de mare importanţă în dramaturgia filmică a lui Gibson.
Mulţi dintre cei care l-au văzut sunt de acord că producţia urmăreşte cu fidelitate textele evanghelice, constituind o şansă pentru a afla adevărul Bibliei cu ajutorul tehnicii moderne. Faţă de acest film există însă şi rezerve şi împotriviri făţişe, lesne de înţeles şi acceptat.
Filmul în sine vorbeşte şi despre un lucru care este foarte grav şi, în acelaşi timp, foarte actual: jocul puterii (liderii politici sau religioşi) cu poporul său capacitatea acesteia de a manipula masele în timpuri de criză, un exerciţiu politic ascuns, local sau global, care traversează veacurile şi acţionează asupra popoarelor sau colectivităţilor umane. Inclusiv astăzi.
Majoritatea comentatorilor de bună credinţă admit că filmul nu este antisemit; cine susţine acest concept în mod sigur are prejudecăţi. Filmul respecta un fapt istoric – Iisus a fost bătut de evrei şi români la începutul secolului I, începutul primelor licăriri ale religiei creştine propriu-zise. Iisus Hristos a trebuit să moară pentru a dezvălui creştinismul poporului său din care făcea parte. Prin aceste idei filmul revitalizează în lumea creştină credinţa în Iisus Hristos.
Creştinii simpli de pe glob nu sunt toţi conştienţi că Iisus, Dumnezeul lor, a fost pe pământ evreu. Controversa privind presupusul antisemitism al filmului îşi are originea şi în această ignorare. De aceea rostul universal al acestui film este să facă lumină, prin dialog liber, în această problemă delicată care a pricinuit tragedii de mii de ani.
Realitatea istorică a acestei povestiri biblice, Crucificarea, transpusa în film, trebuie să se recunoască, nu este dintre cele mai dulci. Frumuseţea lui constă însă în universalitatea lui: o mamă asista neputincioasă la tortură şi moartea fiului ei fără să poată face ceva spre a-l salva. Şi apoi iartă.
Filmul “Patimile lui Hristos” în regia lui Mel Gibson (programat la Bistriţa la cinematograful “Dacia” în perioada 14-20 mai a.c.) poate fi o dezamăgire pentru cei care caută o interpretare personală a Evangheliilor. Autorul a preferat o abordare fizică, fidelă, lucidă şi realistă a ultimelor ore din viaţa pământească a lui Iisus, la nivel general, lăsându-ne posibilitatea de a trece dincolo de durerea fizică, de oroarea sângelui, de moartea lui pe Cruce.
Indiferent de toate aceste păreri, pro sau contra, de acum sau de mâine, filmul trebuie văzut de către fiecare dintre noi spre a-l judeca fără prejudecăţi numai şi numai prin mintea şi experiența noastră proprie. Văzându-l el ne poate schimba viaţa…
(Sfârşit)
Sinteza documentară realizată de Ioan P. ALEXA (2005)
P.S. 1) Filmografie: Titl. Orig. (eng): “The Passion of The Christ”; Titl. Trad. (rum): “Patimile lui Hristos”; Regia Mel GIBSON; Scenariul: Caleb Deschanel; Scenografia: Francesco Frigeri; Muzica: John Debny; Producători: Mel Gibson, Bruce Davey, Stephen Mc Eveety; Interpretează: James CAVIEZEL (Iisus), Maia MORGENSTERN (Maria), Monica BELLUCCI (Maria Magdalena)…; Gen: Dramă, SUA, 2004; Durata: 126 de minute; Premieră în SUA: 25 febr. 2004; Premieră în România: 16 apr. 2004; Premieră la Bistriţa: 14 mai 2004; Distribuitor în România: Media Pro Pictures.
2) În alcătuirea acestei sinteze documentare s-au folosit aproape 70 de surse cu informaţii şi imagini din următoarele publicaţii periodice: Adevărul, Capital, Evenimentul zilei, Formula AŞ, Gazeta de Bistriţa, Jurnalul Naţional, Magazin, Magazin internaţional, România liberă şi Ziua, precum şi din lucrări menţionate mai sus, la momentul potrivit.
3) Organizaţia “United Methodist Youth”, care lucrează cu tineri (12-18 ani), a propus pentru pregătirea psihologică a adolescenţilor care intenţionează să vizioneze filmul un “Ghid în imagini” al “Patimilor lui Hristos” pe adresa lor de WEB: www.G.BOD.org; alte informaţii despre film se pot afla accesând site-ul WEB: www.thepassionofthecrist.ro;
4) Adoptând o poziţie independentă şi de neutră, semnatarul sintezei de mai sus a simţit nevoia lăuntrică de a face cunoscut cititorilor fideli ai cotidianului “RĂSUNETUL” problematica complexă a acestui film-eveniment pentru a le arăta lor înşişi, că trecând prin situaţii asemănătoare de suferinţă, pot fi şi ei în stare să ierte şi să-şi iubească aproapele care le-a făcut rău sau i-a nedreptăţit într-un anumit moment al vieţii lor, făcându-ne astfel lumea mai bună, mai dreaptă şi mai tolerantă. Această situaţie, asemănătoare Patimilor lui Iisus Hristos, respectând timpul, locul, oamenii, instituţiile şi proporţiile, autorul documentarului a trăit-o şi el, în mod real şi concret, în ultimii ani. “Fiecare dintre noi suferă la un moment dat. Trebuie doar să încercăm să rămânem OAMENI în adevăratul sens al cuvântului şi să suportăm această formă de suferinţă” – se confesă recent Prinţesa Caroline de Monaco.
4) Mulţumesc din suflet d-lui Adrian MANARCA, redactor-şef al cotidianului “RĂSUNETUL” pentru şansa şi posibilitatea de a-mi publica acest studiu amplu. (A.I.)