Imediat după lansare, filmul “Patimile lui Hristos” a început să influențeze vizibil său invizibil conştiinţele spectatorilor. Numeroase persoane declară public că peliculă lui Gibson le-a schimbat viaţa în bine, că le-a salvat mariaje, că i-a scăpat de dependente rele şi vicii, că au avut parte de vindecări psihice şi fizice, că au început să-L accepte pe Iisus. Vizionarea peliculei îţi poate induce şi coşmaruri sau fiori de anxietate pe o lungă perioadă de timp dacă nu ai conştiinţa împăcată. Toate aceste modificări, în SUA, vor fi adunate, selectate şi introduse de către producătorul executiv Jody Eldred de la postul de televiziune CBC într-un documentar intitulat: “Vieţi schimbate: Miracolele Patimilor”, documentar care nu va avea nici o legătură cu persoana lui Mel Gibson din punct de vedere financiar sau de marketing.
Psihologii atenţionează
Majoritatea spectatorilor au apreciat mesajul creştin şi artistic al filmului realizat de Mel Gibson. Dintre aceştia, părinţii care au copii adolescenţi considera că aceştia sunt suficient de maturi pentru a rezista scenelor violente şi tragice ale Crucificării lui Iisus şi pentru a recepţiona mesajul.
Psihologii pediatrii sunt însă îngrijoraţi de faptul că părinţii nu se gândesc suficient de atent la impactul pe care l-ar avea violenta asupra copiilor şi tinerilor, ei temându-se de “efectele întârziate” ale patimilor în comportamentul acestora. Ei recomanda ca totuşi adolescenţii de 14-17 ani e bine să fie însoţiţi de părinţi, tutori, profesori sau ierarhi bisericeşti, nu înainte de a li se explică ce vor vedea, de a-i avertiza asupra scenelor violente şi crude. Este, de asemenea de dorit, că vizionarea să fie urmată de discuţii de grup cu privire la sensul şi mesajul filmului, a condiţiilor social-politice când se desfăşoară întâmplările.
În nici un caz, psihologii nu sunt de acord că filmul să fie vizionat de copiii cu vârste între 8-12 ani, chiar cu însoţitori. Această categorie de vârsta încă nu are dezvoltată o conştiinţă religioasă solidă, nu pot abstractiza sensuri şi înţelesuri vehiculate în peliculă, iar scenele superviolente şi crude din film o pot afecta grav în prezent şi în viitor.
De fapt, apreciază specialiştii, vizionarea “Patimilor” poate fi tulburătoare sau dăunătoare chiar şi pentru unii oameni adulţi. Presa a semnalat deja decesul din motive medicale a două persoane, o femeie şi un bărbat care au vizionat “Patimile lui Hristos”. Deci ei, şi medicii, cer prudenta.
Istoria se repetă
Un caz mai interesat de semnalat a avut loc de Bunavestire, în Huston, Texas. Este vorba de cazul tânărului Dan R. Leach, 21 de ani care s-a predat autorităţilor şi şi-a mărturisit dublă crimă, după ce a văzut “Patimile”.
El a comis ceea ce se numeşte “o crimă perfectă”, care n-ar fi fost descoperită niciodată dacă nu o mărturisea. În ianuarie a.c. el şi-a ucis cu sânge rece şi absolut fără urme iubita însărcinată, în vârstă de 19 ani. La vremea respectivă, cazul a fost clasat ca sinucidere. Asasinul s-a predat, deşi ştia că risca pedeapsa cu închisoarea pe viaţă.
Predându-se, autorul dublului asasinat a declarat că vrea să se mântuiască, ştiind că pentru asta trebuie să-şi ispăşească pedeapsa. Dan R. Leach s-a căit asemenea tâlharului răstignit lângă Iisus.
În Norvegia, la sfârşitul lunii aprilie a.c., Johny Olsen, un criminal notoriu, a mărturisit, după ce a vizionat şi el filmul lui Gibson, că este vinovat de comiterea a două atentate la un centru frecventat de militanţii de extremă-dreapta din Oslo. El a luat hotărârea de a-şi uşura conştiinţa, predându-se poliţiei, căreia i-a promis să dezvăluie toate detaliile privind atentatele produse.
Istoria repetându-se, este vie în aceste cazuri.
Secrete din culise…
… Cu un buget total de cca 50 de milioane dolari, filmul “Patimile lui Hristos” a lui Mel Gibson are până în prezent încasări de 430 milioane de dolari, din care 355 milioane numai în America de Nord, urcând pe locul 8 în clasamentul celor mai bine vândute filme din toate timpurile (15 apr. A.c.). Acest fapt reflecta suficient interesul spectatorilor de pe toate meridianele, indiferent de credinţă, faţă de ultimele ore ale vieţii pământeşti ale întemeietorului creştinismului, Iisus Hristos. Bob Berney, preşedintele companiei “New Market Films”, distribuitoare a peliculei, a declarat că “ceea ce se întâmplă este un fenomen în adevăratul sens al cuvântului pentru că există numeroase persoane din alte colţuri ale lumii care vin special în SUA să vadă acest film”.
… Conform unui clasament alcătuit de agenţia Campions “Patimile lui Hristos” a devenit cel mai vizionat film în România, cu 25.885 de spectatori şi încasări de 1.837.832.558 lei (54.393 dolari) după primul weekend, 16-18 apr. 2004.
… Actorul şi producătorul filmului, Mel Gibson a fost boicotat de la început de către societăţile de distribuţie internaţională de la Hollywood, care au refuzat categoric să îi difuzeze filmul. În cele din urmă, în octombrie 2003 el a găsit un difuzor, “New Market Films Grup” din New York care a acceptat să-l distribuie în SUA, Anglia şi Australia. Astăzi, în condiţiile succesului financiar, cei care l-au refuzat, regreta.
… Cadeţii din cadrul Academiei armatei aerului din SUA s-a gândit că n-ar strica să folosească poştă electronică a institutului pentru a face promovare “Patimilor”. Inițiativa tinerilor a fost însă sistata de conducere la cererea unor cadeţi… non-creștini.
… Jim Caviezel, interpretul rolului lui Iisus, cel care a fost primit personal şi binecuvântat la Vatican de Papa Ioan Paul al II-lea, a fost lovit de trăsnet de două ori chiar pe platoul de filmare, dar a scăpat nevătămat. Machiajul lui corespunde întrutotul amprentelor de pe Giulgiul de la Torino până la cel mai mic detaliu, inclusiv ochiul drept închis pe jumătate. Aceste amprente din vopsea sunt dovada brutalităţii incredibile la care a fost supus Iisus. Acelaşi actor a beneficiat de gardă de corp în momentele festive de lansare, că nu cumva vreun fanatic religios să se răzbune pe el.
… Printre coincidenţele filmului se numără şi faptul că Jim Caviezel, interpretul principal, avea 33 de ani când i s-a propus rolul, iar numele său are aceleaşi iniţiale cu cel al lui Iisus în limba engleză. De asemenea, doi artişti bulgari care joacă în film, au prenumele Hristo.
… Scena Crucificării din film a fost jucată de un robot care a costat 220.000 de dolari.
… Pe lângă succesul financiar al filmului propriu-zis, coloana sa sonoră (“Songs Inspired by The Passion of the Crhrist”) este deja în primele 20 de topuri americane. “Am fost surprins. Coloana sonoră nu are, de obicei, un asemenea succes”, mărturiseşte compozitorul John Debney. Ea conţine piese interpretate de Bob Dylan, Leonard Cohen, Nick Cave & The Bad Seeds. O parte din coloana sonoră a filmului, fragmentele corale “a capella” interpretate fără orechestra, a fost înregistrată de corul Filarmonicii “Transilvania” din Cluj-Napoca.
… O agenţie de turism din Matera, sudul Italiei, a lansat un catalog de promovare ce propune un traseu turistic de 7 zile în locurile în care s-a filmat peliculă. Oraşul Matera figurează în Patrimoniul UNESCO încă din 1993 pentru celebrele sale grote. De când se difuzează “Patimile” site-ul de Internet al zonei respective a înregistrat peste 170000 de vizite pe paginile sale în limba engleză.
… Alt succes neaşteptat legat de film este cel al albumului de fotografii “Photography From The Movie The Passion of The Christ”, care se afla deja pe lista noilor best-selleruri americane.
… Cumpărarea cuielor-pandativ, a crucilor şi acelor de prins la rever, toate inspirate de controversatul film, a declanşat o adevărată nebunie în magazinele americane. Unii spun că au achiziţionat neobişnuitele obiecte în semn de credinţă şi pentru a-şi aduce aminte de suferinţele îndurate de Hristos pentru întreaga omenire; alţii, pentru că sunt… “la modă”.
… Călugării franciscani din New York i-au cerut pe Internet regizorului Mel Gibson să realizeze şi un film despre fondatorul ordinului lor, Sfântul Francisc din Assisi, “că o continuare [la “The Passin”] despre un om pe care mulţi îl consideră cel mai mare sfânt al Bisericii”, sugerând că pelicula să se numească “Omul patimilor” (“Man of Passion”).
(Va urma cu episodul “Aprecieri finale “)
Documentar realizat de Ioan P. ALEXA