Când ai citit ultima dată o carte sau un articol substanțial într-o revistă tipărită? În ultima vreme, obiceiurile de lectură ale oamenilor se concentrează mai mult pe Instagram sau Facebook ori știri rapide pe care le derulează ușor pe telefon. Din pricina vieții aglomerate pe care o ducem, puțini dintre noi mai găsim timpul pentru citit, desi beneficiile lecturii sunt binecunoscute.
CUPRINS: 10 beneficii ale lecturii 1. Stimularea mentală 2. Reducerea stresului 3. Acumularea de cunoștințe noi 4. Extinderea vocabularului 5. Îmbunătățirea memoriei 6. Dezvoltarea abilităților de gândire analitică 7. Îmbunătățirea concentrării 8. Perfecționarea abilităților de scriere 9. Mai multă liniște 10. Divertisment la preț mic
S-a dovedit științific că nimic nu se compară cu răsfoitul fizic al paginilor cărților, care are un efect liniștitor și de deconectare de la agitația externă, așadar, este recomandat pentru persoanele de toate vârstele să își găsească măcar 15 minute în fiecare zi pentru lectură. Părinții pot oferi și un exemplu copiilor, care dacă îi vor vedea citind, este posibil să dezvolte o apetență mai mare pentru cărți la rândul lor.
Cum îi ajutăm pe copii să citească de plăcere
10 beneficii ale lecturii
1.Stimularea mentală
Studiile au arătat că menținerea minții active poate încetini procesul sau chiar poate preveni anumite boli, precum Alzheimer sau demență. La fel ca orice alt mușchi din corp, creierul necesită exercițiu pentru a-l menține puternic și sănătos, așa că expresia „folosește-l sau pierde-l” este deosebit de potrivită. În afara lecturii, s-a dovedit că puzzle-urile și jocurile de șah contribuie la stimularea cognitivă.
2. Reducerea stresului
Indiferent de cât de mult stres experimentezi la locul de muncă, în relațiile personale sau cu problemele cu care te confrunți în viața de zi cu zi, totul devine mai ușor atunci când te pierzi într-o poveste grozavă. Un roman bine scris te poate transporta în alte tărâmuri, în timp ce un articol captivant îți va distrage atenția și te va menține în momentul prezent, lăsând tensiunile să se scurgă și permițându-ți să te relaxezi.
3. Acumularea de cunoștințe noi
Tot ceea ce citești îți oferă informații noi de care nu știi când vei avea nevoie. Cu cât ai mai multe cunoștințe, cu atât ești mai bine echipat pentru a face față oricărei provocări cu care te confrunți. În plus, dacă te afli vreodată în circumstanțe neplăcute, amintește-ți că, deși ai putea pierde orice altceva – slujba, bunurile, banii, chiar și sănătatea -, cunoștințele nu îți vor putea fi luate niciodată.
4. Extinderea vocabularului
Cu cât citești mai mult, te expui unei varietăți largi de cuvinte, care își vor face treptat loc în vocabularul tău de zi cu zi. Un vocabular bogat și diversificat este de mare ajutor în orice profesie, iar a ști că poți vorbi cu oricine poate fi un impuls enorm pentru stima de sine. Citirea cărților este, de asemenea, vitală pentru învățarea sau perfecționarea de noi limbi străine, deoarece vorbitorii non-nativi se expun la cuvintele folosite în context, ceea ce le îmbunătățește fluența vorbirii și scrisului.
5. Îmbunătățirea memoriei
Când citești o carte, trebuie să-ți amintești o varietate de personaje, mediul lor, ambițiile, istoria și nuanțele lor, precum și diferitele intrigi care se formează în fiecare poveste. În mod uimitor, fiecare amintire nouă creează noi sinapse – căi ale creierului – și le întărește pe cele existente, ceea ce ajută la întărirea memoriei pe termen scurt.
6. Dezvoltarea abilităților de gândire analitică
Ai citit vreodată un roman polițist captivant și ți s-a întâmplat să dezlegi misterul înainte de a termina cartea? Asta pentru că s-a activat gândirea critică și analitică, ce a analizat toate detaliile și le-a sortat pentru a ajunge la soluție. Aceeași abilitate de analiză a detaliilor este utilă atunci când vine vorba de critica intrigii, de evaluarea calității piesei, a personajelor, etc.
7. Îmbunătățirea concentrării
Odată cu evoluția tehnologiei, atenția este atrasă într-un milion de direcții diferite simultan, în timp ce facem mai multe sarcini în fiecare zi. Într-un singur interval de 5 minute, o persoană obișnuită își va împărți timpul între lucrul la o sarcină, verificarea e-mailului, conversația cu câteva persoane online, verificarea telefonului și interacțiunea cu colegii de birou. Acest tip de comportament face ca nivelul de stres să crească și ne scade productivitatea. Când citești o carte, toată atenția ta se concentrează asupra poveștii – restul lumii pur și simplu dispare și te poți cufunda în fiecare detaliu. Încearcă să citești timp de 15-20 de minute zilnic înainte de a merge la birou și vei constata cu surprindere că te vei putea concentra mai bine la sarcinile de serviciu.
8. Perfecționarea abilităților de scriere
Acest beneficiu merge mână în mână cu extinderea vocabularului. Expunerea la cărți bine scrise are un efect pozitiv asupra propriei scrieri, deoarece observarea cadenței, fluidității și stilurilor de scriere ale altor autori ne influențează propriul stil. În același mod în care muzicienii se influențează unii pe alții și pictorii folosesc tehnici stabilite de maeștrii anteriori, la fel și scriitorii învață cum să creeze proză citind operele altora.
9. Mai multă liniște
Pe lângă relaxarea care însoțește citirea unei cărți bune, este posibil ca subiectul despre care citești să îți aducă liniște și pace interioară. Citirea textelor spirituale poate scădea tensiunea arterială și poate aduce un sentiment de calm, în timp ce citirea cărților de dezvoltare personală s-a dovedit că ajută persoanele care suferă de anumite tulburări de dispoziție să devină mai optimiste.
10. Divertisment la preț mic
Deși unele cărți pot fi mai scumpe, cititul rămâne totuși o formă de divertisment destul de accesibilă, comparativ cu mersul la film sau ieșitul în oraș. Pentru a reduce costurile, poți alege să împrumuți cărți sau să faci schimb cu prietenii sau colegii. Există un gen de lectură pentru fiecare persoană de pe planetă și, indiferent dacă gusturile tale se îndreaptă către literatura clasică, poezie, reviste de modă, biografii, texte religioase, ghiduri de dezvoltare personală, cărți practice sau romane de dragoste, există cu siguranță ceva care să-ți capteze atenția și curiozitatea.
Ioana Marinescu, Miercuri, Libertatea,15 decembrie 2021
[Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.]
Sursa: https://www.libertatea.ro/lifestyle/de-e-bine-sa-citesti-zilnic-beneficii-citit-3884395