… Tot împachetând și despachetând cărți și dosare, caut un manuscris al tatălui meu, cu genealogia familei de la Marele Clucer Dimitrie Ștefănescu și bogata Safta Krețuleasca, am dat peste un caiet vechi, cu pătrăţele, cu coperţi de plastic. Un subiect de vară!
Era jurnalul meu din anul 1981 când, jumătate de an, am avut treabă la Bagdad. Iată ce scriam în ziua de 18 august:
Nu cred că a fost, de când mă ştiu, o zi mai călduroasă. Simt că-mi iau plămânii foc, afară parcă suflă un furnal. Dacă am înţeles bine se anunţă la radio temperaturi de 44 grade Celsius. Însă, în micuţa mea cameră din hotelul „Anbar” sunt doar 25 de grade, graţie unui grup de climatizare GE instalat în fereastră. Este miercuri şi încă nu a apărut scrisoarea de garanţie de participare la licitaţie, la banca Rafidain.
Dimineaţă, când am fost la bancă, înotând prin valurile de căldură, am întâlnit un personaj, o personalitate locală. Prodecanul facultăţii de medicină din Bagdad, una dintre cele mai vechi şi prestigioase aşezăminte de învăţământ din lume. Şi el avea probleme la bancă, nu i se confirmase un transfer şi avea de scos echipamente din vamă. M-am băgat în vorbă, în franţuzeşte şi cred că l-am ajutat. M-a invitat la el, la Universitate. Aşa, la Universitatea din Bagdad, am cunoscut-o pe Monir, egipteanca faţă de care Neferititi a fost doar o babă hidoasă. Nu exista bărbat pe lume care să nu întoarcă capul după ultima descendentă a unei familii bogate de copţi creştini. Avea 21 de ani și studia medicina – tocmai câștigase un concurs de frumusețe, numit Sheherezada, la Damasc, unde a fost declarată cea mai frumoasă femeie din lume. Monir studia la Universitate și în timpul vacanței, avea o temă de terminat, voia să ia diploma cu un an mai devreme.
M-a măsurat bine, nu eram chiar urât în tinerețe, așa că viitoarea doctoriță s-a văzut datoare să-mi dea nişte sfaturi.
Întâi s-a mai uitat odată lung la mine, cum face un doctor cu un pacient. Apoi a început:
Cureaua! Fără curea pe căldura asta, îţi taie circulaţia în două şi îţi împiedică respiraţia. Dacă îţi cad pantalonii, pune bretele! Sunt şi mai elegante…
Cravata! Fără… ştiu că este uniforma „cooperanţilor străini” şi dungile au semnificaţia lor, dar, fără… sau slăbeşte nodul… este „golănesc” dar sănătos!
Cămaşa! Aruncă imediat porcăria asta din plastic. Viscoză? Ce Numele Lui Dumnezeu, mai este asta? In, in şi iar in. Pur! Dacă nu ai bani, merge şi in amestecat cu bumbac, neapărat din State!
Pantalonii! Mda… culoarea este bună… bej deschis, culoarea nisipului. Materialul? Bumbac, zici? De ce nu se şifonează? Denim? Merge… dacă nu te ţine, nu te incomodează!
Sandalele! Nu fi prost şi ia-ţi espadrile din sfoară de cânepă şi cu talpa de piele, din bazar! Cu ciorap subţire de bumbac pur. Sandalele pe piciorul gol sunt pentru femeile care merg puţin, pentru fandoseală şi pentru idioţii care vor să facă rosături şi microzgârieturi de la praf şi mizerie. Nu ştii secretul? Din cauza sandalelor, armatele romanilor nu au putut să cucerească tot Orientul!
Lenjeria! Tetra, Tetra şi numai Tetra. Din bumbac, cu elastice late, foarte late, sigur… Reţine transpiraţia şi aeriseşte pielea!
Şi, foarte important, înainte de a le îmbrăca, scutură hainele bine de tot! Înlături posibilele mici insecte, dar şi praful, acest duşman declarat al pielii. Scutură hainele şi o să trăieşti mai mult!
Și când poți stai cât mai dezbrăcat, lasă pielea să respire, este al doilea organ de respirație după plămâni – a mai spus tânăra și frumoasa egipteancă, cu un surâs promițător ca al Sfinxului.
Dar de ce nu îţi iei o „galabie” m-a întrebat, surâzând, viitoare doctoriță! Apoi a izbucnit în râs, văzând privirea mea ultragiată.
I-am spus frumoasei Monir despre sfaturile doctorului Focşăneanu de la Atena: spălarea permanentă a mâinilor, flambarea pâinii, filtrarea apei, evitarea vaccinurilor și a antibioticelor, hidratarea necesară, duşul zilnic obligatoriu etc etc.
Foarte bune sfaturile colegului din Atena, a declarat egipteanca, hai să mergem la fâlca pietrei crăcănate, la cofetărie, am poftă de o înghețată bună! Vara aceea de la Bagdad a fost foarte fierbinte!
De la ea mai am câteva sfaturi de sănătate şi viaţă lungă:
„Apa vie de izvor, smochine, curmale proaspete şi rodii coapte bine, cugetul curat, curaj, cinste şi onoare, familie mare şi prieteni credincioşi şi mai ales iubirea permanentă. Ca să fii sănătos şi să trăieşti mult, trebuie să fii permanent îndrăgostit și să te pasioneze ceva frumos, pozitiv, poezia, muzica, dansul!”
Radu Costin ȘTEFĂNESCU
Sursa:
https://evz.ro/sfaturile-egiptencei-monir-cea-mai-frumoasa-femeie-din-lume-horoscopul-lui-dom-profesor.html