1. Să ai o imaginaţie debordantă, dar să nu te laşi cuprins de fantasme. Imaginaţia este absolut necesară scriitorului de romane de ficţiune, dar şi jurnalistului de la ştiri. Vizualul este bun, dar ce gândesc oamenii pe care nu-i vezi? Trebuie să enunți adevărul, dincolo de orice interes.
2. Să scrii bine. Roald Dahl spune că ai, sau nu, darul acesta. Se numeşte talent. Nicio Universitate, nicio bibliotecă nu ţi-l poate da. Îl ai, sau nu! Dacă nu-l ai, mimează-l!
3. Să ai rezistenţă. Trebuie să înduri, să accepţi, să faci de milioane de ori acelaşi lucru şi totuşi să-ţi păstrezi prospeţimea şi capacitatea de inovare. Trebuie să-ţi placă ceea ce faci şi să rezişti săptămâni, luni, ani, zeci de ani.
4. Să fii perfecţionist. Roald Dahl spune că nu trebuie să fii niciodată mulţumit de ceea ce scrii. Trebuie să-ţi perfecţionezi neîncetat stilul, metaforele, sursele de informaţii şi de inspiraţie, să scrii astăzi, mai bine decât ieri şi mai prost decât mâine.
5. Să ai o mare disciplină personală. Autorul de romane, poetul, jurnalistul, sunt creatori care lucrează singuri, nu sunt în serviciul nimănui. Sigur, îşi vând produsele, scrisul, ca şi ţăranii cartofii. Dar, la fel ca şi ţăranii, autorul trebuie să respecte munca, un orar precis, calendarul impus de ziar, sau de editură.
6. Să ai umor. Într-o lume tristă, constipată, conflictuală şi profund nefericită, autorul, mai ales jurnalistul, trebuie să dea dovadă de umor de bună calitate. Poate, în ultima frază. Să dea curaj şi un zâmbet celor care îl citesc.
7. Să dea dovadă de umilinţă. Autorul care crede că tot ceea ce a scris este grozav şi minunat, de obicei se înşeală. Jurnalistul, scriitorul, nu este nici Ioana d’Arc, nici Nero, este un muritor care face multe greşeli, un om obişnuit, nu un semizeu.
P.S. Roald DAHL este scriitor britanic.
Sursa : https://evz.ro/horoscopul-lui-dom-profesor-17-septembrie-2024-regulile-jurnalistului-ale-lui-roald-dahl.html