Gioconda BELLI: Regulile jocului pentru barbatii care vor sa ma iubeasca

  1. Ca sa ma iubeasca, un barbat trebuie

    sa traga de pe pielea mea perdeaua, pana ce sa vada-n adancul ochilor mei si sa recunoasca: in mine isi face cuib gingasia randunicii transparente.

  2. Ca sa ma iubeasca, un barbat n-are voie sa vrea sa ma posede ca pe o marfa, sa ma prezinte ca pe un trofeu de vanatoare; el va sta de partea mea cu aceeasi iubire cum stau eu de partea lui.

  3. Ca sa ma iubeasca, iubirea unui barbat trebuie sa fie puternica precum copacii, atat de ocrotita si sigura si clara ca o dimineata de decembrie.
  4. Ca sa ma iubeasca, un barbat n-are voie sa banuiasca zambetul meu, sa nu se teama de parul meu bogat, el trebuie sa respire tristete si tacere si pe corpul meu sa se joace cu dezmierdari ca pe o chitara, melodiile si bucuria s-o prinda din adancul corpului meu.

  5. Ca sa ma iubeasca, un barbat trebuie sa vada in mine patul pentru greutatea grijilor sale, o prietena, cu care el sa-si poata impartasi secretele, un loc in care el sa pluteasca fara teama ca o ancora il impiedica, din obligatii, sa zboare, cand el are chef sa fie o pasare.
  6. Ca sa ma iubeasca, un barbat trebuie sa faca din viata lui poezie, nou plasmuita in fiecare zi, cu privirea in viitor.
  7. Ca sa ma iubeasca insa, un barbat trebuie, inainte de toate, sa iubeasca poporul meu, nu ca pe o notiune abstracta, trasa de maneca, ci ca pe ceva important, palpabil, caruia ii face cinste cu faptele sale si pentru care isi da viata daca e nevoie.

  8. Ca sa ma iubeasca, un barbat trebuie sa-mi recunoasca fata in transee, sa ma iubeasca si cand trage cu pusca si amandoi sa tintim dusmanul.
  9. Iubirea barbatului meu nu se teme sa se daruiasca, inca-i e frica sa se descopere, pe loc viu, in vraja de-a fi indragostit. El poate sa strige tare: Te iubesc sau sa lipeasca afise pe case si sa proclame dreptul la ceea ce e mai minunat si mai omenesc din toate sentimentele.
  10. Iubirea barbatului meu nu fuge de mirosul din bucatarie, de leganatul copiilor, ea este un vant proaspat care poarta in nor din vis si timp obstacole ce ne-au despartit de secole ca niste fiinite diferite.

  11. Iubirea barbatului meu nu vrea sa ma tina pe loc, sa ma randuiasca, ea imi da aer, hrana, spatiu ca sa cresc si sa devin bogata, asa cum fiecare noua zi dezvolta o revolutie.

Gioconda BELLI – In culoarea diminetii; trad. de Elena M.

CAMPAN; In: Mesagerul literar si artistic, nr. 6/26 iunie 2008, p.

VI.
P.S. Gioconda BELLI este scriitoare din Nicaragua. Din 1990 traieste la Managua si la Los Angeles (SUA).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *