Cu splendite incrustatii, inalt de 1,50 m Batul Vorbitor a jucat un rol fundamental in structurile de conducere ale indienilor americani timp de mai multe secole. Este vorba despre unul dintre cele mai eficiente instrumente de comunicare; desi este tangibil si are o structura fizica, el intruchipeaza un concept extrem de sinergic.
Acest Bat Vorbitor arata modul in care oamenii
care au opinii diferite pot ajunge sa-si inteleaga aproapele prin respect reciproc, care ulterior le permite sa-si solutioneze problemele si sa depaseasca diferentele de opinie in mod sinergic, sau, in cel mai rau caz, prin ajungerea la un compromis.
Iata teoria care sta la baza folosirii Batului Vorbitor. De fiecare data cand oamenii se intalnesc, Batul Vorbitor este de fata. Numai persoana care tine in mana Batul Vorbitor are voie sa vorbeasca. Atata timp cat tii in mana Batul Vorbitor, numai tu ai dreptul sa vorbesti, pana in momentul cand simti ca ai fost inteles.
Ceilalti oameni care sunt de fata nu au voie sa ia cuvantul, sa argumenteze, sa-si expriume acordul sau dezacordul cu cele spuse. Tot ce au voie sa faca este sa incerce sa te inteleaga si apoi sa exprime, la randul lor, modul in care te-au inteles. Uneori ei simt nevoia sa repete opinia ta, pentru a te asigura ca ai fost inteles, alteori doar simti ca ai fost inteles si este destul.
De indata ce simti ca ai fost inteles, ai obligatia de a oferi Batul Vorbitor persoanei de langa tine si apoi trebuie sa te straduiesti sa-l faci pe acesta sa simta ca a fost inteles. In timp ce el isi prezinta punctele de vedere, tu trebuie sa asculti, apoi sa repeti punctul lui de vedere si sa intri intr-o relatie de empatie cu el, pana cand intr-adevar simte ca a fost inteles. In acest fel, toate partile implicate isi asuma responsabilitatea pentru 100 % din comunicare, vorbind si ascultand deopotriva. Cand fiecare participant se simte inteles, se petrece de obicei un lucru absolut uluitor. Energia negativa dispare, spiritul de contradictie se evapora, respectul reciproc se accentueaza, iar oamenii devin creativi si vin cu idei noi. Apare ce-a de-a Treia Alternativa.
Nu trebuie uitat ca a intelege un lucru nu inseamna si a fi de acord cu acel
lucru. Nu inseamna decat a fi in stare sa vezi realitatea cu ochii, inima, mintea si spiritul altuia. Una dintre cele mai profunde nevoi ale sufletului uman este nevoia de a fi inteles. Odata ce aceasta nevoie este satisfacuta, concentrarea personala se poate deplasa spre rezolvarea interdependenta a problemelor. Daca insa aceasta nevoie foarte intensa de a fi inteles nu este satisfacuta, izbucnesc luptele la nivelul eului. Apar la suprafata argumentele banale si simplificatoare. Comunicarea defensiva si protectionista devine cuvantul de ordine. Ca urmare, uneori se pot ivi conflictele, chiar violente.
Nevoia umana de a fi inteles este precum nevoia plamanilor de aer. Daca din camera in care va afl ati
ar fi scos brusc tot aerul, cat de motiv
ati ati fi sa puteti respira? Ati fi interesat sa aveti o discutie cu cineva sau sa rezolvati un diferend pe care il aveti cu cineva
? Bineinteles ca nu. Nu ati dori decat un singur lucru. Ati accepta si alte lucruri, dar numai dupa ce ati reusit sa respirati. A te simti inteles este echivalentul aerului psihologic…
Sursa: A 8-a treapta a intelepciunii: De la eficienta la maretie – Stephen R. COVEY.- Bucuresti: ALLFA, 2008, p. 197-198.
P.S. As introduce acest obicei in Parlamentul Romaniei…