Mananca mai PUTIN:
Grasimi si uleiuri vi zib
ile: Evita carnea grasa, uleiurile pentru gatit si pentru salata, sosurile, dresurile si peparatele care se consuma intinse pe paine. Foloseste cat mai rar margarina si nuci. Evita prajirea alimentelor; acestea pot fi gatite cu putina apa in vase speciale, de care nu se prinde continutul.
Zaharuri: Consuma cat mai putin zahar, miere, melasa, siropuri, placinte, prajituri, produse de patiserie, bomboane si zaharicale, dulciuri de casa, bauturi dulci, precum si deserturi bogate in zahar, cum sunt budincile si inghetata. Pastreaza aceste alimente pentru ocazii cu totul speciale.
Alimente care contin colesterol: Limiteaza cu strictete consumul de carne, mezeluri, galbenusuri de ou si organe (in special ficat). Daca nu poti renunta la produsele lactate, limiteaza-te la branzeturi sarace in grasime si lapte degresat. Foloseste cat mai rar carnea de peste si de pasare.
Sarea: Nu adauga sare alimentelor in timpul pregatirii sau consumarii lor. Limiteaza consumul de produse bogate in sare, cum sunt: muraturile, uscatelele, sosurile, floricelele de porumb sarate, alunele sarate, cartofii pai, stiksurile si sarea de usturoi.
Alcoolul: Evita alcoolul sub orice forma, precum si bauturile care contin cafeina, cum sunt cafeaua, Coca-Cola si ceaiul negru.
Mananaca mai MULT:
Cereale integrale: Consuma din belsug grau, porumb, mei, orez brun, orz, ovaz etc., precum si produse pe baza de cereale integrale, pastele, turtele, fulgii etc.
Cartofi si legume: Foloseste fara restrictii toate varietatile de cartofi (insa fara adaosuri bogate in grasimi). Savureaza orice varietate de mazare, linte, naut si fasole.
Fructe si zarzavaturi: Ai grija sa nu treaca nici o zi fara sa consumi cateva fructe proaspete in starea lor naturala.
Limiteaza folosirea fructelor conservate in sirop si a sucurilor de fructe sarace in fibre. Consuma o varietate cat mai mare de zarzavaturi in fiecare zi. Invata sa savurezi salatele proaspete, servite cu dresuri sarace in sare si calorii.
Apa: Bea sase-opt pahare de apa in fiecare zi.
Pentru variatie, poti folosi din cand in cand cate o limonada sau ceai dun plante medicinale.
Nu uita: Micul dejun trebuie sa fie cat mai consistent.
Micul dejun ideal este format din mai multe varietati de cereale preparate termic, servite calde, cu fructe proaspete si paine integrala prajita.
Ziua buna se cunoaste de dimineata…
Sursa: Tablete de stil de viata / DIEHL, Hans; LUDINGTON, Aileen.- Bucuresti: Casa de Editura Viata si Sanatate, 2006, pp. 218-219.