Perechile fericite petrec împreună mai mult timp decât perechile mai puţin fericite – acesta este unul dintre rezultatele certe ale studiului lui John Gottman, care a observat şi a chestionat mii de perechi. Când a ajuns să se concentreze pe reţeta secretă deţinută de perechile fericite, a înţeles că acestea se deosebesc de perechile nefericite prin factorul denumit timpul dedicat iubirii. Nu era vorba de cantitatea de timp petrecut împreună, ci de calitate. Iată cele mai importante cinci tipuri ale timpului de calitate prin care veţi putea să vă încununaţi zilele obişnuite.
Ø Timpul afecţiunii: îmbrăţişaţi-vă, sărutaţi-vă, ţineţi-vă de mână, atingeţi-vă. Mai ales după o zi solicitantă sau o discuţie enervantă apropierea fizicului are o influenţă benefică asupra sufletelor. Doza maximă: cinci minute zilnic.
Ø Timpul întrebărilor: acordaţi-vă o audienţă. Termenul demodat provine din cuvântul latinesc “a asculta” şi exact despre acest lucru este vorba: puneţi-vă întrebări şi ascultaţi răspunsul celuilalt. Gândiţi-vă la întrebări inteligente şi provocaţi-vă partenerul, pornind de la planuri practice (“Unde ţi-ai dorit întotdeauna să mergem în concediu?”), până la investigaţii sufleteşti (“Ai vreo dorinţă pe care aş pute să ţi-o îndeplinesc?”). Asiguraţi în acest scop cam două ore pe săptămână.
Ø Timpul recunoaşterii: “Mă iubeşte însă nu mă place” afirmă frecvent bărbaţii despre nevestele lor, de cele mai multe ori trăgând o concluzie greşită născută din percepţia masculină. Un reproş cântăreşte mai greu decât mai multe laude. Prin urmare propuneţi-vă să aduceţi zilnic laude partenerei sau partenerului, însă nu la modul general (“Eşti grozav”), ci concret şi sincer. Fără a suna artificial, exprimaţi-vă admiraţia atunci când se iveşte ocazia, dovedind astfel o autentică atitudine regală. Timpul rezervat: cinci minute zilnic, deci 25 de minute pe săptămână.
Ø Timpul despărţirii: luaţi-vă rămas bun cu tandreţe şi fără agitaţie, atunci când unul dintre voi părăseşte casă. Asiguraţi-vă că sunteţi informat cel puţin despre un eveniment la care partenerul va participa în ziua respectivă şi garantaţi-i că veţi fi alături de el cu gândul – mai ales dacă se iveşte vreo surpriză neplăcută. Nu subestimaţi legătura sufletească creată în acest fel, fiindcă poate fi mai intensă decât apelurile pe mobil. Necesar de timp: cel puţin două minute când vă luaţi bun rămas.
Ø Timpul revederii: când sunteţi din nou împreună, povestiţi-vă experienţele trăite. Fiecare va trebui să povestească şi să asculte la rându-i – chiar dacă este obosit sau plictisit. Perechile regale dezvoltă în timp o cultură a conversaţiei plină de spirit. În timpul zilei colecţionează clipe interesante şi emoţionale, precum mici perle, pe care seara i le oferă celuilalt. Necesar de timp: aproximativ 20 de minute în perioada revederii.
Ø Total: cinci ore pe săptămână. Presupunând că unul dintre dumneavoastră sau amândoi plecaţi la serviciu cinci zile pe săptămână, rezultă un total de aproximativ cinci ore, ceea ce nu reprezintă nici măcar 5% din perioada activă. Acest timp regal de calitate dedicat parteneriatului dă roade şi în profesie sau în alte zone tensionate.
Şapte sfaturi pentru perechile regale
Marele teolog evanghelist Jorg Zink şi soţia lui Heidi formează de peste 60 de ani un cuplu. Într-o minunată colecţie de învăţături despre viaţa, Jorg Zink a adunat experienţele acestui lung drum petrecut în doi pentru a le transmite perechilor tinere. În ele aflăm virtuţile necesare unei relaţii mature şi desăvârşite. Ne face o mare bucurie să vi le prezentăm aici, în cartea noastră, pentru prima dată.
Ø 1. Nu vă îngrădiţi partenerul. Oferiţi-i libertatea de a-şi urma propriul drum, de a dispune de timpul lui, de a lua propriile decizii, de a-şi împlini dorinţele. Bucuraţi-vă şi de prietenii comuni, importanţi amândurora şi benefici relaţiei.
Ø 2. Respectaţi opiniile celuilalt. Nu vă impuneţi ideile personale, ci acceptaţi faptul că partenerul îşi are propriile gânduri, percepţii, experienţe, valori şi credinţe. De asemenea, atâta timp cât există respect şi nu aveţi nimic de ascuns, nu este obligatoriu să ştiţi totul despre celălalt, aşa cum nici el nu trebuie să împărtăşească orice lucru cu dumneavoastră.
Ø 3. Rămâneţi alături de partener. Rămâneţi lângă celălalt atunci când inima îi este înnegurata. Fiţi alături de el dacă este bolnav sau trece printr-o suferinţă. Daţi-i însă libertatea de a spune ce anume îi trebuie cu adevărat.
Ø 4. Dormiţi noaptea în pace. Indiferent de momentele pe care le traversaţi, încheiaţi seara fără a fi înstrăinaţi sau certaţi. Cu certitudine că relaţia dumneavoastră este mai puternică decât supărarea prin care treceţi momentan, nu vă împiedicaţi de neglijarea sau refuzul celuilalt şi renunţaţi la divergenţe înainte de a sosi ziua următoare.
Ø 5. Preluaţi din credinţa celuilalt. Introduceţi fără grabă în propriul spaţiu al credinţei experienţele religioase trăite de partener, fiindcă trăirile personale nu-şi vor pierde astfel din strălucire. În final experienţele dumneavoastră şi ale partenerului se vor uni într-un puternic fluviu.
Ø 6. Acceptaţi-l pe celălalt, fără a-l analiza. Niciodată nu veţi ajunge atât de aproape de o persoană încât să ştiţi cine este ea cu adevărat. Chiar şi după mulţi ani de zile ea poate reprezenta încă imaginea pe care v-aţi proiectat-o singur. Nu vă bazaţi pe un şablon!
Ø 7. Priviţi-vă partenerul ca pe un dar. Nu acceptaţi ca pe un dat firesc viaţa împărţită cu celălalt. Întrebaţi-vă zilnic cum ar fi fost să trăiţi singur. Apropierea celuilalt trebuie resimţită ca pe un dar, chiar dacă alături de el nu vi s-au împlinit toate visurile. Priviţi-vă cu recunoştinţă partenerul şi exprimaţi-vă această bucurie.
Sursă: Simplify your love: Cum să trăim fericiţi/KUSTENMACHER, Marion; KUSTENMACHER, Werner Tiki. – Bucureşti: ALL, 2012, p. 334-338.