9 LUCRURI DE FĂCUT PENTRU A REUŞI ÎN DRAGOSTE ŞI ÎN VIAŢĂ

 

Profesorul doctor Henry Cloud este specialist în psihologia clinică şi consultant în leadership, dar şi autorul a peste 20 de cărţi de specialitate. Ca om de afaceri şi că psiholog, Cloud a acumulat o experienţă vastă care i-a permis să vină în contact cu oameni care se bucurau de succes, profesional sau personal. Pentru a putea identifica componentele succesului, Cloud a studiat vieţile acestora.

Succesul este a celor care depun eforturi pentru a-l obţine, este concluzia la care ajunge Cloud… Succesul este urmărea lucrurilor şi a acţiunilor pe care le faci în mod conştient, iar nu o chestiune de karma sau noroc. În cartea “9 Things You Simply MUST DO to Succeed în Love and Life” (9 lucruri pe care pur şi simplu trebuie să le faci pentru a reuşi în dragoste şi în viaţă), Henry Cloud prezintă cele 9 caracteristici ale oamenilor care au succes. Iată care sunt în concepţia lui Henry Cloud cei 9 paşi (principii) care pot aduce pe oricine aproape de împlinirea şi succesul în dragoste, dar şi în cariera şi viaţa.

9 lucruri de făcut pentru a reuşi în dragoste şi în viaţă


1. Dezgroapă

Primul principiu pe care îl menţionează Henry Cloud este unul care invită la autodescoperire. Să facem apel la ceea ce se afla în interiorul nostru, ne sfătuieşte specialistul… Oamenii de succes îşi ştiu visurile şi vor să le urmeze. Aici este locul unde se află viaţa adevărată. În interiorul fiecăruia din noi sunt adăpostite grămezi de visuri, dorinţe, pasiune. Descoperă-le, scoate-le din anonimat, lasă-le să iasă la suprafaţă, găseşte-le o spărtură prin care să se poate elibera. Odată ce ţi-ai descoperit visurile şi dorinţele şi le conştientizezi, acţionează într-un mod concret pentru a le realiza.

 

2. Scoate măseaua

Profesorul Cloud foloseşte o metaforă pentru a explica acest principiu, făcând totodată apel şi la sensul său propriu. Sunt mulţi oameni care refuză să-şi înfrunte fricile. O măsea bolnavă poate fi o sursă de infecţie. În timp, dacă o laşi, starea ei poate ajunge să afecteze starea de sănătate a întregului organism. Sunt însă mulţi care îndepărtează din minte gândul de a se duce la dentist pentru a-şi extrage o măsea care le cauzează de mult timp durere.

La polul opus, sunt mulţi care îşi depăşesc teamă iraţională de dentist şi înfrunta durerea scoaterii măselei pentru că mai târziu să scape o dată pentru totdeauna de durere. Aceşti oameni sunt oameni care ştiu ce înseamnă succesul, explica Cloud. Nu este deloc plăcut pentru nimeni să îşi înfrunte durerea. Însă oamenii de succes o fac, ştiind că doar înfruntându-şi durerea pot scăpa definitiv de ea. Henry Cloud ne sfătuieşte să îndepărtăm din viaţa noastră lucrurile, amintirile, trecutul, sentimentele care ne fac rău. Este vital să scăpăm de lucrurile rele şi negative pentru a nu le lăsă timp să capete spaţiu în vieţile noastre şi să ne facă şi mai mult rău.

3. Joacă filmul

În cartea “Things You Simply Must Do to Succeed în Love and Life”, Henry Cloud ne propune un exerciţiu excelent, acela de a juca un film al propriei vieţi, un film în care tu eşti eroul principal. Scopul acestui exerciţiu este acela de a-ţi vedea viaţa aşa cum este ea. De ce? Pentru a o putea trăi aşa cum merită. Totodată, oamenii de succes, spune specialistul, nu acţionează fără a nu avea în vedere şi consecinţele viitoare ale acţiunilor. Oamenii de succes au în vedere viitorul nu doar când iau decizii mari, ci şi când iau decizii secundare. Oamenii de succes ACŢIONEAZĂ pentru a putea controla lucrurile din viitor ce pot fi controlate, dar şi pentru a-şi îndrepta viitorul în direcţia în care vor să meargă.

4. Fă ceva

Oamenii de succes sunt vii, proactivi, implicaţi. Iniţiază, creează, înfiinţează, fac ceva ce înainte nu există, determina ceva, etc. Oamenii de succes acţionează pentru a face lucrurile să se întâmple. “Oamenii de succes nu se văd pe ei că victime ale circumstanţelor”. Oamenii de succes doresc să corecteze situaţiile dificile şi fac paşi în aceşti sens. Iar a dori să rezolvi o problemă, indiferent dacă ai cauzat-o tu sau altcineva, este o etapă necesară pentru repararea ei.

5. Poartă-te ca o furnică

Oamenii au ce învăţa de la furnici, este de părere Henry Cloud. Încet, încet, cu paşi înainte, furnicile ajung acolo unde îşi doresc, la firimiturile pe care le căutau. Furnicile ştiu ce înseamnă muncă şi efortul depus, acceptând totodată conduitele morale ale muncii ostenitoare. Furnicile sunt perseverente şi nu se dau bătute. Şi ştiu să strângă şi să clădească.

6. Urăşte bine

Că fiinţe umane, ne defineşte ceea ce iubim şi ceea ce uram. Ceea ce iubim spune multe despre cine suntem. Ceea ce uram poate spune însă la fel de multe despre cine suntem şi ne poate ajuta să înţelegem cum suntem. Când uram ceva, ne propunem să fim altfel, diferiţi de ceea ce uram. Este important ca atunci când uram ceva anume să o facem într-un mod obiectiv. Dacă uram ipocrizia, abuzurile, înşelăciunea, vom încerca să fim la polul opus. Dacă uram subiectiv în schimb, atunci ura poate deveni toxică şi otrăvitoare pentru persoana care găzduieşte astfel de sentimente. Oamenii de succes stau departe de ceea ce urăsc obiectiv, încercând să fie reversul a ceea ce urăsc.

7. Nu juca întotdeauna corect

A juca corect înseamnă a ţine cont de principiul “ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte”. Corectitudinea înseamnă ca unei acţiuni bune să-i răspunzi în mod pozitiv, iar unei acţiuni rele să-i răspunzi într-un mod negativ. Această corectitudine, este de părere Cloud, îţi poate ruina orice relaţie din viaţa ta. Acest tip de corectitudine poate fi dezastruoasă dacă vrei să-ţi construieşti o relaţie sănătoasă şi fericită, care să dureze. Secretul oamenilor de succes este acela de a nu-i trata pe ceilalţi în maniera în care sunt trataţi de ei, ci chiar mai bine.


8. Fii umil

Umilinţa este constructivă atunci când este sănătoasă, ne dă de înţeles Cloud în cartea sa. Atitudinea umilă este cea care îţi permite să fii ceea ce eşti, înlăturând nevoia de a fi mai mult decât atât. Atitudinea umilă îţi permite să-ţi accepţi greşelile şi eşecurile, să poţi să le îndrepţi şi să înveţi din ele. Tot umilinţă îţi permite să ierţi greşelile celorlalţi şi să te bucuri atunci când au succes. Într-adevăr, “mândria este preocupată cu cine are dreptate, iar umilinţă este preocupată de ceea ce este drept”. (Ezra Taft Benson)

 

9. Supara oamenii potriviţi

Oamenii de succes ţin cont de ceilalţi. Se feresc să le facă rău sau să-i facă să sufere. Însă atunci când au de luat decizii, oamenii de succes nu le iau bazându-se pe frica de modul în care ceilalţi ar putea reacţiona la deciziile lor. Nu spune nimeni să nu fii o persoană drăguţă şi amabilă cu cei din jur… Ba chiar ar fi minunat să faci acest lucru. Nu trebuie însă să renunţi la identitatea, la principiile şi valorile tale doar pentru a te asigura că nu provoci nemulţumire în rândul celorlalţi şi că nu superi pe nimeni. Nu-ţi poţi trăi viaţa la valoarea ei reală dacă eşti cu un pas înaintea ei, preocupându-te de atitudinile celorlalţi. Trebuie să ştii că oamenii de succes nu încearcă să evite să supere pe cineva. Dacă supără însă pe cineva, au grijă să fie persoana potrivită. Şi mai mult ca sigur, au motivele lor întemeiate.

Un rezumat pertinent al cărţii “9 Things You Simply MUST DO to Succeed în Love and Life” de Henry Cloud poţi găsi pe blogul: blog. Amtec-resources.com

Sursă: http://www.garbo.ro/articol/Psihologie/11602/succes-in-dragoste-henry-cloud/pagina-3.html – 9 iul. 2012

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *