Motto: “Nu poţi da mâna cu pumnul strâns”. – Indira GANDHI
Un conflict juridic de tipul “caută şi distruge” are drept scop căutarea slăbiciunilor şi distrugerea adversarilor. Uneori părţile sunt atât de distanţate încât nicio mediere nu le poate apropia. Prelungirea conflictului înseamnă pierderi în afaceri, bani irosiţi şi oportunităţi ratate pentru ambele părţi.
În asemenea conflicte prelungite, de multe ori nicio parte nu înţelege cu adevărat punctul de vedere al celuilalt; fiecare parte din conflict este atât de concentrată asupra propriei versiuni a întâmplărilor, încât este orbita la argumentele celeilalte părţi.
Rezolvarea benefică a conflictului pentru ambele părţi se poate realiza prin tactica Toiagului Vorbit, concept de mediere propus de Stephen R. COVEY în cartea sa: “A treia cale: Cum să rezolvăm cele mai dificile probleme ale vieţii” (2013). Acest tip de comunicare se bazează pe un nou tip de gândire şi pe aptitudinile ascultării empatice. Regula de bază: nu-ţi pot spune punctul de vedere până când nu repeţi punctual de vedere al celuilalt. Celălalt trebuie să se simtă înţeles.
În cazul dat, Covey le-a cerut avocaţilor (apărare şi reclamant) să confirme punctul de vedere al celuilalt până când adversarul este mulţumit. În esenţă, ei trebuiau să reconstruiască de fapt, cazul pentru oponent. Avocaţii au dialogat în mod calm asupra subiectelor care fuseseră nediscutate timp de doi ani de când dura procesul. În cele din urmă, s-a ajuns la un acord atractiv şi benefic pentru ambele părţi. Urmarea a fost că au crescut încrederea şi respectul reciproc.
Dacă acest caz conflictual ar fi ajuns la tribunal, una dintre părţi ar fi câştigat totul, iar cealaltă ar fi plecat cu mâinile goale şi cu multe datorii de achitat. Ambii clienţi ar fi cheltuit o avere, ceea ce ar fi însemnat că şi câştigătorul ar fi pierdut mult. Dar, în loc să se lupte până la final, cele două părţi au ajuns la o înţelegere paşnică la care nu se gândiseră înainte. Acest lucru a fost posibil datorită Toiagului Vorbirii, care a deschis calea spre împăcare.
Comunicarea de tip Toiagul Vorbirii, bazat pe principiul “încearcă să înţelegi mai întâi”, poate fi şi un instrument cheie pentru reorientarea gândirii mai multor părţi (grupuri sociale, instituţii publice de pildă) aflate în conflict înainte de a decide ceva important pentru comunitate…
Ioan P. ALEXA
Idee şi adaptare din cartea: A treia cale: Cum să rezolvăm cele mai dificile probleme ale vieţii/COVEY, Stephen R. Bucureşti: ALL, 2013.