Vă încurajez şi pe dumneavoastră să adoptaţi această paradigmă, “Caut să te înţeleg”. Gândiţi-vă la toate momentele pline de tensiune din relaţiile sociale. Când tensiunea atinge cote maxime, iar încrederea în sine este scăzută, când pasul următor este greu de intuit, când se ridică ziduri, faceţi un experiment şi încercaţi empatia.
- Duceţi-vă la celălalt şi spuneţi: “Tu vezi lucrurile altfel decât mine. Trebuie să te ascult.”
- Plătiţi preţul cerut pentru a înţelege. Acordaţi-i celuilalt atenţie deplină. Nu faceţi şi altceva în timp ce ascultaţi. Nu judecaţi, nu evaluaţi, nu analizaţi, nu daţi sfaturi, nu faceţi completări, nu compătimiţi, nu criticaţi, nu vă certaţi. Cel care vorbeşte nu are nevoie de un aliat. Doar de respect faţă de el.
- Tăceţi. Nu trebuie să daţi răspunsuri, verdicte ori soluţii. Eliberaţi-vă de această presiune. Pur şi simplu, staţi şi ascultaţi.
- Vorbiţi doar ca să ajutaţi conversaţia. Rostiţi replică precum “Spune-mi mai multe”, “Continuă” sau doar “Hm”.
- Fiţi atenţi la emoţii. Confirmaţi sentimentele: “Probabil că asta te-a făcut să te simţi vinovat/furios/epuizat/neliniştit/dezamăgit/nedumerit/confuz/trădat/nesigur/suspicios/sceptic/îngrijorat/frustrat.”
- Folosiţi – la propriu sau la figurat – un Toiag al Vorbirii, dacă sunteţi de părere că ajută.
- Nu uitaţi că ascultaţi o poveste. Când mergeţi la film, nu întrerupeţi şi nu contraziceţi povestea, vorbind cu ecranul. (Dacă aţi face-o aţi fi rugat să părăsiţi sala – şi pe bună dreptate!) Sunteţi implicat în poveste, iar simţul realităţii vi se estompează, ca şi cum aţi fi aproape în transă.
- Fiţi pregătit să învăţaţi. Dacă sunteţi deschis, veţi afla lucruri noi, care vă vor lumina şi vă vor ajuta să vă lărgiţi perspectivă asupra lucrurilor. E firesc să vă schimbaţi punctul de vedere dacă aveţi mai multe informaţii – nu e deloc un semn de slăbiciune.
- Asiguraţi-vă că înţelegeţi pe deplin lucrurile. Dacă este necesar, repetaţi-i interlocutorului povestea. Redaţi ce credeţi că aţi auzit. Discutaţi despre sentimentele pe care le-aţi intuit. Întrebaţi-vă interlocutorul dacă simte că a-ţi înţeles cu adevărat punctul de vedere. Dacă nu încercaţi încă o dată, până când este mulţumit.
- Arătaţi respect. Să fii invitat în mintea şi sufletul altcuiva este un mare compliment. Şi vă este de mare ajutor, pentru că astfel aţi aflat o bucată de adevăr pe care nu o cunoşteaţi. Cum spunea John Stuart Mill, “dacă există alte persoane care contestă o opinie, să le mulţumim, să ne deschidem sufletele pentru a le asculta şi să ne bucurăm că există cineva care să facă pentru noi ceea ce ar fi trebuit să facem singuri”.
Aţi înţeles cum puteţi insufla “aer psihologic” într-un conflict? La un anumit moment al experimentului, să nu vă mire dacă şi celelalte tabere îşi vor schimba atitudinea şi vor dori şi ele să vă asculte pe dumneavoastră. Dacă aţi plătit preţul de a înţelege cu adevărat, atunci vor fi gata să vă asculte povestea. Abia când se întâmplă aceasta vă aflaţi cu adevărat pe drumul către cea de-a treia cale.
Sursă: A treia cale: Cum să rezolvăm cele mai dificile probleme ale vieţii/COVEY, Stephen R. Bucureşti: ALL, 2013, pp. 61-63.