Mulţi indivizi suferă de stres mai puţin din cauza evenimentelor pe care le au de înfruntat, cât mai ales din cauza modului lor de viaţă. Regulile igienei antistres sunt bine cunoscute. Ele se rezuma la câteva sfaturi simple.
Regulile unei igiene antistres
- Respectaţi-vă nevoile de somn. Lipsa somnului vă alterează capacităţile de adaptare la noile constrângeri.
- Nu fiţi secondari. A practică un sport sau a face în mod regulat exerciţiu fizic constituie unul dintre cele mai bune remedii antistres. Nu numai că va menţine în formă, dar în acelaşi timp, reduce anxietatea şi depresia.
- Evitaţi excitantele (cafeaua, tutunul…) şi alcoolul. Psihostimulentele precum cafeină şi nicotina sunt puternic anxiogene. Alcoolul, care este tranchilizantul cel mai consumat din lume, se poate dovedi pe termen lung un drog dăunător sănătăţii.
- Supravegheaţi-vă obiceiurile alimentare. Mâncaţi mai mult dimineaţa şi mai puţin seara, reduceţi grăsimile animale, dulciurile, puneţi accent pe fibre şi, mai ales, faceţi-vă timp pentru masă.
- Diversificaţi-vă preocupările. Menţineţi un echilibru între investirile intelectuale, afective şi spirituale, astfel încât să puteţi compensa, dacă e cazul, eventualele eşecuri sau frustrări.
- Nu vă refuzaţi din când în când câte o placer. Puţin hedonism previne în mod eficace stresul. Strecuraţi în cotidianul vostru pauze în care să puteţi face ce aveţi chef, fără constrângeri şi cu calm.
- Învăţaţi să spuneţi “nu”. Dacă vi se pare că sunteţi suprasolicitaţi, stabiliţi o listă de priorităţi şi învăţaţi să refuzaţi ferm şi fără agresivitate activităţile care nu figurează pe listă.
- Acceptaţi-vă limitele. Fixându-vă scopuri dificil de atins sau încercând să realizaţi lucruri peste capacităţile voastre, pierdeţi o energie preţioasă.
- Daţi dovadă de umor. Umorul şi râsul constituie un antidot puternic la greutăţile vieţii. Întreţinând o oarecare convivialitate, ele constituie în plus un remediu împotriva singurătăţii.
- Păstraţi controlul. Păstrarea controlului asupra situaţiilor considerate dezagreabile sau ameninţătoare este foarte important pentru a Evita stresul. Acceptaţi mai degrabă inevitabilul decât să-l suportaţi şi alegeţi ruşinoasă (dar sănătoasă!) “fugă” atunci când bătălia este pierdută dinainte. Asta o să vă facă să aveţi în continuare sentimental că deţineţi controlul în unele situaţii conflictuale deosebit de stresante.
- Cultivaţi prietenia. Stresul se hrăneşte din el însuşi. Să împărţiţi grijile cu prietenii şi familia se poate dovedi extrem de profitabil.
- Stabiliţi-vă priorităţile. Reevaluând principalele surse de stres în ierarhia priorităţilor, descoperiţi de obicei ca lucrurile pentru care vă îngrijoraţi sunt minore.
- Nu vă temeţi de schimbare. A stăpâni stresul înseamnă a accepta să gândiţi şi să acţionaţi altfel.
Sursă: Forţa minţii: Cum să rămâi mereu tânăr şi să te bucuri de viaţă/LADOUCETTE, Olivier de. – Bucureşti: Editura Trei, 2012, pp. 110-111.