III. MODURI DE A-ŢI FACE FIECARE ZI CEA MAI REUŞITĂ ZI
81. Fii în prezent aici şi acum. Gândeşte-te că nu mai eşti cel ce ai fost în urmă cu o secundă. Că oameni, trăim numai în prezent, numai aici şi acum. Modul de gândire Zen susţine să ne antrenăm mintea ca să fie prezentă în clipa de faţă. Inspiram, apoi expiram. Momentul în care inspiram este prezentul, însă imediat ce expiram acesta devine trecut. Cu alte cuvinte, când citeai rândurile anterioare din acest text, erai un tu care aparţine trecutului. Iar când ai să citeşti rândurile care urmează, ai să fi un tu al viitorului. Ceea ce contează este ziua de azi, ora de faţă, momentul prezent.
82. Fii recunoscător pentru fiecare zi, chiar şi pentru cea mai obişnuită dintre zile. Cea mai mare fericire se găseşte în ordinea firească a lucrurilor, în neremarcabil. Să reuşeşti să trăieşti ziua de astăzi până la capăt, încă o zi obişnuită şi lipsită de evenimente. Să inspiri şiş a expieri, să îţi faci treaba, să dormi bine. Oricât de obişnuit şi de neremarcabil ar părea, tocmai asta face totul mai minunat.
83. Recunoaşte faptul că eşti protejat. Indiferent cât de mult ne luptăm, suntem cu toţii în palma lui Buddha. Te poţi simţi dezamăgit, când există lucruri care nu o să meargă după cum te aştepţi. Fă-ţi curaj şi mergi mai departe! Existenţa unui protector necondiţionat, în cazul nostru cel a lui Buddha, este o consolare continuă. Şi chiar dacă nu vedem această fiinţă cu propriii ochi, o credinţă fermă în ea ne umple cu o energie uriaşă.
84. Fii pozitiv! Mintea ta are puterea de a hotărî dacă eşti sau nu fericit. Eşti aici ca să trăieşti la maximum fiecare zi preţioasă şi să o faci o zi bună, Incertitudinea zilei de mâine face să fie cu atât mai important să trăieşti clipa prezenta. Trebuie să ne bucurăm pe cât putem de prezent pe cât putem. Budiştii spun: “Toate zilele sunt zile bune”. Ceea ce înseamnă că, indiferent dacă se întâmplă lucruri bune sau rele, fiecare zi e valoroasă pentru că nu se mai întoarce. Orice eveniment poate fi interpretat în mai multe feluri; contează cum reacţionezi tu la aceasta. Modul în care reacţionezi este numai în puterea ta.
85. Să nu fii invidios. A-ţi dori mai mult duce la suferinţă. Budişti spun: “Fii mulţumit”. A şti cât este suficient înseamnă să îţi găseşti mulţumirea în ceea ce ai deja. Dorinţa umană este nesfârşită. Vor exista momente când chiar o să avem nevoie de ceva. Însă, din momentul în care dobândim cantitatea minimă necesară, trebuie să ne obişnuim să spune: “A, asta îmi ajunge”. Şi apoi trebuie să ne controlăm dorinţe de a avea alte lucruri. Prin practica “Fii mulţumit” (Chisoku), putem să ajungem să avem o minte calmă şi liniştită. Recunoscând pur şi simplu că suntem împliniţi, ni se reduce simţitor suferinţă. Dacă te trezeşti cuprins de sentimente de insatisfacţie, detaşează-te şi analizează ce speri şi ce îţi doreşti. Şi apoi întreabă-te sincer: “Chiar am nevoie de lucrul acesta?”
86. Nu împarţi lucrurile în bune şi rele şi o să scapi de griji. Nu există nici un secret deosebit în a învăţa ceva. Fă pur şi simplu acelaşi lucru în fiecare zi. Stabileşte-ţi o rutină cumpătată, constantă şi neîntreruptă. Respectând aceasta rutină, ai să îţi dai seama brusc: “Ah, acesta este răspunsul pe care îl căutam”. Concentrându-te asupra obiectivului final, vei depăşi plăcerile călătoriei. Când te laşi absorbit de rezultate, eşti incapabil să te dedici momentului prezent. Nu emite judecaţi valoare cu privire la ceea ce faci în momentul de faţă. Încercând să categoriseşti lucrurile ca fiind bune sau rele, îţi creezi griji şi stress.
87. Ia lucrurile aşa cum sunt. Nu putem schimba, de pildă, faptul că există cancerul. Chiar dacă luptăm împotriva lui, aceasta nu ne dă pace. Aceasta este realitatea. Cum abordăm o astfel de problemă? Nu putem schimba ce ni se întâmplă în viaţă, însă este în puterea noastră să hotărâm cum să gestionăm ce ni se întâmplă. Este vorba despre cum ne pregătim pentru a accepta lucrurile aşa cum sunt în realitate, adică a vedea lucrurile şi a le accepta aşa cum sunt. Nu se referă la renunţare, ci la a fi pregătit.
88. Nu există doar nu singur răspuns corect. Că fiinţe umane, purtăm în noi, de la bun început, tot ce ne trebuie. Iluminarea budistă (Satori) nu înseamnă căutarea răspunsurilor în afara noastră, ci mai degrabă căutarea interioară. La întrebarea “Câinii au spirit budist”?, a răspunde “da” poate fi considerat greşit, însă şi a răspunde “nu” poate fi considerat greşit. În budismul Zen “Mondo” este un exerciţiu de întrebări şi răspunsuri care ajută să dobândim o anumită înţelegere asupra lucrurilor, iar Koan-urile folosesc limba pentru a incitra şi testă mintea.
89. Nu există doar o singură cale corectă. Şcolile de budism Zen, Rinzai (studiul Koan-urilor pentru a a tinge starea de iluminare) şi Soto (prin metoda Shikantaza – “a sta aşezat bine” fără efort – mintea îţi intră într-o stare de gol, îţi întăreşti voinţa, îţi şlefuieşte înţelepciunea şi, după un timp, poate conduce la iluminare) au acelaşi obiectiv: să ne aducă mai aproape de propriile naturi. Ceea ce diferă este pur şi simplu metodă prin care se realizează acest lucru. Să gândeşti în mod susţinut cu capul său să gândeşti în mod susţinut cu trupul?
90. Nu te da mare Unii oameni sunt atât de charismatici sau înconjuraţi de o aură, încât ceilalţi păr în mod firesc atraşi de ei. Când se îmbogăţesc, când urcă pe scara socială, oamenii au tendinţa de a deveni mândri şi lăudăroşi. Adevăratul farmec se vede fără să se rostească nici un cuvânt,
91. Eliberează-te de bani. Potrivit învăţăturilor Zen, banii sunt necesari şi a-i câştiga nu este ceva rău în sine, însă nu trebuie să capete o importanţă prea mare. În legătură cu banii, cu cât aceştia ne preocupă mai mult, cu atât ne scapă mai repede printre degete. În loc să ne gândim la bani, ar trebui să ne concentrăm atenţia asupra unui scop mai înalt, cum ar fi binele societăţii sau la lucruri utile făcute lumii. Cu cât încerci mai mult să strângi bani, cu atât mai mult ei vor fugi de tine; cu cât le dai mai puţină importanţă, cu atât ai mai puţine griji legate de ei.
92. Ai încredere în tine, mai ales când eşti stresat. Concentrează-ţi atenţia asupra încrederii în tine care se afla în spatele îngrijorării. În viaţa de zi cu zi avem momente de îngrijorare sau cumpănă în realizarea unor activităţi şi putem deveni îngrijoraţi sau chiar emoţionaţi. Când se întâmplă astfel de lucruri, uită-te la ce se afla dincolo de îngrijorarea ta şi vei descoperi că este vorba de încrederea în sine. Din momentul în care ai să recunoşti încrederea din spatele îngrijorării, vei fi în stare să depăşeşti orice îngrijorare te-ar cuprinde. De aceea este important să te înveţi să crezi în tine. Dacă vrei să-ţi dezvolţi încrederea în tine, lărgeşte-ţi limitele minţii. Făcând aceasta, vei ajunge să ai o senzaţie de împlinire şi încet-încet propriile reuşite îţi vor creşte încrederea. Totul va fi în regulă.
93. Observă schimbările anotimpurilor. Ele te vor inspira să mergi mai departe. Oricât de mult se schimba lumea, anumite lucruri rămân neschimbate. Va veni primăvăra şi vor apare bobocii de flori, iar la venirea toamnei vor cădea frunzele. Cu alte cuvinte, lucrurile îşi urmează cursul firesc. Există însă oameni care nu observă bobocii şi florile sau unii care le văd şi nu simt nimic – pentru aceştia nu există primăvara. Poetul chinez Su Shi, uluit de frumuseţea primăverii, a spus: “Salciile înveşmântate în verde, florile îmbrăcate în purpuriu îşi arată adevărata natură”. În formă naturală a lucrurilor – acolo se găseşte adevărul. Observă adevărul din viaţa de zi cu zi. Această înţelegere a lucrurilor ne va da curajul de care avem nevoie ca să continuăm să trăim.
94. Încearcă să ia grijă de ceva. Cultivă-ţi afecţiunea faţă de cineva sau de ceva. Mulţi oameni se întorc la natura şi îşi petrec timpul cultivând pământul şi îngrijind plante. Când ceea ce îngrijeşti cu afecţiune începe să dea roade, simţi bucurii şi satisfacţii personale. Este o diferenţă între legumele cumpărate la piaţă şi cele pe care le cultivi cu propriile mâini. Având grijă de ceva, ne dezvoltăm o minte care simte afecţiune faţă de ceilalţi, ne ajută să înţelegem ce este important în viaţă.
95. Ascultă-ţi vocea interioară şi învaţă să respecţi această înţelegere a lucrurilor. O grădină Zen cu un peisaj uscat simbolizează o viaţă de izolare; era modul ideal al călugărilor Zen să trăiască aşa izolaţi în creierul munţilor pentru a se dedica pregătirii spiritual. În realitate, este foarte greu să trăieşti aşa. Când poţi vizita o grădină Zen, opreşte-te şi aşează-te un moment, imaginându-ţi că ai umblat prin munţi. Călătorind astfel, eliberată de obligaţiile cotidiene, mintea devine transparentă şi adevărata ta natura poate ieşi la iveală pe neaşteptate.
96. Bucură-te în fiecare zi că eşti în viaţă. Ea chiar trece cât ai clipi din ochi. În templele Zen există a plăcută de lemn pe care sunt inscripţionate cuvintele “Shoji jidai”, cuvinte care înseamnă:” Viaţa este plină de noroc şi de nenoroc, dar bucură-te că eşti în viaţa zi de zi.” Noi, fiinţele umane suntem însufleţite de o putere mare şi nevăzută – ni se dă viaţă. Şi din acest motiv nu trebuie să o irosim. Trebuie să ne vedem adevărata natură fără prejudecăţi şi, când ne gândim la lucruri sau avem lucruri de făcut, trebuie să conştientizam la acestea ca şi cum viaţa noastră ar depinde ele. Deschide ochii şi întreabă-te: “Ce fel de zi ar trebui să ne facem din ziua de azi?”
97. Da tot ce ai aici şi acum. Trăieşte-ţi fiecare zi la maximum, trăieşte-ţi simplu şi neclintit fiecare clipă de viaţă, îndeplineşte-ţi sarcinile încredinţate cât poţi mai bine, respectaţi obiceiurile până în momentul în care mori. Viaţa este un exerciţiu lung, dar scurt.
98. Fă toate pregătirile necesare. Sunt oameni care profită de ocazii şi oameni care le ratează. Vânturile destinului bat pentru toţi, adică toţi ne întâlnim cu el. Vei putea folosi ocaziile ivite în calea ta în funcţie de atenţia pe care o acorzi pe termen lung.
99. Gândeşte-te la cum ai să mori ori de câte ori nu eşti sigur cum să trăieşti. Există şi în budismul japonez conceptul Shoji, ciclul morţii şi al renaşterii. Ne naştem în această lume şi apoi murim; sunt două fete ale aceleiaşi experienţe. Altfel spus: aşa cum ne gândim cum să trăim, tot aşa ar trebui să ne gândim cum murim. Nu ştim exact cât timp avem de trăit. Viaţa se desfăşoară într-o clipită. Când ai ceva de făcut sau vrei să te gândeşti la ceva anume, atunci timpul în care nu îţi concentrezi atenţia asupra a nimic deosebit ţi se pare timp pierdut. Trebuie să ne străduim să nu irosim aceasta “clipire” care ni s-a dat.
100. Profită la maximum de viaţă. Din momentul în care ne naştem, ne este stabilită durata vieţii. Însă nici unul dintre noi nu ştie cât va fi aceasta. Faptul că suntem în viaţa înseamnă că trebuie să profităm la maximum de existenţă care ne-a fost încredinţată. Propria viaţă îţi aparţine, însă nu eşti proprietarul ei. Viaţa este un lucru preţios care ni se dă în grijă. Indiferent de durata vieţii care ni s-a dat, trebuie să o tratăm cu cea mai mare grijă înainte de a o da înapoi. În budism valoarea unei vieţi nu se măsoară în funcţie de durata ei. Contează doar cum ne folosim viaţă care ni s-a dat.
Redactare şi editare,
Ioan P. ALEXA
Sursă: ZEN: Arta de a trăi simplu. 100 de exerciţii zilnice, recomandate de un călugăr ZEN, pentru o viaţă plină de linişte şi bucurie. /MASUNO, Shunmyo. – București: Literă, 2019.
PS. BIBLIOGRAFIE ZEN RECOMANDATĂ:
– Calea Zen/OSHO (2015)
– Calea Zen/WATTS, Alan W. (1997)
– Cele mai frumoase povestiri Zen/BRUNEL, Henri (2005)
– The Dude şi maestrul Zen/BRIDGES, Jeff (2014)
– Introducere în budismul Zen/SUZUKU, Daisetz Teitaro (2015)
– Istoria Zenului: Doctrină şi practică Zen în China şi Japonia/NUKAIYA, Kaiten (2015)
– Întrebări pentru un maestro Zen/DESHIMARU, Taisen (1996)
– Marea trezire/BODHARMA (2013)
– Mintea Zen, mintea începătorului/SUZUKI, Shanryu (2012)
– Misticii creştini şi maeştrii Zen. Vol. 1-2/MERTON, Thomas (2003-2004)
– Practică Zen: Corp, respiraţie, minte/MAEZUMI, Taizan (2016)
– Satori: Mari maeştri Zen (1999)
– Sufletul samuraiului: Trei scrieri clasice Zen şi Bushido (2009)
– Zen adevărat: Introducere la Shobongenza/DESHIMARU, Taisen (2012)
– Zen: Aici şi acum. Învăţăturile lui Shuryu Zuzuki (2012)
– Zen: Cele mai frumoase scrieri/REPS, Paul; SENZAKI, Nyogen (2009)
– Zen: Poarta autentică/YAMADA, Koun (2016)
– Zen în artele marţiale/HYAMS, Joe (2014)
– Zen în carne şi oase – Cele mai frumoase povestiri, koan-uri şi învăţături zen/REPS, Paul; SENZAKI, Nyogen (2019)
– Zen şi artele marţiale/DESHIMARU, Taisen (2015)
– Zen şi viaţa cotidiană/DESHIMARU, Taisen (2006)
– Zenisme: Să radem pe calea către iluminare/BELL, David (2003).