Motto: “Celui care îşi stăpâneşte mintea, aceasta îi e cel mai bun prieten; dar celui care n-a reuşit să facă asta, mintea îi va fi cel mai aprig duşman.” – BHAGAVAD GITA
Lupta din mintea noastră se dă pentru cele mai mărunte (E musai să mă ridic acum din pat?) şi cele mai importante (Ar trebui să pun capăt acestei relaţii?) decizii de zi cu zi. Cu toţi ne confruntăm cu astfel de lupte în fiecare zi.
Un călugăr senior mi-a spus o veche poveste indiană despre aceste dileme care ne chinuie pe toţi:
Un bătrân îi spune nepotului său: “fiecare alegere pe care o facem în viaţă este o luptă interioară între doi lupi. Unul reprezintă mânia, invidia, lăcomia, teama, minciunile, nesiguranţă şi egoul. Celălalt reprezintă pacea, dragostea, compasiunea, bunătatea, modestia şi optimismul. Se luptă pentru supremaţie.”
Nepotul îl întreabă: “Care lup câştiga?”. Bătrânul îi răspunde: “Cel pe care îl hrăneşti.
– Dar cum îi hrănim?, l-am întrebat pe învăţător.
– Cu ceea ce citim şi auzim. Cu oamenii cu care ne petrecem timpul. Cu ceea ce facem cu timpul nostru. Cu lucrurile cărora le acordăm energie şi atenţie, mi-a răspuns…
Uneori propriile minţi se întorc împotriva noastră. Ne convingem să facem un lucru, iar după aceea ne fac să ne simţim prost sau vinovaţi, adesea fiindcă ne-am încălcat valorile sau principiile.
Sursă: Gândeşte ca un călugăr/SHETTY, Jay. – Bucureşti: Ed. LITERA, 2020, pp. 156-157.