Doctorul în psihologie Hedi Hoka, despre cele 10 greşeli care ne dau viaţa peste cap: punctul dincolo de care banii nu mai aduc fericirea Doctorul în psihologie Hedi Hoka a explicat pentru adevarul.ro care sunt cele mai importante aspecte ale vieţii în privinţa cărora ajungem să procedăm invers decât ar trebui, devenind astfel tot mai împovăraţi, mai nefericiţi şi mai lipsiţi de motivaţie.
De cele mai multe ori ne facem singuri viaţa grea pentru că abordăm profund greşit aspecte importante, care duc la distrugerea echilibrului atât de necesar pentru a ne simţi împliniţi, împăcaţi şi pregătiţi să facem faţă provocărilor.
Conform doctorului în psihologie Hedi Hoka, există cel puţin 10 lucruri care se întorc împotriva noastră pentru că procedăm exact pe dos decât ar fi indicat şi benefic pentru noi. Nimeni nu are pretenţia că deţine secretul unei vieţi împlinite şi fericite, dar principiile de viaţă şi modul în care alegem să acţionăm în diverse situaţii, influenţaţi de anumite împrejurări, pot avea o influenţă majoră asupra stării noastre de bine. Doctorul în psihologie Hedi Hoka a explicat pentru adevarul.ro care sunt cele mai importante aspecte ale vieţii în privinţa cărora ajungem să procedăm invers decât ar trebui, devenind astfel tot mai împovăraţi, mai nefericiţi şi mai lipsiţi de motivaţie:
1. Uită lucrurile bune din viaţă şi concentreazã-te asupra celor rele Deseori, avem tendinţa să vedem numai partea negativă a vieţii şi să contemplăm situaţia în loc să găsim soluţii pentru a schimba lucrurile. Dr. Hoka precizează că oamenii sunt nişte constructivişti înnăscuţi dar, din păcate, avem biologic şi o latură înnăscută distructivă. „Adică, noi singuri ne facem bine, dar tot noi ne facem rău. Viaţa este alcătuită din lucruri bune şi lucruri mai puţin plăcute. Însă de noi depinde, pe ce anume ne concentrăm atenţia. Este un lucru dovedit ştiinţific: nu este de ajuns să fii fericit. Trebuie să ştii că eşti fericit! Or cum putem să ştim acest lucru dacă nu apreciem lucrurile pozitive din viaţa noastră. Cu cât suntem mai recunoscători pentru ceea ce este bun şi frumos în viaţa noastră, cu atât avem o stare de bine şi, da, suntem mai fericiţi. Aşa că începe de azi să-ţi cultivi recunoştinţa zi de zi”, spune aceasta.
2. Atribuie o valoare excesivă banilor Goana continuă după bani, într-o lume în care posesiunile materiale au devenit esenţiale, ne face să nu mai realizăm cât de multe lucruri importante pierdem din vedere atunci când prioritatea devine aspectul financiar. Doctorul în psihologie este de părere că importanţa banilor în viaţă nu trebuie minimalizată, pentru că în mod cert lipsa lor nu ne face fericiţi, dar precizează că există un punct dincolo de care trebuie să ştim cum să împărţim priorităţile. Aici este important să precizăm că banii sunt importanţi în viaţa noastră. Şi poate voi distruge un mit cum că banii nu ne fac fericiţi. Banii ne fac fericiţi. Banii foarte mulţi nu ne fac mai fericiţi. Dar îndată ce depăşim pragul sărăciei starea noastră se îmbunătăţeşte semnificativ. De aceea este bine să acordăm atenţie situaţiei financiare şi să nu o ignorăm. Însă dacă atribuim o valoare excesivă banilor, vom ajunge să nu vedem nimic altceva important în viaţa noastră, explică Hoka.
3. Gândeşte-te că eşti indispensabil pentru slujba, comunitatea şi prietenii tăi Conform doctorului în psihologie, există persoane al căror mod de gândire le plasează într-o zonă iraţională, astfel că nu-şi mai pot găsi împlinirea personală şi dincolo de aceşti factori sociali. ”Aceste persoane au impresia că nimic nu poate funcţiona fără prezenţa sau implicarea lor. Nu-i lasă pe alţii să aibă iniţiativă, iar dacă totuşi au, orice ar face aceste persoane nu este bine. Este bine sau corect doar cum cred ei. De la această atitudine până la obsesia controlului este doar un singur pas. Împlinirea personală vine din felul în care noi ne relaţionăm cu noi înşine: cât de mult avem încredere în forţele noastre, credem în reuşita noastră, ne acceptăm calităţile, dar şi defectele. Cu alte cuvinte: cât de bine ne simţim în pielea noastră?”, subliniază Hoka.
4. Consideră că eşti împovărat de muncã şi cã oamenii încearcã sã profite de tine Nu este de mirare că în ziua de azi ne simţim copleşiţi de muncă şi nu mai găsim motivaţia de a ne implica în proiecte noi, de a răspunde provocărilor. Tocmai de aceea, precizează psihologul, este esenţial să învăţăm cum ne putem deconecta ca să putem rezista acestui ritm. Noi funcţionăm precum bateria: ne încărcăm cu energie, apoi o consumăm şi este nevoie să găsim mijloace prin care «ne încărcăm din nou bateriile». Când cineva se laudă că toată ziua lucrează, nu pot decât să-mi manifest compasiunea. Oricât de mare este volumul de muncă, este vital ca în viaţa noastră să existe şi alte elemente, activităţi plăcute, relaxante, revigorante care să ne încarce cu energia viaţa, punctează Hoka. Doctorul în psihologie Hedi Hoka a trecut în revistă zece lucruri esenţiale în viaţă care se pot întoarce împotriva noastră atunci când abordarea noastră este una greşită.
5. Gândeşte-te că eşti excepţional şi că ai dreptul la privilegii speciale Întotdeauna sperăm să obţinem tot ce este mai bun de la viaţă, dar când ceea ce ne dorim este mereu cu mult peste ce putem realiza, ajungem să ne pierdem treptat încrederea în propria persoană. ”S-ar putea să existe momente în viaţă în care nu poţi avea privilegii speciale. Sau într-o situaţie competiţională, cu siguranţă va exista cineva mai bun decât tine. Iar aşteptările tale nu pot fi, adesea, satisfăcute. Cu cât aşteptările sunt mai mari, cu atât dezamăgirea este mai mare. Învaţă să-ţi reglezi atât de bine aşteptările încât să nu fie nevoie de alţii ca să-ţi dovedească valoarea”, punctează psihologul.
6. Fii convins că îţi poţi controla sistemul nervos prin pură voinţă Ne este teamă sau jenă să cerem ajutor atunci când trecem printr-o perioadă dificilă, care ne apasă emoţional şi sufleteşte, considerând că vom găsi o cale să depăşim problemele. Numai că, avertizează doctorul în psihologie, pierdem din vedere că există situaţii în care pur şi simplu nu ne putem ajuta singuri: „Pentru igiena mentală, grija pentru mintea ta este la fel de importantă ca şi igiena personală. Mintea este cea mai valoroasă resursă, ai grijă de ea.”
7. Uită drepturile şi sentimentele altora Psihologul subliniază importanţa empatiei, o calitate foarte importantă, care influenţează profund modul în care relaţionăm cu cei din jur: ”Nu este de ajuns să ne iubim pe noi înşine. Este de dorit să fim receptivi şi la emoţiile altora şi să ne manifestăm compasiunea.”
8. Cultivă o aparenţă pesimistă tot timpul Psihologul atrage atenţia asupra capcanei pe care singuri ne-o construim atunci când trecem prin viaţă abordând o atitudine defensivă. „Nu am întâlnit până acum o persoană cu atitudine pesimistă care să fie fericită. O atitudine defensivă permanentă îţi fură viaţa frumoasă şi vei fi înconjurat de anxietate şi boli.”
9. Nu uita niciodată un necaz Experienţele neplăcute sau evenimentele traumatizante fac parte din viaţă, însă modul în care reuşim să trecem peste ele ne poate face mai puternici şi mai pregătiţi pentru alte situaţii de criză care apar inevitabil. Psihologul vorbeşte în aceste cazuri de importanţa intervenţiei psihologice, care este specifică fiecare situaţii în parte:”Este puţin mai dificil să dăm o reţetă standard, dar primul pas pe care putem să-l facem este să ne dorim să ieşim din aceea situaţie şi să căutăm ajutor. Iar apoi să fim dispuşi să învăţăm din acele situaţii.”
10. Nu uita să-ţi pară rău pentru tine Autocompatimirea şi mentalitatea de victimă ne transformă în prizonierii imaginii negative pe care ne-o construim. În opinia psihologului, este necesar să învăţăm să ne iertăm ca să nu rămânem blocaţi într-o stare permanentă de vinovăţie. În viaţă este normal să greşim. Perfecţiunea nu există. De aceea, prin faptul că ne învinovăţim facem confuzia între ceea ce reprezintă faptele noastre greşite şi fiinţa noastră «rea». Indiferent cât de multe fapte rele facem, nu putem fi răi în sine, pentru că s-ar putea în viitor să ne schimbăm comportamentul şi să nu mai comitem fapte rele. Acceptă că ai greşit. Eşti om. Se poate întâmpla. Corectează ce se poate corecta, iar ceea ce nu se poate corecta acceptă că aşa s-a întâmplat. Şi mergi mai departe. Nimeni nu-ţi va face o statuie pentru cât de vinovat te simţi, recomandă psihologul.
Oana Bâltoc, 23 iun. 2016
Sursa: http://adevarul.ro/life-style/stil-de-viata/doctorul-psihologie-hedi-hoka-despre-cele-10-greseli-dau-viata-cap-punctul-dincolo-banii-nu-mai-aduc-fericirea-situatia-pierdem-controlul-1_576ba01f5ab6550cb836dd10/index.html