Cu toate că broccoli nu are un gust deosebit merită să facă parte din alimentaţia noastră cotidiană pentru că este o adevărată sursă de sănătate. Broccoli este anticancerigen şi inhiba înmulţirea celulelor canceroase.
Pentru că efectele acestei legume să fie cele dorite, broccoli trebuie consumat în stare crudă sau fiert în aburi. Prepararea prelungită a legume elimina efectele benefice.
“Beneforte” – noul broccoli descoperit de cercetători, conţine de trei ori mai multă glucorafanină decât planta obişnuită, substanţa care ajută în ameliorarea afecţiunilor cardiovasculare şi a unor forme de cancer.
Compoziţie şi consum
Broccoli (Brassica oleracea) a fost cultivat pentru prima dată în provincia italiană Calabria şi a primit numele de “Calabrese”. Originea numelui actual al acestei legume se afla în latinescul “brachium”, care înseamnă braţ sau creangă.
Broccoli este un aliment cu proprietăţi terapeutice foarte eficiente. Bogat în vitamine (C, complexul B), minerale (calciu, magneziu, mangan, fier, potasiu, zinc, seleniu, fosfor) poate preveni afecţiuni dintre cele mai complicate.
Vă recomandăm să nu fierbeţi broccoli pentru că astfel sunt reduse beneficiile asupra sănătăţii. Singurele proprietăţi care sunt păstrate sunt cele anticancerigene. Dacă totuşi nu îl puteţi consuma crud, încercaţi să-l pregătiţi la abur.
Broccoli se poate păstra în frigider, într-o pungă de plastic închisă ermetic, pentru maxim 5 zile. Pentru o perioadă mai lungă (chiar şi un an), se desfac buchetele, se pun în apă clocotită şi se fierb 3-4 minute. Apoi se clătesc cu apă rece, se lasă să se usuce şi se împachetează în pungi ermetice la congelator
Beneficii terapeutice
Broccoli are o concentraţie mare de vitamine esenţiale bunei funcţionări a organismului, precum vitamina E, K şi B6. Medicii nutriţionişti precizează că această legumă este o sursă importantă de vitamina C, necesară organismului să absoarbă fierul, dar şi pentru diminuarea simptomelor răcelii. Bogat în calciu şi potasiu, broccoli ajută la reducerea presiunii sângelui, dar este recomandat şi persoanelor care suferă de pierderea densităţii osoase sau de osteoporoză.
Prin conţinutul său mare de glucoză, aceasta legumă reduce riscul apariţiei cancerului esofagian, pulmonar, mamar, de prostată şi vezica urinară. Cercetările au dovedit că broccoli este legume numărul unu în categoria celor mai bogate substanţe anticancerigene. Broccoli împiedica înmulţirea celulelor bolnave şi contribuie la multiplicarea celulelor albe care protejează organismul împotriva infecţiilor.
Consumul de broccoli poate reface vasele sangvine afectate de diabet printr-o substanţă numită sulforan. Aceasta contribuie la creşterea producţiei de enzime ce protejează vasele de sânge şi la reducerea moleculelor care distrug celulele.
Broccoli este bogat în vitamina K, iar deficienţa de această vitamină se manifestă prin sângerări nazale sau în cazuri mai grave prin hemoragii interne. Broccoli este eficient şi în caz de diabet, artrită şi colesterol crescut.
“Beneforte” – noul broccoli
Cercetătorii britanici ai Institutului de Cercetare Alimentară din Norwich au creat un nou tip de broccoli, care conţine cantităţi mari dintr-o substanţă ce ajută în ameliorarea afecţiunilor cardiovasculare şi a unor forme de cancer. Substanţa este cunoscută pentru efectul său de reducere a inflamaţiilor şi pentru inhibarea diviziunii anormale a celulelor, asociată cu unele forme de cancer, în stadiile timpurii ale bolii.
Proiectul început din 1983, a reuşit să încrucişeze legumă obişnuită cu cea sălbatică ce conţine un nivel mai mare de glucorafanină. Încrucişarea a dus la dezvoltarea unei noi substanţe, denumită sulforafan. Aceasta este transportată prin sânge în tot organismul, odată cu o cantitate mare de antioxidanţi.
Noul brocolli, numit „Beneforte”, creat în laborator prin metode convenţionale, ar putea preveni apariţia cancerului, precum şi declanşarea bolilor cardiovasculare. “Super-broccoli” conţine de trei ori mai mulţi nutrienţi decât un broccoli normal, substanţe care protejează organismul uman de boala letală şi previn bolile de inimă. Pentru a-i păstra toate proprietăţile, acesta trebuie consumat crud sau fiert.
Reţetă pentru gurmanzi: Broccoli în stil asiatic
Această reţetă este benefică pentru sănătatea inimii şi este un mod interesant de a prepara broccoli. Pentru a se prăji uniform, încercaţi că bucheţelele de broccoli să aibă aceeaşi dimensiune. Atunci când serviţi copiilor acest fel de mâncare, renunţaţi la ardeiul iute. Dacă nu sunteţi la regim de slăbire, puteţi adăuga câteva alune caju pentru un gust şi mai bun.
Ingredientele pentru 5 porţii sunt următoarele: 2 linguri de soia light; 1 lingura unt de arahide parţial degresat; 1 lingura sos hoisin; un vârf de cuţit de ardei iute uscat (opţional); 6 căni de buchetele de broccoli (cca 450 g); 1 căţel de usturoi, tocat mărunt; 2 linguriţe alune caju tăiate mărunt (opţional); sare şi piper proaspăt măcinat, după gust.
Mod de preparare: 1. Într-un castron mic, combinaţi sosul de soia, untul de arahide, sosul hoisin şi ardeiul iute, dacă doriţi, şi amestecaţi până se omogenizează. Puneţi deoparte. 2. Încingeţi uleiul de rapiţă într-o tigaie încăpătoare. Puneţi bucheţelele de broccoli şi căliţi timp de 2 minute. Adăugaţi usturoiul, căliţi 30 de secunde, apoi adăugaţi 3 linguriţe de apă şi sotaţi în continuare amestecând timp de încă 2 minute (Notă: bucheţelele de broccoli trebuie să fie uşor crocante, deci respectaţi timpul de călire). Adăugaţi sosul preparat la punctul 1 şi fierbeţi încă un minut. Puneţi sare şi piper. 3. Mutaţi broccoli şi sosul pe un platou, garnisiţi cu alune caju, dacă doriţi, şi serviţi.
Varianta: puteţi folosi bucheţele congelate de broccoli pe care le căliţi direct în ulei de răpită. Urmaţi pasi indicaţi mai sus.
Text documentar de Ioan P. ALEXA